آیا میدانید در هنگام خرید چیلر باید چه فاکتورهایی را مورد توجه قرار دهید؟ تمام چیلرهای موجود در بازار با توجه به ویژگی هایی که دارند؛ برای مکان و حرفه خاصی کاربرد دارند. در صورتی که خرید چیلر هوشمندانه و منطقی انجام نشود؛ ممکن است به دلیل مصرف برق بالا یا زیاد بودن استهلاک آن، فرد مجبور به فروش آن شود. ساده ترین راه برای انتخاب بهترین دستگاه متناسب با حرفه یا کارتان، توجه به کنترل ظرفیت چیلر است.
بررسی کنترل ظرفیت چیلر می تواند به خریداران کمک کند تا بتوانند چیلری را خریداری کنند که علاوه بر مصرف برق کم، دارای عملکرد عالی و استهلاک پایینی است. بهینه و دقیق بودن کنترل ظرفیت چیلر این امکان را به دستگاه می دهد تا میزان مصرف برق خود را تا حد زیادی کاهش دهند. در این مطلب به معرفی انواع کنترل ظرفیت در چیلرهای مختلف می پردازیم؛ تا کسانی که قصد تهیه این محصول را دارند؛ بتوانند با آگاهی و دقت بالایی برای خرید آن اقدام کنند.
انواع کنترل ظرفیت چیلر
قبل از اینکه بخواهیم به توضیح انواع کنترل ظرفیت چیلر بپردازیم؛ بهتر است با این موضوع که کنترل ظرفیت چگونه می تواند در کاهش مصرف چیلر نقش داشته باشد، آشنا شوید. در ساختمان های مسکونی، اداری، تجاری و در بسیاری از فرآیندهای صنعتی از چیلر برای تولید برودت استفاده می شود. بررسی های انجام شده نشان می دهد که مقدار نیاز این محیط ها و فرآیندهای صنعتی با ظرفیت چیلر برابر نیست؛ بلکه مقداری از ظرفیت آن کمتر است.
در چنین وضعیتی چیلرها نزدیک ترین ظرفیت برای سرمایش محیط را انتخاب می کنند و باعث کاهش استهلاک و مصرف برق می شوند. کنترل ظرفیت چیلر با توجه به نوع کمپرسوری که در این دستگاه به کار گرفته می شود و نوع ساختی که دارند؛ دارای انواع مختلفی هستند و عبارت هستند از:
کنترل ظرفیت پله ای چیلر
کنترل ظرفیت پله ای یکی از انواع ظرفیت هایی است که امکان استفاده از آن در انواع چیلر با کمپرسورهای مختلف اسکرو، اسکرال و… وجود دارد. این نوع کنترل ظرفیت می تواند ظرفیتی کمتر یا بیشتری را با توجه به نیاز دستگاه برای آن فراهم کند؛ بنابراین؛ با استفاده از این نوع کنترل ظرفیت نمی توان مقدار مصرف برق هنگام تولید برودت یا استهلاک آن را کاهش داد.
زمانی که از این نوع کنترل ظرفیت چیلر در دستگاه هایی با کمپرسور اسکرال استفاده شود، به تعداد کمپرسورهایی اسکرالی که روی این دستگاه نصب شده است؛ می توان ظرفیت آن را تا حد زیادی کنترل کرد. در واقع محدودیتی از میزان استفاده از ظرفیت برای کمپرسورهای اسکرال با کنترل ظرفیت پله ای وجود ندارد و یک چیلر می تواند از 25 درصد، 50 درصد، 75 درصد یا 100 درصد ظرفیت را متناسب با مقدار بار استفاده کند.
در چیلرهایی با کمپرسور اسکرو امکان کنترل ظرفیت نیز وجود دارد. برای مثال اگر ظرفیت یک چیلر با کمپرسور اسکرو حدود 100 تن باشد، می توان از 50 درصد ظرفیت چیلر استفاده کرد.
کنترل ظرفیت پیوسته چیلر
کنترل ظرفیت پیوسته چیلر با توجه به نوع چیلر به دو نوع مختلف تقسیم بندی می شود و عبارت است از:
کنترل ظرفیت پیوسته در چیلر اسکرو
چیلرهای اسکرو اغلب در ظرفیت های بالایی تولید می شوند و همین موضوع سبب شده است که میزان مصرف برق و استهلاک آن ها برای مصرف کنندگان از اهمیت بسزایی برخوردار باشد. یکی از راه های کنترل ظرفیت در این چیلرها، استفاده از اسلاید والد است.
