وکیوم چیلر تراکمی عملیاتی برای تخلیه رطوبت و هوای موجود در مدار تبرید است. پمپ تخلیه یا وکیوم این کار را با سرعت و دقت بالا انجام می دهد. تخلیه سیستم تبرید از رطوبت و هوا در واقع مهمترین مرحله راه اندازی چیلر است و اگر این مرحله به درستی انجام نشود این سیستم سرمایشی و خنک کننده آب و هوا نمی تواند عملکرد خوبی داشته باشد. قبل از شارژ مبرد چیلر مرحله تخلیه انجام می شود تا دستگاه برای برودت آماده شود. اگر رطوبت و هوا داخل بخش های مختلف چیلر باقی بماند باعث آسیب به آن خواهد شد. در این مطلب از سایت ساینا تهویه رادمان قصد داریم تا نحوه وکیوم چیلر تراکمی را توضیح دهیم.
نحوه وکیوم چیلر تراکمی
برای راه اندازی چیلر نیاز است تا به کمک پمپ وکیوم رطوبت و هوای موجود از مدار تبرید خارج شود. این پمپ با سرعت و قدرت بالا کار خود را انجام می دهد تا سرعت تخلیه رطوبت و هوا بیشتر شود. تا وقتی تخلیه به طور کامل انجام نشده باشد فضای کافی برای شارژ کردن چیلر با مبرد وجود ندارد. هواگیری در این سيستم سرد کننده باید با کیفیت بالا انجام شود. پمپ وکیوم قادر است تمام رطوبت و هوای درون چیلر را تخلیه کند و با این کار شرایط را برای شارژ و راه اندازی سیستم فراهم سازد.
رطوبت مشکل اصلی در سیستم تبرید است و باید توسط پمپ به طور کامل خارج شود تا مانع از آسیب دیدن کمپرسور و پوسیدگی قطعات شود. عملکرد تراکم در چیلر توسط کمپرسور صورت می گیرد و شما نباید برای تخلیه رطوبت و هوا از این بخش استفاده کنید؛ چون وکیوم باعث داغ شدن کمپرسور شده و سوختگی آن را به همراه دارد. برای راه اندازی وکیوم باید ابتدا پمپ را وکیوم را روشن کنید. این پمپ مکش بالایی دارد و رطوبت و هوا را به سرعت از داخل سیستم تبرید خارج می سازد.
عملکرد پمپ وکیوم در چیلر تراکمی
پمپ وکیوم یا خلاء در چیلر تراکمی نقش بسزایی دارد و می تواند با خارج کردن رطوبت و هوا به راه اندازی هر چه سریع تر چیلر یا سیستم تبرید کمک کند. این دستگاه با ایجاد خلاء در چرخه تبرید در عملکرد بهتر دستگاه تاثیر بسزایی دارد. انتخاب این قطعه بر اساس میزان مکش و حجم بخار و مقدار تخلیه هوا بر متر مکعب است. این پمپ ارتفاع مکان چیلر از سطح دریا را مد نظر قرار می دهد تا خلاء به بهترین شکل ممکن انجام شود. پمپ وکیوم با انرژی برق کار می کند؛ بدین ترتیب سرعت و قدرت بالایی در تخلیه دارد.
علت طولانی بودن تخلیه رطوبت
با وکیوم کردن سیستم تبرید فشار کاهش یافته و حجم آب افزایش پیدا می یابد. به همین دلیل تخلیه رطوبت در این سيستم زمانبر خواهد بود. وجود قطره و بخار آب در دستگاه چیلر باعث شده تا پمپ خلاء برای تخلیه به مدت زمان بیشتری نیاز داشته باشد. وقتی وکیوم کردن آغاز می شود دستگاه با فشار کمی روبرو شده که افزایش حجم آب را به همراه دارد و تبخیر و خالی کردن سیستم تبرید از این همه رطوبت طولانی و زمانبر خواهد بود. اگر پس از تخلیه رطوبت و هوا شاهد نشتی در سیستم باشید باید زمان بیشتری را برای نشتی و برطرف کردن آن در نظر بگیرید.
