مقایسه چیلر تراکمی و چیلر جذبی
در سالهای اخیر در تمامی زمینههای علمی و مهندسی تکنولوژی پیشرفت زیادی کرده است. امروزه روشها، سیستمها و تجهیزات مختلفی در اختیار طراحان سیستمهای فنی و مهندسی قرار گرفته است. انتخاب دستگاههای مرکزی برای ایجاد سرمایش در سیستمهای تهویه مطبوع ساختمان یکی از این موارد است. با توجه به این که به صورت روز افزون تقاضا برای این دستگاه زیاد شده است، این دستگاه را میتوان در تنوعهای مختلف در بازار پیدا کرد. چیلر جذبی و چیلر تراکمی از دو نمونه این دستگاهها هستند. چیلر تراکمی و چیلر جذبی با یکدیگر تفاوتهایی دارند که باعث میشود کارشناسان این حوزه با توجه به در نظر گرفتن این موارد، انتخاب یکی از این دستگاهها را به دیگری ترجیح بدهند. در این مقاله به بررسی این دو دستگاه و تفاوتهای آنها میپردازیم. در ادامه با ساینا تهویه رادمان باشید.
چیلر جذبی
یک روش بسیار مناسب برای تهویه مطبوع در تأسیساتی است که ظرفیت دیگ اضافی داشته و میتوانند بخار یا آب داغ مورد نیاز برای راه اندازی چیلر را تأمین کنند، فناوری تبرید جذبی است. چیلرهای جذبی ظرفیت بین 25 تا 1200 تن تبرید را به راحتی تأمین میکنند. گرمای مورد نیاز برای کارکرد چیلرهای جذبی به صورت مستقیم از گاز یا گازوئیل تأمین میشود. منابع غیر مستقیم گرما در چیلرهای جذبی عبارتند از: آب داغ فشار بالا و کم فشار
چیلرهای جذبی را میتوان به صورت کلی به دو دسته چیلرهای جذبی آب و آمونیاک و چیلرهای جذبی لیتیوم بروماید و آب طبقه بندی کرد. البته میتوان بر اساس سیکل تبرید تقسیم بندی دیگری انجام داد که عبارتند از: سیکلهای یک اثره، دو اثره، سه اثره
چیلر تراکمی
در چیلر تراکمی کمپرسور انرژی خود را از الکتروموتور دریافت میدارد و گاز مبرد را متراکم میکند. گاز فشرده شده در کندانسور به کمک آب یا هوای محیط خنک شده و به مایع تبدیل میشود. این مایع تحت فشار پس از عبور از شیر انبساط یا لوله موئین وارد خنک کننده میشود که در فشار کمتری قرار دارد و باعث تبخیر مایع میشود. مایع سرد کننده حرارت نهان تبخیر خود را از محیط خنک کننده دریافت میکند و باعث میشود موادی که با خنک کننده در تماس هستند، سرد شود. گاز ناشی از تبخیر، به کمپرسور انتقال پیدا میکند و این چرخه تکرار میشود.
کمپرسور چیلرهای تراکمی بیشتر در سه نوع رفت و برگشتی، اسکرال و اسکرو است. چیلرهای تراکمی نوع اسکرو، نسل جدید چیلرهای تراکمی هستند و مزیت آنها در وجود کمپرسورهای مارپیچی است که باعث زیر بار رفتن چیلر به صورت تدریجی و با توجه به میزان برودت مورد نیاز میشود.
معیارهای مهم در انتخاب دستگاه چیلر
برای عملکرد بهینه دستگاه چیلر توجه به برخی از فاکتورها از اهمیت ویژهای برخوردار است. برخی از این معیارها عبارتند از:
- هزینه خرید
- شرایط آب و هوایی
- قیمت انرژی
- هزینه نگهداری
- عمر مفید تجهیزات
- ابعاد دستگاه
- هزینه نصب
- هزینه تأمین آب برج خنک کن
شباهت چیلر جذبی و چیلر تراکمی
چیلرهای جذبی در برخی موارد شبیه چیلرهای تراکمی هستند که مهمترین این شباهتها عبارت هستند از:
- در اواپراتور از گرمای آب تهویه ساختمان در اواپراتور برای تبخیر یک مبرد فرار در فشار پایین استفاده میشود.
