چیلرها به عنوان یکی از دستگاه های حساس سرمایشی به شمار می روند. خراب شدن قطعات مختلف یا سرویس نکردن به موقع باعث می شود تا در عملکرد این دستگاه اختلال ایجاد شود. این موضوع سبب می شود تا چیلرها توانایی کمتری برای تولید سرما داشته باشند و از انرژی بیشتری برای تولید برودت استفاده کنند.
شارژ روغن چیلر تراکمی یکی از کارهایی است که مصرف کنندگان باید برای عملکرد بهتر این دستگاه انجام دهند. بر این اساس ما در این مطلب به معرفی بهترین روغن چیلر تراکمی و نحوه تعویض یا شارژ روغن چیلر می پردازیم؛ تا کسانی که از این دستگاه برای تولید سرما در محیط استفاده می کنند؛ بتوانند بیشترین بهره را از آن ببرند.
اهمیت تعویض و شارژ روغن چیلر تراکمی
کارکرد صحیح چیلرهای تراکمی رابطه مستقیمی با زمان شارژ روغن چیلر تراکمی و کیفیت یا نوع روغن مصرفی دارد؛ بنابراین؛ انتخاب یک روغن باکیفیت برای این دستگاه اهمیت پیدا می کند. در اغلب موارد کسانی که از چیلر برای تولید سرما در محیط استفاده می کنند؛ نمی دانند که چه زمانی باید برای تعویض با شارژ روغن چیلر تراکمی اقدام کنند. به همین علت ممکن است متوجه تشخیص زمان تعویض روغن نشوند. بهترین راه برای پیشگیری از بروز این موضوع سرویس دوره ای چیلر است.
سرویس دوره ای دستگاه های سیستم تهویه مطبوع مانند چیلرها، روفتاپ پکیج ها و…باعث می شود تا مصرف کننده از تمام مشکلات دستگاه مانند خرابی قطعات یا زمان تعویض روغن آگاه شود و در همان زمان نسبت به رفع آن اقدام کند. این موضوع موجب می شود تا چیلر و سایر دستگاه ها به دلیل کثیف شدن روغن، کم شدن روغن، خراب شدن برخی از قطعات و…آسیب نبینند و عملکرد بهتر و طول عمر بیشتری برخوردار باشند. علاوه بر تمام موارد ذکر شده، سرویس دوره ای چیلر توسط سرویس کاران حاذق در این زمینه، به مصرف کننده کمک می کند تا با انواع روغن چیلر آشنا شوند و متناسب با شرایطی که دارند، بهترین آن را برای شارژ روغن چیلر تراکمی تهیه کنند.
انواع روغن چیلر تراکمی
روغن چیلر تراکمی در انواع مختلفی تولید می شوند. علت متنوع بودن این روغن در باز، مقدار ویسکوزیته روغن است که باید با توجه به نوع مبرد به کار رفته در چیلر خریداری شود. البته میزان حلالیت روغن ها از دلایلی است که باعث تنوع آن در بازار شده است. ویسکوزیته در کنار روغن چیلر تراکمی باعث پر شدن فضاهای خالی یا فواصل میان قطعات مختلف این دستگاه می شود.
چنانچه روغن چیلر تراکمی به درستی و متناسب با نوع مبرد به کار رفته در چیلر انتخاب شود، اجزای این دستگاه روی یکدیگر لیز نمی خورند و باعث سائیدگی یکدیگر نمی شوند. در واقع انتخاب یک روغن خوب برای چیلر باعث می شود تا مانند یک ضد اصطکاک احتمال تکان خوردن مداوم قطعات به حداقل برسد. لازم است به این نکته توجه شود که روغن ها در دماهای مختلف میزان جذب متفاوتی دارند؛ بنابراین ممکن است شارژ روغن چیلر تراکمی در فصول مختلف با مدل های مختلفی از روغن انجام شود.
به طور کلی دو نوع روغن در کمپرسورهای تبریدی وجود دارد:
الف) روغن نوع مینرال یا معدنی
برای کمپرسورهایی که با مبردهای HCFC, CFC مانند R22 کار می کنند، مورد استفاده قرار می گیرند.
ب) روغن نوع POE (POLYOL ESTER OIL)
این نوع روغن که نوعی روغن سنتتیک است، مناسب مبردهای HFC مانند R134a، R407C و R410A می باشد.
