کنترل رطوبت یک راه حل موثر برای افزایش طول عمر چیلرهای تراکمی است. بررسی های انجام شده نشان می دهد که در اثر ترکیب رطوبت با مبرد موجود در چیلرها، ترکیبات خورنده ای مانند انواع اسید تولید می شود؛ که در اثر واکنش دادن این ترکیبات با انواع روغن و فلزات متصل به کمپرسور چیلر تراکمی، اجزای مختلف این سیستم مانند سوپاپ، سیلندر، یاتاقان، کاسه نمد و… آسیب می بینند و علامت هایی شبیه به یک حفره در سطح آن ها پدیدار می شود.
البته کنترل رطوبت تنها به کاهش میزان آن ختم نمی شود. در مواردی نیاز است تا برای بهبود عملکرد سیستم های تراکمی، به میزان رطوبت افزوده شود. در این مطلب از ساینا تهویه رادمان به معرفی اصول کنترل رطوبت در چیلر تراکمی می پردازیم؛ تا بتوانید با کنترل و تنظیم اصولی رطوبت، از نابودی دستگاه خود جلوگیری کنید.
راه های کنترل رطوبت چیلر تراکمی
قبل از اینکه بخواهیم به بررسی راه های کنترل رطوبت چیلر تراکمی بپردازیم؛ لازم است بدانید که رطوبت، نشان دهنده مقدار آبی است که در هوای اطرافتان وجود دارد؛ بنابراین بسیار مهم است که اندازه آن به صورت اصولی کنترل شود؛ چراکه کنترل نکردن رطوبت محیط علاوه بر اختلال در عملکرد چیلرهای تراکمی، باعث مصرف غیر اصولی انرژی، رشد قارچ ها و مطلوب نبودن شرایط اتاق برای زندگی می شود.
دو راه برای کنترل رطوبت وجود دارد. در روش اول، بعد از بررسی میزان رطوبت، اگر مقدار آن کم باشد؛ به واسطه تجهیزات رطوبت زنی، به میزان رطوبت محیط می افزایند. در صورتی که میزان رطوبت محیط بالا باشد، به کمک تجهیزات رطوبت زدایی، از میزان رطوبت محیط می کاهند و مقدار رطوبت را در این دستگاه به اندازه ای که باعث صدمه دیدن اجزای چیلر نشود، نگه می دارند.
انواع روش های رطوبت زدایی برای کنترل کردن رطوبت
بسته به میزان رطوبت، از روش های مختلفی برای کاهش آن استفاده می شود. در ادامه چند روش موثر برای رطوبت گیری چیلر تراکمی شرح داده شده است.
رطوبت گیری با روش جذبی
رطوبت گیری به روش جذبی، یکی از ساده ترین و سریع ترین راهکارهایی است؛ که موجب کنترل رطوبت در چیلر تراکمی می شود. در این روش از املاح خاصی برای جذب کردن رطوبت چیلر استفاده می شود. برای مثال سیلیکات ها دارای خواصی هستند که باعث جذب شدن رطوبت از محیط یا دستگاه موردنظر می شوند. معمولاً از این ماده برای رطوبت گیری چیلرهای تراکمی یا انواع سیستم تهویه مطبوع استفاده نمی شود؛ چراکه این ماده در تماس با بخار آب، با سرعت بالایی اشباع می شود.
بنابراین؛ مهندسان متخصص در این حوزه تجهیزات خاصی را برای رطوبت زدایی چیلر طراحی کرده اند. چرخ لانه زنبوری یا دستگاه های متخلخل سیلیکاژلی، از دستگاه های پرکاربرد برای جذب رطوبت هستند. این دستگاه شامل بخش های مختلفی مانند الکتروموتور، ورق های جذب، گرمکن الکتریکی و… است. ورق های جذب رطوبت دارای منافذی هستند که بعد از به حرکت درآمدن توسط الکتروموتور، رطوبت را به سمت خود جذب می کنند و از میان منافذ و شکاف ها عبور می دهند.
