چیلر تراکمی آب خنک
چیلر آب خنک یا چیلر آبی (Water Cooled Condenser Chiller) یکی از انواع چیلر تراکمی است که کندانسور آن از نوع آبی است. این نوع چیلر کاربردهای گستردهای دارد و در ظرفیتهای مختلف تولید میشود؛ ظرفیتهای متوسط با ۲۰ تا ۸۰ تن تبرید و ظرفیتهای بزرگتر نمونهای از انواع تولیدی هستند. به دلیل مزیتهای زیاد در برخی از مناطق بهعنوان سیستمهای سرمایشی نیز از آنها استفاده میشود. در این مطلب به بررسی ساختار، مزایا و معایب دستگاه چیلر تراکمی آب خنک میپردازیم. در ادامه با ساینا تهویه رادمان همراه باشید.
نحوه عملکرد چیلر
در چیلر تراکمی آب خنک گاز مبرد به شکل بخار داغ با دمایی پایین وارد کمپرسور شده تا متراکم شود. در نتیجه فشار و به تبع آن دمای مبرد بالا میرود. سپس بخار داغ خروجی از کمپرسور که اکنون دمای بالایی دارد، وارد کندانسور شده و به کمک آبِ خنک ورودی از برج خنک کننده، گرمایَش جذب میشود و تبدیل به مایعی با دمای بالا خواهد شد. در ادامه به واسطه فرایند اختناق در شیر انبساط، افت فشار زیادی در جریان مبرد ایجاد میشود که ضمن کاهش دمای آن، باعث تبخیر مقداری از مایع مبرد نیز میشود. جریان سرد و دوفازی مبرد (مخلوط مایع و بخار) پس از خروج از شیر انبساط وارد اواپراتور میشود تا با جذب گرمای آب ورودی، دمای آن را کاهش دهد. در نهایت مایع مبرد کاملاً تبخیر شده و با ادامه جذب گرما، به شکل بخار داغِ دما پایین از اواپراتور خارج و به کمپرسور بازمی گردد و فرایندهای ترمودینامیکی سیکل تبرید در چیلر تراکمی آب خنک تکمیل میشود.
کاربرد چیلر تراکمی آب خنک
نیاز دقیق یک پروژه و انتخاب سیستم تهویه مطبوع نیاز به اطلاعات کافی و بررسی توسط متخصصان این حوزه دارد؛ اما در حالت کلی میتوان گفت که از دستگاه چیلر آب خنک هم برای تولید آب سرد با دمایی 7 درجه (در چیلرهای آبی بالای صفر) و هم برای تولید کمتر از 10- درجه سانتی گراد (در چیلرهای آبی زیر صفر) استفاده میشود؛ زیرا در مقایسه با چیلرهای هوا خنک، به علت پایینتر بودن دمای چگالش در کندانسور آبی، نیاز به ایجاد نسبت تراکم کمتری در کمپرسور وجود خواهد داشت. این موضوع در مناطق گرمسیری از اهمیت بیشتری برخوردار است.
ساختار چیلر تراکمی آب خنک
قطعات اصلی بین تمامی چیلرها یکسان هستند. این قطعات شامل کمپرسور، کندانسور، اواپراتور و شیر انبساط است.
- کندانسور چیلر تراکمی آب خنک: کندانسور این چیلر از نوع آبی است و گاز مبرد خارج شده از کمپرسور از طریق تبادل حرارت با آب خنک میشود. آب خنک کندانسور از طریق برج خنک کننده تأمین میشود و باید به صورت مجزا خریداری شود. کندانسور در واقع واحد تقطیر است و نوع آن در عملکرد و راندمان چیلر نقش مهمی دارد.
- اواپراتور چیلر تراکمی آب خنک: اواپراتور واحد تبخیر چیلر است و نوع اواپراتور به همراه سطح تبخیر آن نقش مهمی در میزان مصرف انرژی و راندمان دستگاه دارد.
- کمپرسور چیلر تراکمی آب خنک: کمپرسور مهمترین قطعه اصلی است و نقش بسیار کلیدی در راندمان، میزان مصرف انرژی، طول عمر دستگاه، میزان برودت و سرمایش تولید شده دارد. نوع کمپرسور در تعیین ابعاد چیلر نیز نقش دارد.
مزایا و معایب چیلر تراکمی آب خنک
چیلر تراکمی آب خنک دارای مزایای مهمی است که برخی از آنها عبارتند از:
- هزینه مقرون به صرفه
- مصرف انرژی پایین
- صدای کم
- لرزش کم
- فشار کاری پایین
- راندمان و عملکرد بالا
- قابل نصب در فضای سرپوشیده و سر باز
- طول عمر بالا
- ابعاد کوچک
از معایب چیلر تراکمی آب خنک عبارتند از:
- هزینه بالای تعمیرات
- نیاز به برج خنک کننده برای کارکرد
- عدم امکان نصب در شهرهای با رطوبت نسبی بالا
- وابسته بودن به سیستم پمپاژ
- مصرف زیاد آب
انواع چیلر تراکمی آب خنک
این چیلر با توجه به نوع قطعات اصلی تشکیل دهنده و کاربرد به انواع مختلف تقسیم بندی میشود.
