چیلر یکی از انواع دستگاه های تهویه مطبوع است که نگهداری از آن بسیار مهم است. نگهداری چیلر و سرویس آن باید توسط افراد متخصص در این حوزه انجام شود. سرویس های دوره ای در افزایش طول عمر چیلر بسیار مهم است.
در این مقاله از ساینا تهویه رادمان در مورد نکات مهم در نگهداری چیلر و مراقبت از انواع چیلر صحبت خواهیم کرد. در ادامه با ما همراه باشید.
تفاوت فرآیند نگهداری چیلر تراکمی و چیلر جذبی
یکی از سوالات رایج در ارتباط با نگهداری چیلر این است که آیا فرایند نگهداری چیلر برای انواع مختلف این دستگاه ها مشابه است ؟ در پاسخ باید بگوییم که، از آنجایی که اجزا و قطعات به کار رفته در چیلر تراکمی و چیلر جذبی با یکدیگر متفاوت است، دستورالعمل های به کار رفته برای تعمیر و نگهداری هر کدام از این دستگاه ها نیز با یکدیگر تفاوت هایی خواهد داشت.
دوره زمانی لازم برای سرویس و نگهداری چیلر
تمام دستگاه های تهویه به صورت دوره ای نیاز به این دارند که توسط تکنسین سرویس شوند. با توجه به ابعاد و محل قرار گیری دستگاه های چیلر این دوره های زمانی می تواند به صورت روزانه، هفتگی، ماهانه، فصلی یا سالانه باشد.
البته باید توجه داشت که در هر بازه زمانی، موارد مختلفی چک می شود و قطعا مواردی که در یک بازدید روزانه در نظر گرفته می شود با بازدید سالانه تفاوت دارد. آنچه که حائز اهمیت است انجام منظم این سرویس ها است.
سرویس و نگهداری روزانه چیلرها
همان طور که گفته شد نگهداری چیلر به صورت روزانه از کارهای بسیار مهمی است که باید به صورت مشخص و مستمر انجام شود. سرویس روزانه کمک می کند تا هر گونه مشکل به سرعت شناسایی شود و نسبت به رفع آن اقدامات لازم صورت بگیرد. در سرویس روزانه آیتم های مختلفی مورد بررسی قرار می گیرد که مهم ترین آن ها عبارتند از:
- کارکرد کلی چیلر ارزیابی می شود.
- از نحوه عملکرد صحیح چیلر اطمینان حاصل می شود.
- عدم وجود نشتی در سیستم مورد بررسی قرار می گیرد.
- میزان سختی آب وارد شده به مدار اندازه گیری می شود.
- دما و فشار بخش های مختلف دستگاه چک می شود.
- آنالیز اطلاعاتی نظیر؛ دبی، غلظت و…انجام می شود.
چک لیست نگهداری چیلرها
چک لیست سرویس چیلر شامل مواردی است که سرویس کار آن ها را مورد بررسی قرار می دهد و در صورت مشاهده هرگونه اختلال با عیب یابی سعی می کند آن را رفع کند. این چک لیست می تواند شامل موارد زیر باشد:
- برنامه زمانی روشن بودن چیلرها بررسی می شود: سرویس کار می تواند چیلرهای غیرضروری و بدون کاربرد را غیر فعال کند. این کار نه تنها باعث افزایش طول عمر چیلرها می شود بلکه باعث صرفه جویی در مصرف انرژی هم می شود.
- قطعات در دسترس به صورت کامل بررسی می شود: تمام قطعات به صورت کامل بررسی می شود و عملکرد هر یک از اجزا به صورت کامل مورد بررسی قرار می گیرد. در صورت بروز هرگونه مشکل در قطعات، بعد از عیب یابی، اقدام به رفع عیب یا تعویض آن خواهد شد.
- تنظیمات چیلر چک شود: هر کدام از انواع چیلر، تنظیمات مخصوص به خود را دارند که باید در سرویس چیلر نقاط قابل تنظیم و مراکز کنترل بررسی شوند.
- کویل های اواپراتور و کندانسور بررسی شود: یکی دیگر از موارد مهم در چک لیست نگهداری چیلرچک کردن اندازه رسوبات جمع شده در اواپراتور و کندانسور دستگاه است.
