یکی از سؤالات و چالش های مشتریان در زمان خرید چیلر از از کارشناسان ساینا تهویه رادمان این است که چیلر جذبی بهتر است یا چیلر تراکمی؟ تفاوت چیلر تراکمی با چیلر جذبی چیست؟ خرید چیلر تراکمی مقرون به صرفه است یا خرید چیلر جذبی؟
ما در این مقاله قصد داریم به طور جامع و کامل دو محصول چیلر جذبی و تراکمی را با یکدیگر مقایسه کنیم. در ادامه با ساینا تهویه رادمان همراه باشید.
دستگاه چیلر
در سال های اخیر سیستم ها و تجهیزات بسیار زیادی در صنعت تهویه مطبوع به بازار معرفی شده است. یکی از سیستم های بسیار رایج دستگاه چیلر است. چیلر به ماشینی گفته می شود که گرما را از محیطی گرفته و به محیط دیگری انتقال می دهد.
برای توضیح عملکرد دستگاه چیلر به زبان ساده می توان گفت که چیلر با تولید آب سرد و انتقال آن به داخل هواساز یا فن کویل، منجر به سرمایش محیط داخلی یک ساختمان می شود.
دستگاه چیلر دسته بندی های مختلفی دارد. اولین و اصلی ترین تقسیم بندی انواع چیلر بر مبنای سیکل کاری آنها می باشد که بر این اساس چیلرها به دو دسته تراکمی و جذبی تقسیم می شوند.
تفاوتهای چیلر تراکمی و چیلر جذبی
در ادامه به مهمترین تفاوت های چیلر تراکمی و جذبی می پردازیم که به شما در انتخاب بهترین گزینه، کمک مؤثری خواهد کرد.
1- استفاده از کمپرسور
چيلرهاي تراکمي براي گردش مبرد از کمپرسور استفاده مي کنند در حالي که چيلرهاي جذبي فاقد کمپرسور بوده و به جاي آن از انرژي گرمايي منابع مختلف استفاده کرده و غلظت محلول جاذب را تغيير مي دهند، همچنان که غلظت تغيير مي کند، فشار نيز در اجزاي مختلف چيلر تغيير مي کند. اين اختلاف فشار باعث گردش مبرد در سيستم مي گردد. ژنراتور و جذب کننده در چيلرهاي جذبي جانشين کمپرسور در چيلرهاي تراکمي شده است.
2- ضریب عملکرد (COP) دستگاه چیلر تراکمی و جذبی
ضریب عملکرد چیلر نشان دهندۀ راندمان مصرف انرژی آن است. ضریب عملکرد یکی از مهمترین پارامترها در ارزیابیِ کارایی چیلر به شمار می رود.
ضریب عملکرد چیلر عبارت است از: نسبت گرمای دریافتی از آب در اواپراتور به مجموع انرژی مصرفی در مصرف کننده ها.
بر اساس تحقیقات انجام شده اندازه گیری ها بر مبنای شرایط یکسان (شرایط استاندارد تهویه مطبوع) نشان می دهد که حداکثر ضریب عملکرد در چیلرهای تراکمی هوا خنک (با کمپرسور اسکرو) 3.5kW/kW و در چیلرهای تراکمی آب خنک (با کمپرسور سانتریفیوژ) 6kW/kW می باشد. این در حالی است که حداکثر ضریب عملکردِ چیلرهای جذبی تک اثره 0.8kW/kW و چیلرهای جذبی دو اثره 1.4kW/kW است. این اولین تفاوت چیلر تراکمی و جذبی است که آنها را کاملا از یکدیگر متمایز می کند.
3- فضای اشغال شده توسط دستگاه چیلر تراکمی و جذبی
یکی دیگر از تفاوت های دستگاه چیلر تراکمی با جذبی مربوط به فضای مورد نیاز جهت نصب آنها است. چیلرهای جذبی در توان برابر با چیلرهای تراکمی به مساحت بیشتری جهت نصب نیاز دارند. علت این موضوع بزرگتر بودن تجهیزات چیلر جذبی (در توان برابر) نسبت به چیلر تراکمی است.
از طرف دیگر مساحت ، ارتفاع چیلر جذبی نیز نسبت به چیلر تراکمی بلندتر است و برای نصب آن باید فضای موتورخانه به اندازه کافی جا داشته باشد.
میزان فضای مورد نیاز برای نصب دستگاه های تهویه مطبوع برای کارفرمایان بسیار مهم است. زیرا با افزایش فضای موتورخانه کارفرمایان مجبور هستند که از فضاهای مفید ساختمان مثل پارکینگ کم کنند که قیمت هر متر مربع آن مبلغ بالایی را شامل می شود.
4- مصرف آب دستگاه چیلر تراکمی و جذبی
در چیلرهای جذبی علاوه بر کندانسور آب خنک، برای دفع حرارت در ابزوربر نیز از آب خنک تولیدی در برج خنک کننده استفاده می شود. به همین دلیل دستگاه چیلر جذبی، به گردش آب خنک بیشتری نیاز خواهد داشت. در نتیجه میزان مصرف آب افزایش پیدا خواهد کرد. همین موضوع باعث شده است تا از چیلرهای جذبی در مناطقی که مشکل تامین آب وجود دارد استفاده نشود.
