انواع هواساز به سه دسته کلی معمولی، بهداشتی (هایژنیک) و بازیافت حرارت (هیت ریکاوری) تقسیم می شوند. این دسته بندی بر اساس ساختار و ویژگی های آنها است که در اینجا آنها را بررسی و مقایسه می کنیم. دسته معمولی نیز شامل انواع دیگری از دستگاه های هواساز است که بر اساس نوع فن، وجود یا عدم وجود تجهیزات تنظیم رطوبت، جنس بدنه، نوع کویل آبی یا DX و سایر ویژگی ها دسته بندی می شوند.
کاربرد هواساز چیست؟
هدف استفاده از انواع مختلف دستگاه های هواساز کنترل پارامترهای زیر در محیط داخل ساختمان است:
- کنترل دما
- تنظیم رطوبت
- کنترل سرعت و جهت جریان هوا
- تصفیه هوا با استفاده از فیلترها
دستگاه هواساز به طور مستقل گرمایش یا سرمایش را ایجاد نمی کند. به جای آن، این دستگاه ها شامل کویل های گرمایشی و سرمایشی هستند که آب گرم و سرد آنها توسط دستگاه های دیگری مانند چیلر، بویلر و غیره تولید و به دستگاه هواساز ارسال می شود تا هوا را در داخل محیط توزیع کند و عملکرد مربوط به چهار پارامتر فوق را انجام دهد.
انواع هواساز معمولی
در این بخش نگاهی به تفاوت های هواسازهای معمولی و فاکتورهایی که باعث تغییر آن ها می شوند می پردازیم.
ازنظر نوع فن
انواع دستگاه هواساز از نظر نوع چیدمان فن به دو نوع هواساز با فن مکنده Draw Through و هواساز با فن دمنده Blow Through تقسیم می شوند. در نوع مکنده، فن هوا را از میان محفظه مخلوط کن و کویل ها مکیده و به درون کانال های توزیع می فرستد که این نوع هم به صورت عمودی و هم افقی ساخته می شود. در نوع مکنده، قبل از فن دارای فشار منفی (به علت مکش فن) است. در نوع دمنده یا Blow Through، فن هوا را از میان کویل ها می وزد. در این نوع، قسمت بعد از فن دارای فشار مثبت است.
تفاوت های اصلی انواع هواساز بر حسب دمنده یا مکنده بودن فن عبارتند از:
- جریان هوا عبوری از روی کویل در حالت دمنده نسبت به حالت مکنده، مغشوش تر بوده و نقاط مختلف روی سطح کویل، اختلاف دمای بیشتری دارند.
- برای ایجاد جریان هوای بهتر، در نوع دمنده مجبوریم که فاصله بین فن و کویل را بیشتر در نظر بگیریم و بنابراین طول دستگاه و همچنین قیمت اولیه تمام شده دستگاه در نوع دمنده کمی بیشتر از حالت مکنده خواهد بود.
- اگر بخواهیم از یک دریچه به صورت by-pass هوای تازه وارد دستگاه کنیم، در طرح مکنده به خاطر وجود فضای کافی قبل از فن، به راحتی می توانیم این دریچه را تعبیه کنیم.
از نظر نوع کویل (آبی یا DX)
در برخی سیستم های تهویه به جای وجود لوله های آب گرم و سرد در هواساز، دستگاه هواساز را به پمپ های حرارتی چهار فصلی مانند سیستم تهویه GHP یا سیستم تهویه VRF که بر اساس سیکل تبرید تراکمی کار می کنند و حاوی مبرد (مانند مبرد R-134A) هستند، متصل می کنند و در واقع اواپراتور دستگاه VRF یا GHP را درون هواساز جاسازی می کنند که به این هواسازها نوع DX گفته می شود. بدین ترتیب مبرد مستقیماً وارد کویل DX هواساز شده و عمل سرمایش و گرمایش هوا را انجام می دهد. همچنین اگر مستقیماً چیلر را به هواساز متصل کنند (بدون وجود مدار آب سرد) به آن دستگاه پکیج یونیت (روفتاپ پکیج) گفته می شود.