- گاز مبرد فشار پایین از اواپراتور گرفته شده و گاز مبرد فشار بالا به کندانسور فرستاده میشود.
- گاز مبرد در کندانسور تقطیر میشود.
- مبرد در یک سیکل همواره در جریان است.
تفاوت چیلر جذبی و تراکمی
چیلر جذبی و تراکمی برخی تفاوتهای مهم با یکدیگر دارند که در ادامه به آنها میپردازیم:
تفاوت چیلر جذبی و تراکمی از لحاظ اقلیم مناسب برای نصب
با توجه به الزامِ وجود برج خنک کننده در چیلرهای جذبی چیلر جذبی فقط جهت اقلیمهای خشک با رطوبت نسبی پایین میتوان از چیلر جذبی استفاده کرد؛ اما توجه به این نکته حائز اهمیت است که معمولاً مناطق گرم و خشک (مثل شهر یزد) با کمبود منابع آبی مواجه هستند؛ بنابراین در اقلیمهای خشک و کم آب نیز استفاده از چیلرهای جذبی توصیه نمیشود و بهتر است از چیلر تراکمی هوا خنک استفاده شود. این در حالی است که امکان نصب چیلر تراکمی در همه اقلیمهای (خشک و مرطوب) وجود دارد. البته در شهرهای گرمسیر، در انتخاب نوع و سایز موتور کمپرسور و همچنین مبرد مناسب، شرایط اقلیمیِ محیط باید در نظر گرفته شود.
تفاوت چیلر جذبی و چیلر تراکمی از لحاظ سطح صدا و لرزش دستگاه
یکی از موارد مهمی که در انتخاب چیلر به آن توجه میشود میزان سطح صدا و لرزش دستگاه است. از آن جایی که در چیلر جذبی قطعات متحرک و مکانیکی نسبت به چیلرهای تراکمی کمتر است، میزان صدا و لرزش تولیدی در چیلرهای جذبی پایینتر است.
در چیلرهای تراکمی بخش عمدهای از صدا و لرزش به دلیل وجود کمپرسور است که در چیلرهای جذبی وجود ندارد. البته به دلیل این که برج خنک کننده در چیلرهای جذبی نسبت به برج خنک کننده چیلرهای تراکمی آب خنک بزرگتر است، صدای تولیدیِ ناشی از الکترو فنهای برج خنک کننده تا حدودی بیشتر است.
تفاوت چیلر جذبی و چیلر تراکمی از لحاظ هزینه های سرویس و نگهداری
تجهیزات به کار رفته در چیلرهای جذبی نسبت به چیلرهای تراکمی بیشتر و بزرگتر است به همین دلیل هزینههای سرویس و نگهداریِ چیلرهای جذبی در مقایسه با چیلرهای تراکمی (بهخصوص هوا خنک) بالاتر است.
وجود فشار منفی (خلأ) در سیستم چیلر جذبی فرایند سرویس و نگهداری را بیشتر میکند، زیرا لیتیوم بروماید بهعنوان مادۀ جاذب و یا آمونیاک بهعنوان مادۀ مبرد، خاصیت خورندگی دارد. در صورتی که این مواد نشت پیدا کنند و هوا به داخل سیستم وارد شود، روند خوردگی لولهها و تعدادی از قطعات با شدت بیشتری آغاز شده و ادامه پیدا میکند که باعث آسیب به سیستم میشود.
تفاوت چیلر جذبی و چیلر تراکمی از لحاظ قطعات یدکی
یکی از مشکلاتی که در ارتباط با چیلر جذبی وجود دارد تعداد کم تعمیرکار و قطعات یدکی است. به همین دلیل است که در صورت بروز هرگونه خرابی، تعمیر آن با سختی همراه است؛ اما مهمترین مزیت چیلرهای تراکمی در دسترس بودن تعمیرکار و قطعات یدکی است.
