
نحوه نصب چیلر
چیلر سیستم تأمین گرمایش و سرمایش است که گزینه مناسبی برای تأمین گرما در فصل زمستان و سرما در فصل تابستان در ساختمانها و مجتمعهای مسکونی به شمار می رود. در ساختار دستگاه چیلر از اجزا و قطعات مختلفی استفاده می شود. کارکرد و عملکرد دستگاه های چیلر تا حد زیادی به نحوه نصب چیلر بستگی دارد.
نتایج گزارشهای نشان دهنده حاکی از این موضوع است که اغلب صدمات وارده به دستگاه چیلر به دلیل کمبود اطلاعات افرادی است که اقدام به نصب چیلر می کنند. به همین دلیل نصب چیلر باید توسط افراد مجرب و متخصص در این حوزه انجام شود. در این مقاله به بررسی نکات مهمی می پردازیم که باید هنگام نصب چیلر به آن توجه کنید. در ادامه با ساینا تهویه رادمان همراه باشید.
دستگاه چیلر
دستگاه چیلر یکی از رایج ترین سیستم های تبریدی است که با خنک کردن آب، بستر مناسب برای سرما سازی و سرمادهی سایر تجهیزات سرمایشی را فراهم می کند. دستگاه چیلر در انواع مختلفی تولید می شود که چیلر تراکمی و چیلر جذبی، از مدل های رایج و پرکاربرد به شمار میروند.
دستگاه چیلر تراکمی و دستگاه چیلر جذبی
چیلرهای تراکمی در دو مدل مختلف چیلر تراکمی آبی (آب خنک) و چیلر تراکمی هوایی (هوا خنک) در بازار موجود هستند. کمپرسور، کندانسور، اواپراتور و شیر انبساط و … اجزای این دستگاه را تشکیل می دهند.
چیلرهای جذبی خود به دو دسته چیلرهای جذبی تک اثره و چیلر جذبی دو اثره تقسیم میشوند. در ساختمان چیلرهای جذبی یا ابزوربشن، قطعاتی مانند مولد، جاذب، کندانسور و اواپراتور استفاده می شود.

راه اندازی و نصب چیلر
همان طور که اشاره کردیم نصب چیلر در صورتی که اصولی انجام نشود می تواند خسارات مالی قابل توجهی را به بار بیاورد. برخی از نکات مهم در راه اندازی و نصب چیلر عبارتند از:
انتخاب مکان مناسب
مهم ترین نکته در نصب چیلر انتخاب یک مکان مناسب است. از آن جایی که چیلرهای تراکمی برای ایجاد سرمایش از سیال آب استفاده می کنند بهترین مکان برای نصب چیلر تراکمی و پیاده سازی این دستگاه ها فضای بیرون از سازه و محیط باز است.
مکانی که برای نصب چیلر انتخاب می شود باید از وسعت و مساحت لازم برخوردار باشد. در صورتی که محل نصب چیلر بیش از اندازه کوچک باشد، نصب چیلر با دشواری همراه خواهد بود، از طرف دیگر عملکرد قطعاتی مانند اواپراتور، کندانسور و کمپرسور به صورت بهینه نخواهد بود. در این زمینه باید خاطر نشان نمود که چیلرهای تراکمی، هرگز نباید در محیط آزاد پیاده سازی شوند.
از دیگر مواردی که باید هنگام انتخاب محل نصب چیلر به آن توجه کنید داشتن تهویه مناسب و مطلوب است. همچنین، توان و قدرت هواکش بایستی متناسب با توان دستگاه لحاظ شود.
زیر سازی مناسب سطوح
ابعاد و اندازه دستگاه چیلر نسبتاً بزرگ است و به دلیل داشتن قطعات زیاد وزن نسبتاً سنگینی دارد. به همین دلیل آماده کردن و زیر سازی مناسب سطح زمین برای نصب چیلر بسیار ضروری است. برای جلوگیری از آسیب و وارد شدن هرگونه صدمه، باید نسبت به ایمن سازی و مقاوم سازی محل مورد نظر اقدام شود.
یکی دیگر از نکاتی که هنگام نصب دستگاه چیلر باید مورد توجه قرار بگیرد قرار گرفتن پایه های دستگاه روی سطح کاملاً صاف و هموار است. در غیر این صورت دستگاه ثبات و ایستایی لازم را نخواهد داشت و عملکرد و کارکرد سیستم به صورت منفی تحت تأثیر قرار خواهد گرفت.
امکان دسترسی به تابلوی برق
در دسترس بودن تابلوی برق و انرژی الکتریکی لازم، برای کارکرد و عملکرد بهینه قطعات سیستم ضروری است. به همین دلیل باید در محل نصب چیلر امکان دسترسی سریع به تابلو برق وجود داشته است. در این زمینه باید خاطر نشان کرد که فرایند کنترل و مدیریت اجزا و قطعات چیلر، به وسیله تابلوی برق صورت می گیرد.
تأمین آب مورد نیاز
دستگاه چیلر آب را خنک می کند و به سایر دستگاه ها انتقال می دهد. برای عملکرد صحیح این دستگاه آب باید فاقد رسوبات، آلودگی ها و ناخالصی ها باشد. آب شهری به دلیل داشتن ناخالصیها در ترکیبات خود به تدریج موجب گرفتگی لوله های کندانسور و اواپراتور دستگاه می شود. در نتیجه این اتفاق، سیستم سیکل کاری و عملکرد نرمال و طبیعی خود را نخواهد داشت. برای جلوگیری از این مشکلات و ارتقای بازدهی و بهره وری سیستم برای تأمین آب مورد نیاز بهتر است که از دستگاه تصفیه کننده و سختی گیر آب استفاده شود.