5- وزن دستگاه چیلر تراکمی و جذبی
یکی دیگر از تفاوت های مهم دستگاه چیلر تراکمی و جذبی مربوط به وزن دستگاه است. وزن چیلر جذبی حدودا دو برابر چیلر تراکمی (در ظرفیت برابر) است. به همین دلیل در محل استقرار چیلر جذبی باید از زیر سازی های بسیار محکم تر و پر هزینه تر استفاده شود. وزن بالای دستگاه چیلر جذبی تاثیر بسزایی در حمل و نقل و نصب آن نیز خواهد داشت. نصب این دستگاه ها باید در چند مرحله و با تجهیزات جدا از هم از کارخانه تا محل نصب حمل می شوند. این در حالی است که دستگاه چیلر تراکمی به صورت یکپارچه و با حمل و نصب آسان تر نسبت به نوع جذبی به محل مورد نظر حمل و سپس نصب می شود.
6- صدای تولیدی دستگاه چیلر تراکمی و جذبی
نوع جذبی چیلر نسبت به تراکمی صدا و ارتعاش کمتری دارد زیرا قطعات مکانیکی در حال کار، در آن کمتر است. البته با توجه به این که چیلر تراکمی در موتورخانه یا پشت بام نصب می شود صدای دستگاه هنگام کار کردن به درون ساختمان منتقل نمی شود.
7- هزینه های سرویس و نگهداری دستگاه چیلر تراکمی و جذبی
با توجه به این که چیلر جذبی دارای تجهیزات بیشتر، بزرگتر و حساس تر نسبت به چیلر تراکمی است هزینه های سرویس و نگهداری آن نیز افزایش پیدا می کند. یکی از مهم ترین حساسیت های فرایند سرویس و نگهداری در چیلرهای جذبی، ناشی از وجود فشار منفی (خلاء) در سیستم است. زیرا لیتیوم بروماید بعنوان مادۀ جاذب یا آمونیاک بعنوان مادۀ مبرد، خاصیت خورندگی داشته و در صورت نشتی و ورود هوا به داخل سیستم، روند خوردگی لوله ها و تعدادی از قطعات با شدت بیشتری آغاز شده و ادامه پیدا می کند.
چیلر جذبی بهتر است یا تراکمی ؟
همان طور که در مقایسه دستگاه چیلر تراکمی و جذبی متوجه شدیم چیلر تراکمی برتری محسوسی نسبت به جذبی دارد و به همین علت کاربرد آن در صنعت تهویه مطبوع و صنایع دیگر نسبت به جذبی وسیع تر است. البته باید توجه داشت که شرایط خاص پروژه نیز می تواند در انتخاب مؤثر باشد.
ویژگیهای چیلر تراکمی ساینا تهویه رادمان
- چیلر تراکمی در دو نوع آب خنک و هوا خنک با کندانسور آبی و هوایی به ظرفیت 5 الی 360 تن تبرید
- کمپروسورهای اسکرو(Screw) و سیلندر پیستونی (Reciprocating) ساخت کارخانه Bitzer و کمپرسورهای بسته (Hermetic) و اسکرال (Scroll)ساخت کارخانه Copeland, Bitzer, Danfoss
- اواپراتور و کندانسور از نوع لوله پوسته ای (Shell and Tube) و یا صفحه ای (Plated Heat Exchanger) با راندمان مناسب
- تست هیدرو استاتیک مطابق استاندارد Ashrea
- قطعات سیکل تبرید، تجهیزات کنترلی و اقلام برقی از مارکهای معتبر اروپایی
- امکان بهره گیری از سیستم کنترل میکرو پروسسوری ، الکترو مکانیکی و سیستم کنترل هوشمند (PLC) با قابلیت اتصال به سیستم BMS
- قابلیت کار با مبردهای R410a ,R404a, R407c, R134a, R22
- بهرهگیری از نرم افزارهای به روز مطابق با استانداردهای جهانی در انتخاب اجزای سیستم و امکان ارائه خروجی مربوطه
قیمت چیلر تراکمی
قیمت چیلر تراکمی به فاکتورهای زیادی بستگی دارد. اما در حالت کلی هزینه تولید چیلر، متناسب با ظرفیت سرمایشی آن است. متریالهای مورد استفاده در چیلر و برند تولید کننده از دیگر موارد تعیین کننده قیمت چیلر تراکمی هستند. شرکت ساینا تهویه رادمان پیشرو در صنعت تاسیسات کشور خدمات فروش سیستم های تهویه مطبوع را به مشتریان خود ارائه میدهد. هدف این مجموعه عرضه محصولات با کیفیت با قیمت بسیار مناسب است. در صورت نیاز به هرگونه مشاوره در حوزه ساخت و راه اندازی سیستم چیلر تراکمی میتوانید از طریق شماره های درج شده در سایت با کارشناسان پشتیبان مجموعه در ارتباط باشید.