نوع جنس
- جنس چارچوب دستگاه می تواند از نوع فولاد گالوانیزه، استیل یا فولاد ضد زنگ، یا آلومینیوم باشد.
نیاز یا عدم نیاز به عایق
- وجود و نیز جنس عایق بندی صوتی و حرارتی در آن.
نوع موتور فن
- نوع موتور الکتریکی متصل به فن (موتورفن معمولی یا اینورتر) و نحوه اتصال آنها به هم (به صورت کوپل مستقیم یا تسمه ای یا دارای گیربکس).
داشتن یا نداشتن تجهیزات تنظیم کننده رطوبت هوا
- هواسازها علاوه بر اینکه از نظر داشتن یا نداشتن تجهیزات تنظیم کننده رطوبت هوا دسته بندی می شوند، از نظر نوع تجهیزات رطوبت زنی و رطوبت زدایی نیز به انواع مختلفی تقسیم می شوند. کویل آب سرد جاسازی شده در داخل هواساز (کویل DX) می تواند به خوبی در اثر تقطیر بخار آب موجود در هوا، رطوبت هوا را در ماه های گرم سال کاهش دهد. اگر در پروژه ای نیاز باشد که رطوبت هوا به دقت اندازه گیری و تنظیم شود، بایستی تجهیزات رطوبت زن و رطوبت زدا در داخل هواساز طراحی و نصب گردد.
از نظر فول فرش بودن یا نبودن
معمولاً در هواسازها سه دریچه وجود دارد. یک دریچه برای ورود هوای تازه از بیرون به داخل هواساز، یک دریچه برای خروج هوا از هواساز به داخل ساختمان و یک دریچه هم برای برگشت بخشی از هوای داخل ساختمان به داخل هواساز است. اگر درصد هوای برگشتی از ساختمان به داخل هواساز صفر باشد (دریچه هوای برگشتی از ساختمان به داخل هواساز حذف شود) و کل هوای ورودی به هواساز از فضای بیرون و به عنوان هوای تازه وارد دستگاه شود، به آن در اصطلاح هواساز فول فرش ایر (Full Fresh Air) گفته می شود.
هواساز هایژنیک
هواسازهای هایژنیک به دو عنصر اصلی توجه می کنند: فیلترهای استفاده شده و آببند بودن دریچه ها و درزهای آن برای جلوگیری از نفوذ هرگونه ذرات آلاینده به محیط داخل ساختمان. این نوع هواسازها به طور خاص در مکان هایی که نیاز به آلاینده زدایی بالا و بهداشت عمومی دارند، مانند بیمارستان ها و اتاق های تمیز مورد استفاده قرار می گیرند. تصویر زیر نمونه ای از دستگاه هواساز هایژنیک مجهز به فیلترهای HEPA و دریچه های قابل تنظیم الکتریکی را نشان می دهد.
هواساز هیت ریکاوری
هواسازها از نظر بازیابی انرژی هوای خروجی از ساختمان و انتقال آن انرژی به هوای تازه از طریق یک مبدل حرارتی ساده صفحه ای نیز به انواع با و بدون سیستم بازیافت انرژی (هیت ریکاوری Heat Recovery) تقسیم می شوند. این نوع از هواسازها به صورت دو طبقه طراحی و ساخته می شوند. در این سیستم، هوای خروجی از ساختمان به مبدل حرارتی وارد می شود و انرژی حرارتی آن به هوای تازه منتقل می شود. این فرایند منجر به کاهش انرژی مصرفی و بهبود کارایی سیستم تهویه می شود.
خرید انواع هواساز
شرکت تهویه مطبوع ساینا تهویه رادمان، طراح و تولید کننده انواع هواساز است که به دلیل تولید محصولات درجه یک و مرغوب موفق به کسب رضایت صد در صدی مشتریان خود شده است. شما می توانید برای خرید انواع کولر هواساز مورد نیاز خود از طریق شماره های درج شده در سایت با کارشناسان این مجموعه در ارتباط باشید. توجه داشته باشید که تمام دستگاه های عرضه شده توسط این شرکت، نتیجه ساعت ها طراحی مهندسان باتجربه در این حوزه است، به همین دلیل شما می توانید برای خرید انواع هواساز به ساینا تهویه رادمان اعتماد کنید.