- میزان دمای موتور کمپرسور اندازه گیری شود: دما با میزان دمای تعیین شده توسط شرکت سازنده تطبیق داده شود. در صورت عدم مطابقت نسبت به رفع مشکل اقدام می شود.
- کیفیت آب و مواد آن تست شود: یکی از فاکتورهای بسیار مهم در افزایش طول عمر چیلر نوع آب ورودی به دستگاه است. به همین دلیل آب از لحاظ تعادل شیمیایی ذرات و کیفیت در سرویس چیلر آزمایش می شود.
- عدم وجود نشتی در سیستم چک می شود: تمامی اتصالات، شیرهای ورودی و خروجی، پمپ ها جهت هرگونه عدم نشتی بررسی می شود. وجود هر گونه نشتی در سیستم می تواند مشکلات جدی به وجود بیاورد.
- عملکرد صحیح کنترل ها تست شود: یکی دیگر از موارد مهمی که باید در سرویس چیلر به آن توجه شود این است که سیستم کنترل مورد بررسی قرار بگیرد و از عملکرد صحیح آن اطمینان حاصل شود.
- لوله های کندانسور در صورت کثیف بودن، تمیز شود: لوله های کندانسور باید حداقل سالانه یکبار تمیز شود و آلودگی های آن رفع شود.
- ضخامت لوله های کندانسور تست شود: میزان ضخامت لوله ها باید به صورت دوره ای بررسی شود.
- کمپرسور و اجزای موتور چک شود: کمپرسور و موتور از قطعات بسیار مهم چیلر هستند. در سرویس دوره ای باید اجزای موتور مورد بررسی قرار بگیرد و در صورت نیاز روغن کاری انجام شود.
- سیستم روغن کمپرسور چک شود: اندازه گیری روغن کمپرسور از دیگر مواردی است که در نگهداری چیلر و سرویس آن بسیار مهم است.
نکات مهم در نگهداری چیلر تراکمی
چیلرهای تراکمی یکی از اصلی ترین مصرف کننده های نیروی برق و انرژی الکتریکی در موتورخانه هستند، عملکرد صحیح این سیستم ها می تواند تاثیر بسزایی در هزینه های حاصل از مصرف انرژی الکتریکی داشته باشد. بنابراین نگهداری چیلرهای تراکمی نه تنها باعث اضافه شدن به عمر مفید دستگاه می شود، بلکه سبب صرفه جویی در انرژی و جلوگیری از خرابی های احتمالی هم خواهد شد.
از طرف دیگر چرا باید برای امور مربوط به نگهداری چیلر به افراد متخصص مراجعه کنیم؟
نگهداری چیلر یک کار تخصصی است که در راستای حفظ کیفیت و بهبود عملکرد دستگاه صورت می گیرد. ه همین دلیل سرویس چیلر باید توسط افرادی انجام شود که علاوه بر داشتن دانش کافی در ارتباط با دستگاه های چیلر با تک تک قطعات و اجزای به کار رفته در آن آشنا باشند.
به همین دلیل توصیه می شود که افراد مبتدی از هرگونه دستکاری در قطعات دستگاه چیلر اجتناب کنند. زیرا به دلیل نداشتن تجربه و تخصص نه تنها نتوانند کمکی به ارتقای عملکرد دستگاه کنند، بلکه خودشان باعث ایجاد خرابی و مشکلات جدی تری شوند.
نگهداری چیلرهای ساینا تهویه رادمان
در این مطلب در مورد نگهداری چیلر و مراقبت از انواع چیلر صحبت کردیم. سرویس چیلر باید توسط افراد مجرب و متخصص در این حوزه انجام شود. ساینا تهویه رادمان یکی از بزرگ ترین مجموعه هایی است که به تولید انواع تهویه مطبوع، سیستم های برودتی و سرمایشی می پردازد. این مجموعه با بهره گیری از دانش متخصصان و تجربه سال های طولانی فعالیت در این حوزه، آماده ارائه خدمات به مشتریان عزیز است.
شما می توانید سوالات خود را در قسمت نظرات مطرح کنید یا از طریق شماره های درج شده در سایت با کارشناسان ما در ارتباط باشید.