تفاوت چیلر جذبی و چیلر تراکمی از لحاظ هزینه خرید اولیه
یکی از تفاوتهای مهم چیلر جذبی و چیلر تراکمی در هزینه اولیه خرید است. برای خرید و سرمایه گذاری اولیه چیلرهای جذبی نسبت به چیلر تراکمی هزینه بیشتری نیاز است. هزینههای اولیه در چیلرهای جذبی غیر شعله مستقیم، 50 درصد و در چیلرهای جذبی شعله مستقیم نزدیک به 100 درصد نسبت به چیلرهای تراکمی آب خنک در ظرفیتهای مشابه (خصوصاً ظرفیتهای پایین) بیشتر است. از طرف دیگر نصب و راه اندازی، ساخت شاسی و فونداسیون و نیز آماده کردن فضایی بهعنوان موتورخانه از جمله هزینههایی هستند که همگی در چیلرهای جذبی نسبت به چیلرهای تراکمی بیشتر است.
تفاوت چیلر جذبی و چیلر تراکمی از لحاظ مصرف آب
علاوه بر کندانسور برای دفع حرارت در آبزوربر در چیلر جذبی نیاز به آب مصرفی بیشتری است. با توجه مقدار آب مورد نیاز کندانسور در چیلرهای آب خنک و عدم نیاز به آب جهت خنک کاری کندانسور در چیلر تراکمی هوا خنک میتوان گفت که مصرف آب در چیلر جذبی به مراتب از چیلر تراکمی بیشتر است.
تفاوت چیلر جذبی و چیلر تراکمی از لحاظ ابعاد و وزن
ابعاد چیلرهای جذبی در ظرفیتهای مشابه چیلرهای تراکمی آب خنک نزدیک به 5/1 تا 2 برابر است. به همین دلیل است که در صورت استفاده از چیلر جذبی به موتورخانۀ بزرگتری نیاز است. همچنین با توجه به ارتفاع زیاد چیلر جذبی ارتفاع موتورخانه بین 2 تا 3 متر بیشتر باشد.
وزن چیلر جذبی به دلیل تجهیزات و ابعاد بزرگتر و بهمنزلة نیاز به زیرسازی و شاسی با استحکامی بیشتر برای جایگذاری دستگاه تقریباً دو برابر چیلرهای تراکمیِ آب خنک در ظرفیتهای یکسان است.
اما در ارتباط با چیلرهای تراکمی هوا خنک باید گفت ابعاد و وزن چیلرهای تراکمی هوا خنک در مقایسه با چیلرهای جذبی میتواند کمتر، برابر یا بیشتر باشد. هرچه ظرفیت برودتی دستگاه افزایش پیدا کند ابعاد و وزن چیلرهای تراکمی هوا خنک نسبت به چیلرهای جذبی بیشتر خواهد شد.
تفاوت چیلر جذبی و چیلر تراکمی از لحاظ هزینه نصب
هزینه نصب و راه اندازی چیلرهای جذبی لیتیوم بروماید نسبت به دستگاه چیلر تراکمی بیشتر است؛ زیرا نکات زیادی باید هنگام نصب و راه اندازی آن در نظر گرفته شود. همچنین چیلرهای جذبی لیتیوم بروماید از آن جایی که دارای ابعاد بزرگتری هستند هزینه حمل و نقل در آنها نسبت به چیلر تراکمی افزایش پیدا میکند.
تفاوت چیلر جذبی و چیلر تراکمی از لحاظ کارکرد در درجه حرارت های پایین
با استفاده از یک چیلر جذبی حداقل درجه حرارتی که میتوان به آن رسید ۵ درجه سانتیگراد است؛ اما در چیلرهای تراکمی با اضافه کردن اتیلن گلیکول به آب میتوان به راحتی به درجه حرارتهای زیر صفر رسید.
تفاوت چیلر جذبی و چیلر تراکمی از لحاظ میزان ایمنیِ بهره برداری
بیشتر چیلرهای تراکمی مخصوصاً در ظرفیتهای برودتی بالا حداقل دو مدار برودتی مجزا از هم دارند. همین موضوع باعث میشود قابلیت اطمینان سیستم به لحاظ بهره برداری تقریباً دو برابر شود؛ زیرا در صورت خرابی یک مدار و یا نیاز آن به سرویس، هنوز حداقل 50 درصد ظرفیت برودتیِ دستگاه قابل دسترسی خواهد بود.
