امروزه آب و هوای کره زمین نسبت به قبل بسیار تغییر کرده است و تقریباً بسیاری از روزهای سال با گرمای زیادی همراه است. همین امر موجب شده است تا اغلب انسان ها به دنبال یک سیستم مناسب برای ایجاد برودت و سرد کردن محیط باشند. قطعاً چیلرها گزینه مناسبی برای تهویه مطبوع هستند؛ اما چیلرها انواع مختلفی دارند و هر کدام از آن ها زمینه مصرف متفاوتی دارند. در این مطلب به بررسی کاربرد چیلرهای آب خنک می پردازیم؛ تا بتوانید با آگاهی بیشتری چیلر مورد نظر خود را برای ایجاد برودت در محیط های مسکونی یا صنعتی خریداری کنید.
چیلر آب خنک چیست؟
چیلر آب خنک مانند چیلر هوا خنک یکی از انواع چیلرهای پرکاربرد تراکمی است. این نوع چیلرها بر حسب میزان ظرفیتی که دارند؛ برای ایجاد سرما در محیط های مختلفی استفاده می شوند. چیلرهای تراکمی آب خنک نسبت به چیلرهای هوا خنک از برق کمتری برای ایجاد برودت استفاده می کنند و برای تهویه مطبوع محیط نیاز به انرژی آب دارند.
تفاوت اصلی این نوع چیلر با چیلرهای هوا خنک، در نوع کندانسور آن ها است، در چیلر آب خنک از کندانسور آبی پوسته لوله ای یا کندانسور صفحه ای به جای کویل های کندانسور چیلرهواخنک استفاده می شود. با وجود اینکه امروزه میزان استفاده از چیلرهای آب خنک کم شده است؛ بازهم در برخی از نقاط کشور بر حسب نوع اوپراتور، کندانسور، کمپرسور و سایر قطعات آن، برای سرد کردن محیط های مختلف استفاده می شود.
فواید استفاده از چیلر آب خنک
استفاده از چیلرهای تراکمی آب خنک با مزایایی همراه است که برخی از آن ها به شرح زیر است:
- هزینه خرید اولیه چیلرهای تراکمی آب خنک در مقایسه با چیلرهای هوا خنک خیلی پایین تر است.
- با توجه به اینکه در چیلرهای آب خنک برای ایجاد برودت و سرما از آب و برج خنک کننده استفاده می شود؛ از مصرف برق کمتری برخوردار هستند.
- چیلرهای آب خنک در هر مکانی قابل نصب هستند؛ بنابراین امکان نصب آن ها در محیط های باز و هوای آزاد وجود دارد.
- میزان لرزش و صدای چیلرهای تراکمی آب خنک پایین است و به همین دلیل امکان استفاده از آن ها در پشت بام نیز وجود دارد.
- در مقایسه با چیلرهای تراکمی هوا خنک دارای ابعاد کمتری هستند.
- راندمان چیلرهای تراکمی آب خنک بسیار زیاد است.
مهم ترین زمینه مصرف چیلر آب خنک چیست؟
ساختار چیلرهای تراکمی آب خنک به گونه ای است که معمولاً در ساختمان های تجاری، اداری، مسکونی و محیط های صنعتی بزرگ یا متوسط کاربرد دارند. در واقع این نوع چیلرها به دلیل تولید در ظرفیت های بالاتر و همچنین نیاز به برج خنک کن آب برای محیط های کوچک پیشنهاد نمی شوند؛ اما مهم ترین حوزه مصرف چیلر آب خنک، تولید آب با دمای زیر صفر درجه سانتی گراد است.
