سیستم های تاسیسات، یکی از مهمترین اجزای طراحی بهینه ساختمان ها محسوب می شوند. این سیستم ها از قسمت های مختلفی تشکیل می شوند. سیستم های گرمایشی، سرمایشی، تهویه مطبوع، آبرسانی، فاضلاب، گازرسانی و آتش نشانی اصلی ترین اجزای سیستم های تاسیسات ساختمان هستند. عواملی مانند طراحی بهینه و به کار بردن نقشه های مناسب از لوله کشی و اتاق های ساختمان، بهبود عملکرد این سیستم ها را تضمین می کند. در طراحی سیستم های تاسیسات از تجهیزات مختلفی استفاده می شود که عمدتا از نوع الکتریکی و مکانیکی هستند. پیشرفت تکنولوژی بخش های مختلف زندگی بشر را تحت تاثیر قرار داده است به طوری که در حال حاضر اکثر، تجهیزات ساختمانی با استفاده از نیروی الکتریکی و کامپیوترها کنترل می شوند؛ به همین دلیل استفاده از این تجهیزات با سهولت بیشتر همراه شده است. نصب این سیستم ها باید توسط متخصصان فنی و مهندسین کارآزموده انجام شود تا در طولانی مدت بدون هیچ مشکلی کار کنند. عوامل مختلفی نظیر استفاده از متریال با کیفیت می تواند عمر سیستم های تاسیسات ساختمانی را افزایش دهد. این مقاله به بررسی نقش چیلر در تاسیسات مکانیکی ساختمان می پردازد.
چیلر در تاسیسات مکانیکی ساختمان
برنامه ریزی و طراحی نقشه تاسیسات ساختمان، مرحله مهم و حیاتی در نصب این سیستم ها است. طراحی این نقشه ها برعهده مهندسان و طراحان متخصص است و جزئیات کامل طراحی مانند محل و نحوه نصب و اتصال سیستم ها در آن نشان داده می شود. در طراحی نقشه، ضریب حرارتی دیوارها، سقف و کف ساختمان نیز مورد بررسی قرار می گیرد؛ همچنین، نیازمندی هایی مانند ظرفیت سرمایشی و گرمایشی و منابع تامین آب و گاز برای ساختمان در نظر گرفته می شوند.
در این مرحله از طراحی تعیین می شود که سیستم به چه نوع پمپ، لوله و تجهیزات توربو ماشینی نیاز دارد. پس از تعیین تجهیزات مورد نظر، بررسی های لازم صورت می گیرد تا هر یک از تجهیزات با توجه به نیاز ساختمان و ابعاد آن، در محل مناسب قرار گیرد. دلیل اهمیت تعیین مکان نصب مناسب، میزان تاثیر گذاری این مسئله بر عملکرد بهینه تاسیسات ساختمان است. در نقشه تاسیسات ساختمان، به صورت دقیق تعیین می گردد که مراحل اجرای سیستم ها به چه صورت است. برای مثال، در نقشه بعضی از ساختمان ها سیستم آبرسانی و گازرسانی اولین تجهیزاتی هستند که نصب می شوند. پس از آن با در نظر گرفتن مکان نصب این دو سیستم، محل نصب سایر سیستم ها مشخص می گردد.
سیستم های گرمایش و سرمایش از مهم ترین سیستم های تاسیسات ساختمانی به شمار می آیند. عملکرد این دو سیستم به طور مستقیم به منابع آب، برق و گاز وابسته است. این مسئله باید هنگام طراحی نقشه ساختمان در نظر گرفته شود. به این منظور ضروری است که محل قرار گیری لوله های آب و منابع تامین الکتریسیته به عنوان پیش نیاز در طراحی نقشه در نظر گرفته شود. متراژ و نوع کاربری ساختمان دو موردی هستند که باید باتوجه به آن ها، بهترین سیستم گرمایشی و سرمایشی انتخاب شود. در این صورت سیستم قادر خواهد بود علاوه بر صرفه جویی در هزینه، دمای ساختمان را در طول تابستان و زمستان کنترل کند. چیلر در اغلب موارد در ساختمان ها به عنوان وسایل سرمایشی مورد استفاده قرار می گیرند. یکی از دلایل محبوبیت چیلر این است که از نظر مصرف انرژی کاملا به صرفه هستند.
معرفی تجهیزات تاسیسات ساختمان
قبل از آنکه در مورد نقش چیلر در تاسیسات مکانیکی ساختمان صحبت کنیم. بهتر است که با سایر تجهیزات مهم آن آشنا شویم.