نصب چیلر تراکمی
سرویس و نصب چیلر تراکمی از آن جایی که این دستگاه نسبتاً گران است حتماً باید مطابق اصول و توسط شرکت سازنده انجام شود در غیر این صورت امکان به وجود آمدن خسارات مالی وجود دارد. برخی از موارد مهم در نصب چیلر تراکمی عبارتند از:
- قبل از نصب چیلر در موتورخانه، لازم است قسمت های مختلف دستگاه مانند کمپرسورها، تابلو برق و لوله کشی مدارات تبرید به دقت بررسی شود و در صورت نیاز، سرویس شود. زیرا ممکن است قسمت های مختلف چیلر در حمل و نقل آسیب دیده باشند.
- نصب چیلر تراکمی باید روی یک فونداسیون تراز بتنی انجام شود که تحمل وزن دستگاه را داشته باشد. یک نکته دیگر که باید هنگام نصب چیلر تراکمی به آن دقت شود این است که در صورت امکان دستگاه نزدیک برج خنک کننده نصب شود.
- دستگاه چیلر در موتورخانه ای نصب شود که دارای هواکش با ظرفیت مناسب است.
- نقشه لوله کشی تأسیسات موتورخانه قبل از نصب دستگاه چیلر تراکمی تهیه شود و به دقت مورد بررسی قرار بگیرد.
- بعد از به اتمام رسیدن لوله کشی و قبل از نصب چیلر برای این که بتوان دمای آب ورود و خروج اوپراتور و کندانسور را چک کرد لازم است که دماسنج مناسبی تهیه شده و در ارتفاعی مناسب نصب شود.
- در نصب دستگاه چیلر تراکمی هوا خنک روی بام، نصب و اجرای سایه بان می تواند به افزایش راندمان و طول عمر دستگاه کمک شایانی کند.
- چیلر تراکمی هوا خنک در فاصله مناسب با خروجی دودکش و ونت فاضلاب نصب شود.
نصب چیلر تراکمی
برای نصب چیلر جذبی ابتدا باید بخش های مختلف ساختمان از طریق لوله ها به هم متصل شوند. سپس به کمک خط لوله ساختمان و با استفاده از فن کویل، سرمای تولید شده در این سیستم به بخش های مختلف ساختمان انتقال پیدا کند.
برای این که بتوان برای راه اندازی مبدل حرارتی مورد نیاز، از گرمای تولید شده در موتورخانه استفاده کرد چیلر جذبی در اغلب موارد در موتورخانه ساختمان نصب می شود. برای رعایت نکات ایمنی هنگام نصب چیلر جذبی این سیستم به جهت استفاده از مواد شیمیایی نظیر لیتیوم بروماید، لازم است از مخزن به نحو مناسب محافظت شود.
توجه به این نکته بسیار حائز اهمیت است که دستگاه چیلر جذبی ساختمان پیچیده ای دارد و لازم است راه اندازی آن توسط افراد متخصص صورت پذیرد.
نصب مینی چیلر و راه اندازی آن
مینی چیلر ها در واقع همان چیلرهای تراکمی هستند که به منظور سرمایش محیط های ساختمانی و سالن های اداری و تجاری کوچک تر طراحی می شوند. مهم ترین تفاوت مینی چیلر با چیلر این است که ظرفیت سرمایش مینی چیلرها نسبت به چیلرهای تراکمی معمولی پایین تر است. هنگام نصب مینی چیلر توجه به موارد زیر ضروری است:
- اگر قرار است مینی چیلر روی پشت بام نصب شود، باید جریان هوای اطراف مینی چیلر بررسی شود. (اینکه جهت باد در طول روز بیشتر از چه سمتی است و در کدام محل این جریان شدت بیشتری دارد.)
- اگر قرار است چند مینی چیلر در کنار یکدیگر نصب شوند نباید محل نصب مینی چیلرها نزدیک به هم باشد. (نزدیکی چند مینی چیلر به یکدیگر می تواند روی عملکرد آن ها تأثیر منفی داشته باشد.)
- از دستگاه های کنترلی مشخصی برای محافظت از مینی چیلر و بررسی داده های این دستگاه برودتی استفاده شود.