مراحل وکیوم چیلر تراکمی
تخلیه سیستم خنک کننده یا چیلر از هوا و رطوبت طبق مراحل خاصی انجام می شود و با توجه به ظرفیت هر سیستم این پروسه متفاوت خواهد بود. اگر هوا و رطوبت به درستی خارج نشود خراب شدن پمپ و سایر قطعات را به همراه دارد. عملیات وکیوم چیلر تراکمی باید طبق مراحل زیر صورت بگیرد:
- در مرحله اول وکیوم کردن ابتدا شیر باز می شود تا هوا از داخل سیستم تبرید خارج شود. با این کار تقطیر رطوبت کاهش یافته و پس از خارج شدن هوا شیر بسته می شود تا بتوان شارژ گاز را انجام داد.
- در مرحله دوم شلنگ گیج مانیفولد به شیر گاز و شیر مکش کمپرسور متصل می شود تا مایع درون سیستم تبرید قرار بگیرد.
- در این مرحله شیر برقی مربوط به مدار مایع چیلر به برق متصل می شود و تمام شیرهای موجود در مسیر باز می گردند.
- بعد از باز شدن شیر گیج مانیفولد و شیر وکیوم پمپ حال نوبت به روشن کردن پمپ می رسد.
- وقتی سیستم روشن می شود گیج آبی رنگی که روی شیر مانیفولد قرار دارد خلاف جهت عقربه های ساعت و با سرعت کمی حرکت می کند. با این حرکت پمپ وکیوم می تواند کار تخلیه هوا را در سیستم تبرید انجام دهد. با این کار فشار کاهش یافته و عقربه تا ۲۸ اینچ می رسد.
- بعد از پایان حرکت گیج مانیفولد شیر بسته شده و پمپ تخلیه خاموش می شود. اگر عقربه گیج حرکت نداشته باشد، شما مطمئن می شوید که این سیستم هیچ گونه نشتی ندارد؛ اما در صورت حرکت مجدد عقربه باید نشتی بررسی و برطرف شود.
- در این مرحله رطوبت مورد بررسی قرار می گیرد. اگر میزان فشار دستگاه افزایش پیدا کرد بدین معنی است که رطوبت در سیستم تبرید وجود دارد و باید تخلیه شود.
نقش کمپرسور در وکیوم چیلر تراکمی
کمپرسور در وکیوم کردن چیلر تراکمی نقش مهمی را به عهده دارد. این دستگاه برای انجام تراکم ساخته شده و باید در زمان مشخص مورد استفاده قرار بگیرد. در صورتی که وکیوم چیلر توسط کمپرسور انجام شود داغ شدن و سوختگی کمپرسور را به همراه دارد. وکیوم کردن در مدت زمان طولانی انجام می شود و این پروسه فشار زیادی را به کمپرسور وارد کرده و باعث آسیب به آن می شود.
زمانی که فشار در دستگاه کاهش پیدا می کند حجم بالا رفته و تبخیر این میزان از آب و بخار زمانبر خواهد بود و کمپرسور نمی تواند به تنهایی این کار را انجام دهد؛ از این رو نیاز به پمپ وکیوم است. توجه به ظرفیت کمپرسور در انتخاب پمپ وکیوم اهمیت زیادی دارد. پمپ های ضعیف و قوی باید با توجه به سایز و ظرفیت کمپرسور خریداری شوند. قبل از استفاده از پمپ تخلیه بهتر است میزان روغن در سیستم بررسی شود. بعد از ۵ بار استفاده از پمپ باید روغن آن تعویض شود و همیشه از روغن مخصوص کمپرسور استفاده کنید.
ساینا تهویه رادمان و پاسخگویی سوالات وکیوم سیکل تبرید چیلر تراکمی
در صورتیکه عمل تخلیه و هواگیری با کیفیت مطلوب انجام نشود عملکرد سیستم سرد کننده رضایت بخش نخواهد بود و قسمت های مختلف دستگاه به دلیل وجود رطوبت و هوا در سیستم آسیب خواهند دید. برای تخلیه هوا و رطوبت قطعات مختلفی در سیستم تبرید مورد استفاده قرار می گیرند که مهمترین آنها پمپ خلاء است. این قطعه با توجه به کمپرسور و میزان ظرفیت آن انتخاب می شود تا بتواند عملکرد خوبی داشته باشد. با تخلیه رطوبت و هوا چیلر تراکمی آماده شارژ و راه اندازی می شود. کارشناسان ساینا تهویه رادمان آماده مشاوره و پاسخگویی برای سوالات فنی مشتریان و کاربران چیلرهای تراکمی می باشند.