چیلر تراکمی هوا خنک یا چیلر هوایی به دستگاهی گفته می شود که از نوع چیلر تراکمی بوده و عملکرد آن براساس سیکل تبرید تراکمی و تولید آب سرد است. در این نوع چیلر به کمک تعدادی فن و جریان هوای محیط دفع حرارت در کندانسور انجام می شود. به همین خاطر چیلرهای تراکمی هوا خنک نیاز به آب ندارند. امروزه مهندسان در تأسیسات برودتی به طور ویژه ای به آن ها می پردازند. در صنعت تهویه مطبوع و برودت صنعتی چیلر هوا خنک جایگاه ویژه ای دارد؛ زیرا در ایران با کمبود منابع آبی مواجه هستیم. همچنین این سیستم می تواند مزایای دیگری مانند راندمان بالا و نگهداری آسان را برای کاربران به همراه داشته باشد. برای آشنایی بیشتر با چیلر تراکمی هوا خنک یک پارچه یا دوپارچه در ادامه همراه ساینا تهویه رادمان باشید.
کاربردهای چیلر تراکمی هوا خنک
پیش از آن که با چیلر تراکمی هوا خنک یک پارچه و دوپارچه آشنا شوید، لازم است کمی در مورد کاربرد این نوع چیلرها بدانید. چیلرهای تراکمی از نظر کاربرد به دو صورت تهویه مطبوع و برودت صنعتی تعریف می شوند که این روزها با وجود مصرف برق بیشتر جای خود را در بازار باز کرده اند. از جمله مواردی که چیلرهای تراکمی هوا خنک مورد استقبال قرار می گیرند می توان به موارد زیر اشاره کرد.
قابلیت استفاده در تمامی شرایط اقلیمی
از چیلرهای هوا خنک می توان در شرایط مختلف اقلیمی استفاده کرد و هیچگونه محدودیتی ندارد.
کمبود منابع آبی
در ایران با کمبود منابع آبی مواجه هستیم که از لحاظ تأمین مصرف در سال های آینده نگرانی های فراوانی دارند. به همین خاطر بهترین گزینه در صرفه جویی مصرف آب استفاده از چیلرهای هوا خنک به جای چیلرهای تراکمی آب خنک و چیلرهای جذبی است که می تواند گام مفیدی در کنترل مصرف آب داشته باشد.
بهره برداری آسان تر
در چیلرهای تراکمی هوا خنک لوله کشی سبک تر بوده و تجهیزات جانبی کمتری در آن استفاده شده است؛ به همین خاطر هزینه سرویس و نگهداری کاهش پیدا می کند؛ بنابراین بهره برداری از چیلرهای هوا خنک در مقایسه با سایر چیلرها راحت تر است.
انواع چیلر هوا خنک
چیلرهای هوایی یا هوا خنک معمولاً براساس نوع کمپرسور و کندانسور به کار رفته دسته بندی می شوند. این که از کدام نوع کمپرسور و کندانسور استفاده شود کاملاً وابسته به موارد مختلفی مثل شرایط اقلیمی محل پروژه، نیاز پروژه و بار برودتی آن، شرایط مالی کارفرمایان و همچنین بررسی های فنی دارد.
با توجه به استحکام بام ساختمان برای تحمل وزن چیلر و شکل مطلوب دسترسی به دستگاه برای تعمیر و نگهداری می توان چیلرهای هوا خنک را به دو صورت چیلر تراکمی هوا خنک یکپارچه و چیلر تراکمی هوا خنک دو پارچه معرفی کرد که در ادامه هر کدام از آن ها را بررسی می کنیم.
چیلر تراکمی هوا خنک یک پارچه
در چیلرهای تراکمی هوا خنک یک پارچه تمامی تجهیزات و متعلقات چیلر داخل یک یونیت قرار می گیرند و دستگاه با وجود یک انشعاب آب و برق ساختمان راه اندازی می شود. با توجه به مکانیزم کاری کندانسور هوایی لازم است که این سیستم حتماً در یک محوطه آزاد نصب شود تا عملکرد مناسبی داشته باشد.
چیلر تراکمی هوا خنک دو پارچه
با توجه به نامی که برای چیلرهای تراکمی هوا خنک دو پارچه در نظر گرفته شده است. این نوع سیستم ها یک یونیت برای تعبیه کندانسور و یونیت دیگری برای مجموعه کمپرسور، شیر انبساط و اپراتور دارد. به همین خاطر می توان برای نصب یونیت دوم محل جدایی از کندانسور در موتورخانه تعبیه کرد. معمولاً زمانی از این سیستم استفاده می شود که بام ساختمان فضای مناسب برای تحمل وزن چیلر یکپارچه را نداشته باشد. در غیر این صورت بهترین سیستم چیلر تراکمی هوا خنک یکپارچه است؛ زیرا سیستم های دو پارچه با افزایش هزینه تولید، افت فشار ایجاد شده در بخار مبرد ورودی به کندانسور، کاهش راندمان دستگاه همراه هستند و گزینه مناسبی نخواهند بود. هر چند بسیاری از متخصصان به خاطر این که دسترسی راحت تری به موتورخانه دارند، چیلرهای تراکمی هوا خنک دو پارچه را پیشنهاد می کنند.
در چیلرهای تراکمی دوپارچه درصورت وجود فاصله زیاد بین کمپرسور و کندانسور میبایست راهکار لازم برای برگشت روغن به کمپرسور اندیشیده شود، بطور مثال در این شرایط از تله روغن (Oil trap) یا جدا کننده روغن (Oil separator) در مسیر رانش کمپرسور استفاده می شود.
مزایا و معایب دستگاه های چیلر تراکمی یکپارچه و دو پارچه
- دستگاه چیلر تراکمی دوپارچه در پشت بام سبک تر از چیلر تراکمی یکپارچه می باشد.
- دسترسی به تجهیزاتی چون کمپرسور، اواپراتور، شیر انبساط و تابلو برق کنترلی چیلر دوپارچه آسان تر است.
- طول لوله کشی آب رفت و برگشت چیلر به الکتروپمپ های سیرکوله کمتر است.
- طول لوله کشی مسی سیکل تبرید در چیلر تراکمی دوپارچه بیشتر است.
نصب و راه اندازی چیلر تراکمی هوا خنک یکپارچه و دو پارچه توسط ساینا تهویه رادمان
در مطالب فوق سعی کردیم ضمن معرفی کاربرد چیلر تراکمی هوا خنک انواع آن یعنی چیلر تراکمی هوا خنک یک پارچه و دو پارچه را معرفی کنیم. مطابق با آن چه گفته شد برای نصب این سیستم ها نیاز به محاسبه و بررسی دقیق توسط تکنسین مجرب خواهد بود. در این زمینه کارشناسان ما در ساینا تهویه رادمان به شما کمک خواهند کرد تا بتوانید یک سیستم مناسب را در فضای موردنظر خود نصب کنید.