اما این شرایط در چیلر جذبی وجود ندارد زیرا در چیلرهای جذبی، اساساً یک مدار برودتی تعریف میشود و با خرابی یا سرویس دستگاه سیستم برودتی به صورت کامل غیر فعال میشود.
تفاوت چیلر جذبی و چیلر تراکمی از لحاظ عملکرد
- چیلرهای تراکمی برای گردش مبرد از کمپرسور استفاده میکنند در حالی که چیلرهای جذبی فاقد کمپرسور بوده و به جای آن از انرژی گرمایی منابع مختلف استفاده کرده و غلظت محلول جاذب را تغییر میدهند، همچنان که غلظت تغییر میکند، فشار نیز در اجزای مختلف چیلر تغییر میکند. این اختلاف فشار باعث گردش مبرد در سیستم میگردد.
- ژنراتور و جذب کننده در چیلرهای جذبی جانشین کمپرسور در چیلرهای تراکمی شده است. در چیلرهای جذبی از یک جاذب استفاده میشود که عموماً آب یا نمک لیتیوم بروماید است.
- مبرد در چیلرهای تراکمی یکی از انواع هیدروکربنهای هالوژن دار است در حالی که در چیلرهای جذبی مبرد معمولاً آب یا آمونیاک است.
- چیلرهای تراکمی انرژی مورد نیاز خود را از انرژی الکتریکی تأمین میکنند در حالی که انرژی ورودی به چیلرهای جذبی از آب گرم یا بخار وارد شده به ژنراتور تأمین میشود. گرما ممکن است از کوره هوای گرم یا دیگ آمده باشد. در بعضی اوقات از گرمای سایر فرایندها نیز استفاده میشود مانند بخار کم فشار یا آب داغ صنایع، گرمای باز گرفته شده از دود خروجی توربینهای گازی و یا بخار کم فشار از خروجی توربینهای بخار
چیلر تراکمی بهتر است یا چیلر جذبی؟
برای مقایسه این دستگاه باید فاکتورهای مختلفی را در نظر گرفت. برخی از مهمترین مواردی که باید در انتخاب دستگاه چیلر به آن توجه کرد تفاوت قیمت، هزینه مصرف انرژی، توان مصرفی و همچنین نوع انرژی مصرفی است.
در حالت کلی میتوان گفت چیلرهای تراکمی ساختار سادهتری نسبت به چیلر جذبی دارند. از طرف دیگر با توجه به اینکه مبرد با انرژی الکتریکی سیستم فشرده سازی را انجام میدهد میتوان گفت کنترل بیشتری روی فرایند دارد و میتوان برای افزایش راندمان تغییراتی را در دستگاه به وجود آورد.
اما چیلرهای جذبی با توجه به این که ساختار پیچیدهتری نسبت به چیلر تراکمی دارند برای راه اندازی این دستگاهها نیاز به صرف وقت و انرژی بیشتری است. همچنین چیلر جذبی در حالت نیمه بار با افت راندمان مواجه هستند.
بررسی تمام موارد بالا نشان میدهد که استفاده از دستگاه چیلر تراکمی با توجه به عملکرد مناسب و هزینه پایینتر میتواند نسبت به چیلر جذبی گزینه بهتری باشد.
خرید چیلر
برای خرید دستگاه چیلر، استعلام قیمت و مشاوره رایگان برای انتخاب مناسبترین دستگاه برای ساختمان خود با کارشناسان فنی و فروش شرکت ساینا تهویه رادمان تماس بگیرید. هدف ساینا تهویه رادمان ارائه محصولات با کیفیت با قیمت مناسب است. این مجموعه به دلیل استفاده از تکنولوژیهای نوین در تولید محصولات در حال حاضر در عرصه خرید و فروش و تولید انواع سیستمهای تهویه مطبوع پیشرو است. شما میتوانید به راحتی از طریق شمارههای درج شده در سایت با ما در ارتباط باشید.