نصب و راه اندازی چیلر های صنعتی
ساختار چیلر صنعتی کاملاً شبیه چیلر تراکمی است. در واقع چیلر صنعتی زیر مجموعه چیلر تراکمی است. مهم ترین تفاوت چیلر های صنعتی با چیلرهای عمومی در ظرفیت سرمایش این چیلرها و مدت زمان استفاده از آنها است. نصب چیلرهای صنعتی و راه اندازی آن ها مانند سایر انواع چیلرها نیاز به دانش و تخصص بالایی دارد. در چیلرهای صنعتی مهم ترین مسئله انتخاب مکان مناسب برای نصب چیلر است. مکان نصب چیلر صنعتی می تواند فضای آزاد یا در مکان های ساختمانی باشد. به عنوان مثال اگر چیلر برای خنک سازی یک دستگاه صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد برای داشتن عملکرد بهینه چیلر باید در نزدیکی همین دستگاه و داخل ساختمان نصب شود.
نکات مهم در لوله کشی چیلر هنگام نصب
لوله کشی یکی از مراحل مهم در نصب چیلر است. قبل از راه اندازی چیلر باید کلیه شبکه لوله کشی تمیز و به دقت آبگیری شود. سایر نکات مهمی که در لوله کشی چیلر هنگام نصب باید به آن توجه کرد عبارتند از:
- ذرات جامد و آلوده وارد اواپراتور نشود.
- به هیچ عنوان آبگرم از بویلر یا پکیج آبگرم وارد مدار سرمایش نشود.
- اتصال بدنه ارت دستگاه برقرار باشد. (این یک نکته بسیار مهم در تأمین ایمنی دستگاه است.)
- جنس توری داخل صافی آب استیل ضد زنگ باشد.
- چند روز پس از راه اندازی اولیه صافی مسیرهای آب خنک شده از نظر تمیز بودن بررسی شود.
- هیچ گونه مواد شیمیایی به آب افزوده نشود.
- حتماً از کابل و کلید فیوز اتوماتیک استاندارد استفاده شود. (در غیر این صورت امکان بروز حوادث غیرمترقبه وجود خواهد داشت.)
- وزن لوله و اتصالات را با اتصال لوله ها به دستگاه منتقل نشود.(این امر می تواند باعث صدمات جدی به دستگاه شود.)
- در محل اتصال لوله های آب سرد به دستگاه لرزه گیر نصب شود.
- شیر هواگیری اتومات و دستی روی ورودی آب به اواپراتور نصب شود. (این کار جهت هواگیری توصیه می شود.)
- شیر هواگیری در بالاترین نقطه از شبکه لوله کشی تعبیه شود.
- شیر تخلیه در پایین ترین قسمت از دستگاه به منظور تخلیه آب در زمستان نصب شود.
حمل و نصب دستگاه چیلر
حمل دستگاه چیلر از اهمیت بسیار برخوردار است. شرکتهای سازنده یا تأمین کننده دستگاه چیلر وظیفه حمل دستگاه به محل نصب را برعهده دارند. جهت پیشگیری از هرگونه مشکل بهتر است که محل تحویل دستگاه را به صورت مکتوب به روی شاسی چیلر واقع در موتورخانه یا بام ساختمان ذکر کنید.
برای جا بجا کردن دستگاه های چیلر دو روش پیشنهاد می گردد. به کمک لیفتراک و به وسیله جرثقیل که نحوه جا بجایی هرکدام در شکل های زیر نشان داده شده است.
حمل به کمک لیفتراک:

در این روش حتماً توجه گردد که سمت قرار گیری تابلو برق در مقابل لیفتراک باشد (مطابق شکل) به این ترتیب احتمال آسیب دیدن تابلو برق وجود ندارد. در هنگام حمل به کمک لیفتراک دقت لازم جهت عدم آسیب دیدن لوله های دستگاه صورت گیرد.
حمل به کمک جرثقیل:

در این روش به کمک یک ناودانی و یا تیر آهن که به قلاب های چیلر متصل شده است جا بجایی انجام می گیرد.
نحوه قرارگیری روی فونداسیون:
به منظور جلوگیری از انتقال ارتعاشات چیلر به ساختمان، باید زیر دستگاه چیلر از لرزه گیر استفاده کرد. لرزه گیرها دو نوع می باشند: لرزه گیر تخت و لرزهگیر گرد
در شکل زیر هر دو لرزه گیر و طریق نصب آنها زیر دستگاه نشان داده شده است.
در هر دو حالت آنکور بولت هایی (Anchor Bolt)که داخل بتن کار گذاشته شده است از سوراخ های تعبیه شده روی شاسی چیلر عبور می کنند. به این ترتیب از حرکت افقی دستگاه جلوگیری می شود.
وضعیت قرارگیری دستگاه روی فونداسیون از نظر تراز بودن دستگاه باید مورد توجه قرار گیرد.

جهت سهولت در کار نگهداری و تعمیرات می بایست حداقل فضای خالی مورد نیاز در اطراف دستگاه در نظر گرفته شود. در یک طرف دستگاه باید به اندازه حداقل طول یک اواپراتور محل خالی در نظرگرفته شود تا در صورت لزوم امکان تعمیر اواپراتور یا رسوب زدایی کندانسور انجام گیرد.
در قسمت جلوی (تابلو برق) دستگاه حدود یک متر فضا برای بررسی تابلو برق و سهولت در دسترسی به آن مد نظر قرار گیرد.
اتصال لولههای آب به کندانسور باید به این صورت باشد که ورود آب از پایین و خروج آب از بالا باشد. به این ترتیب تبادل حرارت به طریقه جریان متقابل (Counter Flow) رعایت شده و راندمان مبدل افزایش می یابد.

در چیلرهای هوا خنک مجزا در صورتی که کندانسور با چیلر اختلاف سطح داشته باشد، می بایست موارد زیر مورد توجه قرار گیرد:
- در مسیر رانش گاز از تله روغن (Oil Trap) مناسب جهت بازگشت روغن استفاده شود. در صورت طولانی بودن خط رانش به ازای هر هفت و نیم متر یک تله روغن اجرا گردد.
- روغن موجود در روی جداره داخلی لوله ها در داخل Oil Trap جمع می شود و در اولین استارت با فشار رانش همه ی روغن موجود در ترپها به کندانسور و سپس به کمپرسور برمی گردد. حال اگر ترپها نباشند روغن به کمپرسور برنمی گردد و در مسیر و جاهای دیگر باقی می ماند.
- در خط رانش (خروجی کمپرسور) باید شیر یک طرفه (Check Valve) نصب شود تا از برگشت گاز به داخل کمپرسور در هنگام خاموش شدن کمپرسور جلوگیری شود. اگر غیر از این باشد کمپرسور بدون روغن کار کرده و Oil می کند.
- جهت سهولت در امر سرویسدهی دستگاه کندانسور هوایی، در خط رانش، شیر دستی با سایز مناسب نصب گردد.
- لولههای مسی در خط رانش و مایع توسط بست های مخصوص لوله (Pipe Anchor) محکم شوند.
در شکل زیر نمونه ای از لوله کشی بین چیلر و کندانسور هوایی نشان داده شده است.

در صورتی که یک دستگاه چیلر دارای چند کندانسور هوایی باشد و یا چند چیلر هوائی یکپارچه در کنار یکدیگر نصب گردند حد فاصل بین آنها و فاصله تا دیوار باید رعایت گردد. به این ترتیب میزان مکش و رانش هوا بهبود یافته و در نتیجه راندمان کندانسور افزایش می یابد.
در شکل زیر حد فاصل بین کندانسورها (و یا چیلر های هوا خنک یکپارچه) نمایش داده شده است.

هزینه نصب چیلر
هزینه نصب چیلر به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد. تعداد واحدها و نوع چیلر از عوامل مؤثر بر هزینه نصب چیلر هستند. همچنین هزینه نصب چیلر بسته شرایط و دستمزد نیروی متخصص متفاوت است.
خرید چیلر
برای خرید دستگاه چیلر، استعلام قیمت و مشاوره رایگان برای انتخاب مناسبترین دستگاه برای ساختمان خود با کارشناسان فنی و فروش شرکت ساینا تهویه رادمان تماس بگیرید. هدف ساینا تهویه رادمان ارائه محصولات با کیفیت با قیمت مناسب است. این مجموعه به دلیل استفاده از تکنولوژیهای نوین در تولید محصولات در حال حاضر در عرصه خرید و فروش و تولید انواع سیستمهای تهویه مطبوع پیشرو است. شما میتوانید به راحتی از طریق شمارههای درج شده در سایت با ما در ارتباط باشید.