- انواع چیلر تراکمی آب خنک با توجه به کاربرد: چیلر آب خنک میتواند به عنوان سرمایش در واحدهای مسکونی، تجاری و مجتمعهای ورزشی و تفریحی به کار برده شود که در اینگونه مواقع به آن چیلرهای سرمایشی و تهویه مطبوع گفته میشود. چیلر میتواند در صنایع مختلف شیمیایی و دارویی بهعنوان سرمایش فرایندی به کار برده شود؛ همچنین این چیلر میتواند تولید کننده آب سرد باشد و سرمایش مورد نیاز هواسازها، رآکتورهای صنایع دارویی و فن کویل ها را تأمین کند. به طور کلی از نظر کاربردی میتوان چیلر را به انواع تهویه مطبوع، سرمایش فرایندی و صنعتی تقسیم بندی کرد.
- انواع چیلر تراکمی آب خنک با توجه به قطعات اصلی: ممکن است کمپرسور تشکیل دهنده چیلر از نوع سیلندر پیستونی، اسکرال، اسکرو یا روتاری باشد. کندانسور آبی این چیلر میتواند در انواع پوسته – لولهای و صفحهای تولید شود. اواپراتور میتواند در انواع صفحهای، آیس بانکی و پوسته – لولهای تولید شود.
میزان صدا و لرزش چیلر آب خنک
صدا و لرزش چیلر تراکمی آبی خنک نسبت به چیلر تراکمی هوا خنک کمتر است؛ زیرا در چیلرهای هوا خنک علاوه بر کمپرسور صدای فنهای کندانسور نیز به صدای تولیدی دستگاه اضافه میشود. همین موضوع باعث میشود تا میزان صدا و لرزش چیلر تراکمی هوا خنک بیشتر باشد.
فضای مورد نیاز برای نصب چیلر آب خنک
علی رغم ظرفیت برودتی بالا در چیلر تراکمی آب خنک از کندانسور کوچکتری استفاده میشود. به همین دلیل نسبت به چیلر هوا خنک فضای کمتری را اشغال میکند؛ اما هنگام برآورد فضا برای چیلر تراکمی آب خنک باید حجم برج خنک کننده را نیز در نظر گرفت.
محل نصب چیلر تراکمی آب خنک
یکی از مزیتهای محل چیلر تراکمی آب خنک این است که محدودیت نصب از نظر مکانی برای این دستگاه وجود ندارد. چیلر تراکمی آب خنک را میتوان در موتورخانه، پشت بام و فضای باز نصب کرد. علت این موضوع این است چیلر تراکمی آب خنک برای خنک کردن گاز مبرد خود به جریان هوا نیاز ندارد.
اگر قرار است این چیلر در فضای باز نصب شود؛ بهتر است دور آن یک باکس برای محافظت قطعات از اشعه یو وی نور خورشید و شرایط جوی قرار بگیرد.
برج خنک کننده برخلاف چیلر آبی باید حتماً در فضای باز قرار بگیرد تا بتواند آب سرد را برای تقطیر مبرد تأمین کند.
قیمت چیلر آب خنک
عوامل مختلفی در قیمت چیلر نقش دارند که از جمله میتوان به ظرفیت چیلر، برند چیلر، کشور سازنده، نوع قطعات حفاظتی، کیفیت و جنس قطعات کنترلی، کیفیت و قدرت کمپرسور، راندمان و عملکرد اشاره کرد.
به طور کلی قیمت چیلر تراکمی آب خنک نسبت به چیلر هوا خنک قیمت پایینتری دارد. قیمت پایینتر این نوع چیلر به نوع کندانسور و راندمان مربوط میشود. در یک ظرفیت سرمایشی مشخص شده چیلر آب خنک بین ۳۰ تا ۴۰ درصد از چیلر هوا خنک قیمت ارزانتری دارد.
خرید چیلر تراکمی آب خنک
چیلر آب خنک جزو چیلرهای تراکمی است که به دلیل کاربری گسترده و مزیتهای زیاد مورد توجه قرار گرفته است. این چیلر برای تمامی مناطق جز شهرهای شمالی و جنوبی ایران که آب و هوای شرجی دارند؛ قابلیت نصب دارد. خرید چیلر تراکمی آب خنک با توجه به فواید ذکر شده بسیار مقرون به صرفه و اقتصادی است. برای خرید دستگاه چیلر تراکمی آب خنک و اطلاع از قیمت میتوانید از طریق شمارههای درج شده در سایت با کارشناسان ساینا تهویه رادمان در ارتباط باشید.