با توجه به اینکه چیلرهای آب خنک از برج خنک کننده برای تولید سرما استفاده می کنند؛ دمای آب ورودی به کندانسور پایین تر است و فشار رانش کمپرسور کمتر بوده و درنتیجه راندمان بالاتر است. در صورتی که مصرف کننده قصد تولید آب با دمای زیر صفر را داشته باشد؛ باید چیلرهای تراکمی آب خنکی را خریداری کند که از کمپرسورهای سیلندر پیستونی در ظرفیت های برودتی پایین تر و از کمپرسورهای اسکرودر ظرفیت های بالاتر ساخته می شوند.
چرا امروزه میزان استفاده از چیلر تراکمی آب خنک کم شده است؟
با وجود اینکه چیلرهای تراکمی آب خنک در مقایسه با چیلرهای تراکمی هوا خنک از قیمت پایین تر و مصرف انرژی برق کمتری همراه هستند؛ بازهم در بسیاری از نقاط ترجیح می دهند تا از چیلر تراکمی هوا خنک برای ایجاد برودت و سرما استفاده کنند. یکی از دلایل مهم کم شدن میزان استفاده از چیلرهای آب خنک، کم شدن مقدار منابع آب در ایران است.
علاوه بر کم آبی، چیلر تراکمی آب خنک در مقایسه با چیلرهای هوا خنک از محدودیت های بیشتری برخوردار هستند؛ به طوری امکان استفاده از آن ها در برخی از استان های ایران وجود ندارد. متاسفانه چیلرهای آب خنک برخلاف چیلرهای هوا خنک نیاز به نگهداری و مراقبت زیادی دارند و تعمیرات آن با هزینه های زیادتر همراه است که معمولا برای مصرف کننده به صرفه نخواهد بود.
چیلرهای آب خنک در چه نقاطی کاربرد ندارند؟
بر خلاف چیلرهای هوا خنک، استفاده از چیلرهای تراکمی آب خنک با محدودیت هایی همراه است. بررسی های انجام شده نشان می دهد که برج های خنک کننده در محیط های شرجی و با رطوبت بالا، دارای راندمان پایین تری هستند. افت فشار برج خنک کننده باعث می شود تا آب به اندازه کافی با کاهش دما همراه نباشد و دمای آب ورودی به کندانسور بالابوده و درنهایت عملکرد دستگاه چیلر بهینه نخواهد بود.
به همین خاطر پیشنهاد می شود در محیط های مرطوب از این نوع چیلرها استفاده نشود. لازم به ذکر است که چیلرهای آب خنک از آب برای فرایند میعان مبرد در کندانسور استفاده می کنند. به همین خاطر آن مناطقی از ایران که با مشکل کم آبی همراه هستند؛ نباید از چیلر آب خنک برای ایجاد سرما استفاده کنند.
سخن پایانی
در این مطلب به شرح کامل مهم ترین حوزه مصرف چیلر تراکمی آب خنک پرداختیم. با توجه به توضیحات مذکور، دانستیم که چیلرهای تراکمی آب خنک برای ایجاد برودت در ساختمان های بزرگ و تولید آب با دمای زیر صفر درجه سانتی گراد کاربرد دارند. البته چیلرهای تراکمی آب خنک در انواع کمپرسور اسکرو، اسکرال و سیلندر پیستونی تولید می شوند؛ که نوع این کمپرسور می تواند تعیین کننده حیطه استفاده آن ها باشد.
اگر به دنبال خرید چیلرهای آب خنک باکیفیتی برای تولید آب با دمای زیر صفر یا سردسازی ساختمان های بزرگ و صنعتی هستید؛ پیشنهاد می شود این محصول را از تولید کنندگان یا فروشندگان مطمئن و با تجربه ای خریداری کنید. ساینا تهویه رادمان طراح و تولید کننده تخصصی انواع چیلر در ایران است که به دلیل ارائه خدماتی چون مشاوره تخصصی جهت خرید انواع چیلر، اجرا و نصب چیلر در محیط های تجاری، اداری، مسکونی، صنعتی و فروش محصولات با بهترین قیمت و کیفیت، رضایت خریداران زیادی را به خود جلب کرده است.