روغن برند SUNISO جزو پرمصرف ترین روغن های کمپرسور تراکمی در ایران است که مدل SUNISO SL با پایه POE و مدل SUNISO 3GS دارای روغن معدنی می باشد.
در ادامه توضیح میدهیم که این دو نوع روغن از چه ویژگیهایی برخوردار هستند و با یکدیگر چه تفاوتهایی دارند.
در هنگام خرید روغن چیلر تراکمی باید به چه نکاتی توجه شود؟
خرید روغن چیلر تراکمی مانند خرید سایر قطعات برای این دستگاه نیازمند رعایت نکاتی است که باید به آن توجه شود؛ چراکه انتخاب اشتباه این ماده باعث اختلال در عملکرد دستگاه چیلر می شود. برخی از نکاتی که در انتخاب چیلر تراکمی باید به آن توجه شود عبارت است از:
- در هنگام خرید روغن باید از عدم تاثیر شیمیایی آن روی مبرد چیلر اطمینان حاصل شود.
- روغنی که برای چیلر تراکمی استفاده می شود، نباید قابلیت خورندگی مواد پلاستیکی را داشته باشد.
- روغن چیلر در انجام فعالیت هایی که با مواد شیمیایی انجام می شود، باید از مقاومت بارداری خوبی برخوردار باشد.
- روغن هایی که برای چیلر خریداری می شوند، باید در برابر هوازدگی و اکسید شدن مقاوم باشند.
نحوه تعویض روغن چیلر تراکمی
برای اینکه بخواهید به تعویض روغن چیلر تراکمی بپردازید، ابتدا باید دستگاه را خاموش کنید و شیر مکش کمپرسور را ببندید. قسمت cut_out کنترلر فشار مکش کمپرسور باید در نقطه صفر قرار بگیرد. بهتر است کمپرسور تا زمان صفر شدن کنترل فشار روشن باشد. برای تعویض روغن چیلر تراکمی کلید راه انداز را باید در حالت روشن یا on قرار دهید. در این مرحله بهتر است کمپرسور به طور کامل خالی شود. برای خالی کردن کمپرسور پیشنهاد می شود تا درب فیلتر روغن و تخلیه باز نگه داشته شود. محتویات و باقی مانده روغن درون کمپرسور باید از طریق راه فرعی شیر مکش خارج شود. بدین منظور باید شیر مکش به آرامی باز شود.
پس از تخلیه کامل روغن قبلی برای شارژ روغن جدید در این مرحله لوله موئي ساكشن ايل پمپ را بازكنید و بهجای آن شيلنگ شارژينگ بسته و سر ديگر آن را داخل ظرف روغن قرار دهيد، سپس لوله موئي ساكشن كمپرسور را باز كرده و بهجای آن شيلنگ شارژينگ متصل نمایید و سر ديگر آن را به وكيوم پمپ متصل نمایید. عمل وكيوم را تا جايي كه روغن به ميزان مناسب شارژ گردد، ادامه دهيد.
جمع بندی
در توضیحات بالا به بررسی نحوه شارژ روغن چیلر تراکمی پرداختیم. چیلرهای تراکمی حتی اگر از کیفیت بالایی برخوردار باشند؛ اگر به درستی سرویس نشوند، بعد از مدتی خراب می شوند و کارایی خود را از دست می دهند؛ بنابراین؛ نیاز است تا از افراد متخصص در این زمینه، در رابطه با زمان شارژ روغن چیلر تراکمی و نوع روغنی که باید در چیلر از آن استفاده شود، مشورت شود.
شرکت ساینا تهویه رادمان به عنوان یکی از بهترین طراحان و تولید کنندگان سیستم های تهویه مطبوع و انواع چیلر، افراد متخصص و باتجربه ای را جهت ارائه مشاوره تخصصی در خصوص این دستگاه استخدام کرده است؛ که شما می توانید بعد از ثبت درخواستی تلفنی، با کارشناسان این مجموعه تماس حاصل کنید. همچنین اگر نیاز به تهیه چیلر برای محیط صنعتی یا محیط های مسکونی و اداری دارید، می توانید بهترین نوع چیلر را متناسب با نیازتان سفارش و خریداری کنید.