رادیاتور
رادیاتورها به عنوان یکی از تجهیزات حرفه ای و مناسب برای توزیع گرما در ساختمان های مسکونی و اداری شناخته می شوند. این تجهیزات با استفاده از آب گرمی که توسط بویلر یا پکیج تولید می شود، گرمای لازم را برای هوای ساختمان فراهم می کنند. در این فرآیند، آب گرم از طریق ورودی های مخصوص به رادیاتور وارد می شود و با عبور از صفحات مختلف و برخورد با هوای اطراف از طریق فرایند همرفت، هوای سراسر ساختمان گرم می شود. پس از گرم شدن هوا، آب گرم سرد شده به وسیله لوله های خروجی، به موتورخانه باز می گردد تا دوباره گرم شود. مدل های مختلف رادیاتورها از جمله رادیاتور آلومینیومی، فولادی، برقی و پنلی، با جنس ها و ظرفیت های متفاوت ساخته می شوند و بر اساس نیاز و محیط مورد استفاده، انتخاب می شوند.
مبدل حرارتی
تجهیزات مبدل حرارتی نیز به عنوان یکی از اجزای اساسی در سیستم های تاسیسات ساختمان شناخته می شوند. این تجهیزات به منظور انتقال حرارت بین دو جریان با دماهای مختلف استفاده می شوند. بر اساس نحوه ساختار، مبدل حرارتی به چند دسته مبدل حرارتی پوسته و لوله، مبدل حرارتی صفحه ای و مبدل حرارتی پره ای تقسیم می شود.
پمپ
یکی از قطعات حیاتی در سیستم های آبرسانی، پمپ است. این وسیله در سیستم آبرسانی با تغییر فشار آب، برای تأمین آب به طبقات بالای ساختمان ها استفاده می شود. پمپ های سیرکوله در سیستم سرمایش و گرمایش به منظور گردش آب بکار گرفته می شود. پمپ ها بر اساس نیاز ساختمان، با توجه به جنس، ابعاد، نحوه نصب و دبی های مختلف، انتخاب و نصب می شوند.
دیگ آب گرم
دیگ های آب گرم به منظور تأمین گرمای لازم ساختمان ها استفاده می شوند. در این دیگ ها با احتراق سوخت، حرارت تولید شده با آبی که از لوله ها عبور می کند، تعامل داشته و آب گرم برای تأمین گرمای رادیاتورها به آن ها ارسال می شود. دیگ های آب گرم به دو نوع چدنی و فولادی تقسیم می شوند و هر کدام به دلیل ویژگی های خاص خودشان برای کاربردهای مختلف مورد استفاده قرار می گیرند.
چیلر جذبی و چیلر تراکمی
چیلر یکی از تجهیزات حیاتی در تاسیسات ساختمان است. این دستگاه ها با تامین آب خنک مسئولیت سرد کردن محیط داخل ساختمان را بر عهده دارند. چیلرها از مجموعه تجهیزاتی تشکیل شده اند که هر کدام وظایف خاص خود را دارند. هوای تولید شده توسط دستگاه های تهویه مطبوع، از طریق یک کویل سرمایشی با استفاده از فن هایی که در مسیر آن قرار دارند، به داخل ساختمان منتقل می شود. این دستگاه به صورت عمده برای سرد سازی محیط یک سری مبرد را به کار می برد.
اکثر سیستم های سرمایشی در ساختار خود یک سیستم مرکزی دارند. کاربران داده های مورد نیاز درمورد دمای مناسب ساختمان را در سیستم مرکزی ثبت می کنند. سپس سیستم مرکزی اطلاعات مورد نظر در مورد دمای مناسب را دریافت می کند. در این مرحله این سیستم اختلاف دمای موجود میان دمای تعیین شده و دمای اندازه گیری شده را بررسی می کند. بر اساس نتایج بررسی ها، سیستم تصمیم می گیرد که هوای سرد یا گرم را به ساختمان ارسال کند. دستگاه چیلر با استفاده از سیکل تبرید و آب خنک، هوای سرد را تولید می کند. در ادامه در مورد عملکرد دستگاه چیلر توضیحات بیشتری ارائه خواهیم کرد.
انواع چیلر در تاسیسات مکانیکی ساختمان
سیستم های تهویه مطبوع عمل سرمایش هوا را با استفاده از چیلرها و تجهیزات مشابه انجام می دهند. چیلرها، به طور کلی از نظر سیکل تبرید در دو دسته تراکمی و جذبی قرار می گیرند. نوع فرایند تقطیر سیال مبرد نیز عاملی است که چیلرها بر اساس آن در دسته های مختلف هوای خنک و آب خنک قرار می گیرند؛ همچنین چیلرها از نظر ظرفیت خنک سازی دارای دسته بندی خاصی قرار می گیرند. به طور مثال با درنظر گرفتن میزان توان خنک سازی می توان چیلرها را در دسته های مسکونی، صنعتی و تجاری قرار داد.
مجموع دستگاه های چیلر و فن کویل برای خنک سازی هوای ساختمان به کار می رود. هوای اتاق برای خنک شدن در معرض آب خنک تولید شده توسط چیلر قرار می گیرد. گردش هوا توسط فن کویل منجر به خنک شدن هوا می شود.
در چیلرهای هوای خنک تقطیر مبرد در کندانسور چیلر با عبور هوا از روی کویل توسط الکتروفن ها صورت می گیرد ولی در چیلرهای آب خنک فرایند کندانس مبرد توسط آب خنک تامین شده در برج خنک کن انجام می شود.