رطوبت گیری با کمک کویل سرد
دومین راه حل برای رطوبت زدایی، استفاده از کویل سرد است. استفاده از کویل سرد برای رطوبت گیری در فصول گرم سال نیاز به تجهیزات خاصی ندارد؛ چراکه این دستگاه، عمل رطوبت گیری چیلر تراکمی را در صورت کمتر بودن دمای هواساز نسبت دمای شبنم عبوری، انجام می دهد؛ اما اگر دمای شبنم عبوری بیش از اندازه سرد باشد چه؟ در چنین شرایطی تکنسین با استفاده از یک کویل گرمکن به متعادل کردن دمای شبنم ورودی می پردازد.
انواع روش های رطوبت زایی برای کنترل کردن رطوبت در چیلر تراکمی
در اکثر مواقع کنترل رطوبت چیلر تراکمی به منظور رطوبت گیری یا کم کردن میزان این پارامتر در چیلرها است؛ اما از رطوبت زایی نیز به عنوان یکی از راه حل های کنترل رطوبت نام برده می شود. در ادامه برخی از روش های رطوبت زایی ذکر شده است؛ که عبارتند از:
رطوبت زایی با استفاده از رطوبت سازهای الکتریکی
یکی از بهترین راه های رطوبت زنی، استفاده از رطوبت سازهای الکتریکی است. برای رطوبت زنی به این روش، ابتدا مقداری آب شهری به صورت الکتریکی تولید می شود. بعد از تولید، آب توسط گرمکن های مقاومتی که امروزه از آن ها به عنوان الکترود نام برده می شود، در فشار اتمسفریک بخار شده و با کمک یک منیفولد یا فن وارد دستگاه های سیستم تهویه مطبوع می شود.
رطوبت زایی با استفاده از رطوبت سازهای دارای بستر مرطوب
یکی از جدیدترین روش های رطوبت زایی، استفاده از رطوبت سازهای دارای بستر رطوبت است. استفاده از این دستگاه معمولاً برای رطوبت زایی در فصل تابستان استفاده می شود؛ چراکه رطوبت ساز دارای بستر مرطوب علاوه بر ایجاد رطوبت، باعث تولید برودت و سرما در محیط می شود. این نوع رطوبت سازها از یک هسته متخلخل تشکیل شده اند. برای رطوبت زایی توسط این دستگاه، هوای موجود روی هسته متخلخل به گردش در می آید و مستقیماً به داخل مجرا وزیده می شود.
سخن پایانی
در این نوشتار به بررسی اصول کنترل رطوبت در چیلر تراکمی پرداختیم. دانستیم که با بکار گیری راه های رطوبت زایی و رطوبت زدایی تا حدودی می توان مقدار رطوبت در چیلر را ثابت نگه داشت و از بالا یا پایین رفتن آن جلوگیری کرد. کنترل رطوبت در چیلر تراکمی نیازمند رعایت اصول و قواعد خاص خودش است؛ بنابراین؛ نیاز است تا برای کنترل رطوبت در سیستم های تهویه مطبوع با افراد متخصص مشورت شود.
ساینا تهویه رادمان یک شرکت متخصص و معتبر در زمینه تولید و طراحی انواع سیستم های تهویه مطبوع، تاسیسات مکانیکی، الکتریکی و… است؛ که از تجهیزات به روز و باکیفیت برای ساخت دستگاه های تهویه مطبوع و تاسیسات استفاده می کند.
این مجموعه مشاوره کاملی را در حوزه های مختلفی چون سیستم های تهویه مطبوع، محاسبات فنی و طراحی تاسیسات مکانیکی، اتاق تمیز و… ارائه می دهد. چنانچه به دنبال دریافت یک پاسخ تخصصی و درست در رابطه با سوالات خود هستید؛ کافیست تا پرسش خود را در قسمت نظرات سایت درج کنید. کارشناسان و مشاوران این مجموعه در اسرع وقت به تمام سوالات شما پاسخ می دهند.