چیلرها به عنوان مهم ترین تجهیزات سیستم سرمایشی در ساختمان ها به شمار می آیند و بنا به عملکردی که دارند در انواع مختلف دسته بندی می شوند. یکی از چیلرهای پرکاربرد در تولید برودت ساختمان ها و کارخانه های صنعتی، چیلر آدیاباتیک است. این چیلرها به دلیل داشتن عملکردی هوشمندانه و بسیار کاربردی، با جلوگیری از کاهش راندمان، دمای محیط اطراف را کاهش می دهند و به نوبت خود دارای مزایا و معایبی نیز هستند. در این مقاله قصد داریم با معرفی چیلر آدیاباتیک و انواع آن به نحوه کارکرد این نوع چیلر بپردازیم. برای آشنایی بیشتر در زمینه مزایا و معایب چیلرهای آدیاباتیک تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
چیلر آدیاباتیک چیست؟
چیلر آدیاباتیک نمونه تکمیل شده ای از چیلرهای تراکمی است که بخش ها و اجزای بیشتری به آن اضافه شده است. ابتدا به تعریف مختصری از چیلرهای تراکمی می پردازیم و سپس چیلر آدیاباتیک را معرفی خواهیم کرد. در چیلرهای تراکمی، جریان سیالی به نام مبرد در سیستم شروع به گردش می کند. هدف اصلی چرخه انجام شده در سیستم توسط اجزای مختلف، خنک کردن آب مورد استفاده است. این خنک کاری در چیلر آدیاباتیک بر اساس خواص طبیعی ترمودینامیکی آب انجام می شود. در چیلرهای آدیاباتیک از آب برای کاستن دمای هوای ورودی به کندانسور استفاده می کنند. به طوری که با رسیدن قطرات آب از طریق پمپ به افشانک ها، آب همچون کولر آبی تبخیر می شود و دمای محیط از دمای 40 درجه سانتی گراد به 27 درجه کاهش پیدا می کند.
انواع چیلر آدیاباتیک
در چیلرهای آدیاباتیک، گرما بدون تبادل واقعی جرم از محیطی به محیط دیگر انتقال پیدا می کند. به طوری که هوای گرم از چیلر عبور کرده و در ادامه دمای اطراف کندانسور با پاشیده شدن آب در هوا خنک می شود. این چرخه به وسیله انواع چیلر در سیستم های سرمایشی انجام می شود. به طور کلی انواع چیلرهای آدیاباتبک در سه گروه دسته بندی می شوند. این سه گروه عبارتند از:
- مستقیم
- غیر مستقیم دو مرحله ای
- غیر مستقیم
نحوه عملکرد چیلر آدیاباتیک
عملکرد اصلی چیلر آدیاباتیک، کاهش دمای کندانسور با استفاده از کاهش دمای هوا است. در شروع چرخه آب از نوعی فیلترهای مخصوص نصب شده می گذرد و وارد بخش ریل و افشانه ها می شود. از طریق این افشانه ها آب روی هوای اطراف کندانسور پخش می شود. با پاشیده شدن آب اطراف کندانسور، با گرم شدن دمای هوا و رسیدن به 35 درجه سانتی گراد، خنک سازی انجام شود و به دمای 23 درجه سانتی گراد کاهش پیدا کند. عملکرد چیلر آدیاباتیک شباهت بسیار زیادی به عملکرد کولرهای آبی، زنت و ایرواشر دارد که با استفاده از پاشیدن قطرات آب به هوا، دمای آن را کاهش می دهند. پنل های محافظتی که در اطراف کندانسور نصب می شوند، از نفوذ آب به کویل ها جلوگیری می کنند. در نتیجه با خنک کاری دمای اطراف هوای کندانسور، دمای کویل های داغ شده نیز کاهش پیدا می کند. به این شیوه، از وارد شدن فشار مضاعف بر کمپرسور جلوگیری به عمل می آید.