اسلاید والدها در کنار زیرساخت های پایپینگ و کنترلر می توانند ظرفیت پیوسته چیلرهای اسکرو را کنترل کنند. با استفاده از این ساختار می توان ظرفیت چیلر را به حداقل رساند؛ به طوری که امکان راه اندازی و روشن کردن چیلر اسکرو 100 تنی با حداقل 12.5 درصد ظرفیت چیلر وجود دارد.
کنترل ظرفیت پیوسته در چیلر اسکرال
در چیلرهای اسکرال امکان کنترل ظرفیت، به کمک کمپرسورهای دیجیتالی میسر می شود. در این چیلرها با توجه به تعداد کمپرسورهای اسکرالی که وجود دارد، در قسمت های میانی کمپرسور دیجیتالی نصب می شود. کمپرسورهای دیجیتالی می توانند بیشتر از 10 درصد ظرفیت را به خود جذب کنند. تصور کنید که ظرفیت یک چیلر اسکرال حدود 20 تن است و این 20 تن ظرفیت توسط 4 عدد کمپرسور اسکرال تامین می شود.
این کمپرسورها به 25 تا 50 درصد ظرفیت نیاز دارند؛ که کمپرسورهای معمولی دائماً روشن می مانند و این ظرفیت را تامین می کنند؛ اما کمپرسورهای دیجیتالی تا 50 درصد ظرفیت مورد نیاز کمپرسورهای اسکرال را تامین می کنند و بعد تا زمان نیاز مجدد این کمپرسورها خاموش می مانند. این مسئله باعث می شود تا چیلرهای اسکرال به دلیل استفاده از ظرفیت کمتر، مصرف برق کمتری داشته باشند و از استهلاک پایین تری برخوردار باشند.
کنترل ظرفیت کمپرسورهای سیلندر پیستونی
در کمپرسورهای رفت و برگشتی کنترل ظرفیت با نصب کنترل ظرفیت (capacity control) و آنلودر به دو صورت بای پس گاز داغ و یا قطع کن گاز مکش امکان پذیر است. این کمپرسورها با پیستون و درپوش کور کننده ساخته می شوند تا قابلیت کنترل ظرفیت در صورت نیاز داشته باشند. در روش سیستم بای پس گاز داغ ابتدا میبایست پیستون بی بار کننده در شیر کنترل نصب گردد. در روش سیستم قطع گاز مکش این پیستون از مدار خارج شده و فلنچ بی بار کننده از سرسیلندر جدا می شود و بدون هیچ تغییری در فلنچ، شیر بر روی سرسیلندر نصب می گردد.
انتخاب بهترین نوع کنترل ظرفیت چیلر
در مطالب بالا به بررسی انواع کنترل ظرفیت چیلر برای مدل های مختلف چیلر پرداختیم. دانستیم که کنترل ظرفیت چیلر می تواند نقش چشمگیری در کاهش میزان مصرف برق و همچنین استهلاک دستگاه داشته باشد؛ بنابراین؛ در هنگام خرید انواع چیلر باید به این موضوع توجه زیادی شود. با توجه به اینکه کنترل ظرفیت دارای انواع مختلفی چون پله ای و پیوسته است؛ ممکن است انتخاب آن برای خریدار با توجه به نوع چیلر و عملکرد آن دشوار باشد؛ بنابراین؛ باید از افراد متخصص در این زمینه برای انتخاب بهترین نوع کنترل ظرفیت چیلر با توجه به نوع چیلر مشورت شود.
شرکت ساینا تهویه رادمان به عنوان طراح و تولید کننده به روز ترین و باکیفیت ترین انواع چیلر و سیستم های برودتی در ایران، با استخدام کارشناسان و مشاوران مجرب و متخصص در زمینه انواع سیستم های برودتی، می تواند شما را در خرید انواع چیلر و کنترل ظرفیت مناسب آن راهنمایی کند. کافیست تا در رابطه با نیاز خود از خرید چیلر و ویژگی های مد نظرتان با مشاوران این مجموعه صحبت کنید؛ مشاوران مجموعه ساینا تهویه رادمان به دلیل تخصص و تجربه عالی در این زمینه می توانند بهترین گزینه های پیشنهادی برای خرید چیلر و کنترل ظرفیت مناسب آن در اختیارتان قرار می دهند و خیالتان را از بابت کاهش هزینه های مصرف تولید سرما توسط چیلر و استهلاک آن در دراز مدت راحت می کنند.