معرفی تجهیزات چیلر در تاسیسات مکانیکی ساختمان
ساختار چیلرها به دلیل داشتن سیکل تراکمی، متشکل از انواع مختلف تجهیزات مکانیکی است. چیلرهای جذبی شامل کندانسور، اواپراتور، ابزوربر و ژنراتور در یک سیکل واحد هستند. به علاوه سیال ثانویه موجود در این چیلر در کنار مبرد، نقش نیروی محرکه در این چرخه را ایفا می کند. هر یک از این تجهیزات در مدل های مختلف تولید می شوند و هر یک از آن ها برای کاربرد خاصی مناسب هستند.
چیلر تراکمی به دلیل داشتن سیکل متفاوت نسبت به چیلر جذبی، تجهیزات دیگری را شامل می شود. این نوع چیلر دارای کندانسور، اواپراتور، شیر انبساط و کمپرسور است. اصلی ترین بخش خنک کننده سیکل تبرید، اواپراتور است و ساختار آن در نوع پوسته لوله ای متشکل از یک مبدل پوسته و لوله است. در بخش پوسته معمولا آب و در لوله ها مبرد جریان دارد؛ همچنین مبدل ها در کندانسور سیکل چیلر تراکمی نیز کاربرد دارند. وظیفه مبدل در این بخش، تقطیر سیال است.
یکی از دستگاه های مورد استفاده، رطوبت گیرها هستند که برای کاهش رطوبت نسبی هوا در فضا به کار می روند. این دستگاه ها برای رطوبت گیری هوا بر اساس اصل فیزیکی نقطه شبنم هوا عمل می کنند. در این پدیده فیزیکی، دمای هوا تا جایی کاهش می یابد که میزان آن از دمای مربوط به شبنم کمتر شود. در اثر این شرایط، مولکول های هوا تجزیه می شوند و قطرات آب و هوا از یکدیگر جدا می گردند. کویل سرد شده وسیله ای است که با کمک آن می توان قطرات آب جدا شده از هوا را جذب کرد.
فن ها وظیفه هدایت هوای عبوری از کویل سرمایشی به داخل ساختمان را برعهده دارند. فن ها با ایجاد جریان هوا در کانال های هوا، آن را از طریق مسیری مشخص به سمت اتاق ها انتقال می دهند. فن ها به طور کلی دارای دو نوع گریز از مرکز و محوری هستند و اندازه شان بر اساس دبی مورد نیاز بر اساس ابعاد و متراژ ساختمان، متغیر است.
خرید چیلر از ساینا تهویه رادمان
سیکل تراکمی یا جذبی، تجهیزاتی هستند که چیلر ها از آن ها برای خنک سازی هوای ساختمان استفاده می کنند. چیلرهای جذبی، معمولا برای انجام خنک سازی، مبرد ها را به کار می گیرند. برای چیلرهای جذبی این مبرد معمولا آب است. گازهایی که در اثر تبخیر مبرد تولید می شوند شروع به منتشر شدن می کنند. پس از انتشار، ماده جاذب این گازها را جذب می کند. ماده جاذب معمولا لیتیوم بروماید یا آمونیاک است که به عنوان سیال ثانویه استفاده می شود. چیلرهای جذبی با استفاده از سیال ثانویه لیتیوم بروماید، بیشترین کاربرد را نسبت به سایر مدل ها دارند. آب گرم، آب داغ، بخار و شعله مستقیم مواردی هستند که به عنوان منبع گرما برای سیکل تبرید چیلر جذبی استفاده می شوند.
از دیگر مدل های چیلر می توان به چیلر تراکمی اشاره کرد. سیکل تبرید این مدل چیلر به منظور تولید آب خنک، در مرحله اول گاز مبرد را به کمک کمپرسور متراکم می کند. در مرحله بعد این گاز به منظور تقطیر شدن توسط سیال خنک، وارد کندانسور می شود. مایع تقطیر شده پس از عبور از شیر انبساطو کاهش فشار به سمت اواپراتور حرکت داده می شود. اواپراتور وظیفه دارد مایع وارد شده را به وسیله افت فشار تبخیر کند. به موجب این عمل، فرایند خنک سازی فضای اطراف اواپراتور انجام می شود؛ به عبارت دیگر هوا برای پیدا کردن دمای مناسب برای ورود به داخل ساختمان باید به صورت مستقیم یا غیر مستقیم از اواپراتور عبور کند.
چیلرهای تراکمی نیز دارای دسته بندی های مختلف هستند. این دسته بندی بر اساس ظرفیت و کاربری این دستگاه انجام می شود. چیلر تراکمی رفت و برگشتی، اسکرو، سانتریفیوژ و اسکرال از مهم ترین دسته بندی های چیلر تراکمی به حساب می آیند.
شما می توانید برای خرید چیلر تراکمی و دریافت مشاوره رایگان قبل از خرید با شماره های درج شده در سایت با کارشناسان پشتیبان ساینا تهویه رادمان در ارتباط باشید.