اجزای اصلی چیلر آدیاباتیک
همان طور که پیش تر بیان شد، تفاوت چیلر آدیاباتیک با سایر چیلرها در ساختمان آن، اضافه شدن چند قطعه به اجزای اصلی چیلر است. هدف اصلی از اضافه کردن این اجزا، خنک کردن کندانسور در روزهای بسیار گرم است. در این بخش از مطلب به اجزای چیلر آدیاباتیک اشاره خواهیم داشت.
اجزای اصلی عبارتند از:
- کندانسور هوا خنک
- کمپرسور
- اواپراتور
- شیر انبساط
- تابلو برق
- مبرد
اجزای اضافه شده عبارتند از:
- ریل و افشانه های کوچک برای پاشیدن آب به هوا
- دستگاهی برای فیلتر کردن آب قبل از فرآیند پاشش
- پنل ها برای محافظت از کندانسور
- بخش کنترل کننده میزان جریان آب
- پمپ برای افزایش فشار آب
مزایای چیلرهای آدیاباتیک
چیلرها بر اساس کاربردهای مختلفی که در صنایع دارند و بنا به نیاز انتخاب می شوند. هر نوع چیلر مزایای ویژه ای نسبت به سایر چیلرها دارد که در رسیدن به یک هدف مشخص مانند ایمن تر، سریع تر و کم هزینه تر بودن انتخاب خواهند شد. با مقایسه چیلرهای آدیاباتیک با سایر چیلرها، مزایای ارزیابی شده در موارد متعدد دسته بندی می شوند. از جمله این موارد و مزایا عبارتند از:
- افزایش راندمان دستگاه با خنک کردن کندانسور در هوای بسیار گرم
- کمتر شدن فشار روی کمپرسور با خنک سازی موثر کندانسور
- کاهش انرژی و برق مصرفی به دلیل کاهش فشار کمپرسور
- استفاده از فیلتر برای جلوگیری از آلودگی آب و ایجاد رسوب
- محافظت از کندانسور به وسیله پنل در مقابل تابش نور مستقیم خورشید
- کاهش میزان مصرف آب
- داشتن مراحل نصب و استفاده آسان
معایب چیلرهای آدیاباتیک
مشکلات مختلفی باعث بروز اختلال در چرخه سیستم های سرمایشی می شود. برخی از این مشکلات از اجزای داخلی سیستم ناشی خواهد شد. چیلر آدیاباتیک به عنوان یکی از اجزای اصلی سیستم سرمایشی دارای معایبی است که می توان پیرامون آن به نکاتی اشاره داشت. از جمله معایب چیلر آدیاباتیک عبارتند از:
- اضافه کردن اجزای جانبی به اجزای اصلی چیلر باعث افزایش قیمت چیلر آدیاباتیک می شود
- تنها در روزهای بسیار گرم از چیلر آدیاباتیک استفاده می کنند
- نیاز به استفاده از آّب در فرآیند خنک سازی هوای عبوری از روی کندانسور
سخن پایانی
در مطالب فوق به بررسی نحوه عملکرد چیلرهای آدیاباتیک و همچنین مزایا و مشکلات این چیلرها پرداخته شد. با اضافه کردن اجزایی مانند نازل پاشش آب، پنل محافظتی، دستگاه فیلتر و… چیلرهای ساده را به چیلرهای آدیاباتیک تبدیل می کنند. این چیلرها در خنک کردن هوای اطراف کندانسور همانند کولرهای آبی عمل می کنند. مجموعه تخصصی ساینا تهویه رادمان، با ارائه با کیفیت ترین و متنوع ترین سیستم های برودتی و تهویه مطبوع، در خدمت مشتریان عزیز است. برای دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه مشخصات فنی اجزای چرخه چیلر آدیاباتیک و استعلام قیمت، می توانید با شماره های درج شده در سایت ساینا تهویه رادمان تماس حاصل نمایید.