بررسی مصرف انرژی الکتریکی یک ساختمان، نشان می دهد که بیشترین هزینه مصرف برق مربوط به تجهیزات تهویه مطبوع و برودت محیط است. امروزه برای خنک کردن هوا در ساختمان ها از دستگاه های متعددی استفاده می شود، اما یکی از پرمصرف ترین آن ها چیلر هوا خنک با سیستم تبریدی است که باعث خنک شدن محیط می شود.
یکی از اصلی ترین دغدغه های مشتریان در خرید چیلر، مصرف برق آن است. همه کسانی که قصد خرید چیلر را دارند، به دنبال دستگاهی هستند که هزینه مصرف آن بسیار کم باشد؛ بنابراین یکی از موارد مهمی که قبل از خرید چیلر باید مورد بررسی قرار گیرد، برآورد هزینه های نگهداری و مصرف برق آن است. بهترین راهکار برای این مسئله، مطالعه کاملی از کارکرد و نحوه عملکرد چیلر است. در این مقاله از ساینا تهویه رادمان با ما همراه باشید.
بیشترین میزان مصرف برق در چیلرهای هوا خنک
بیشترین میزان مصرف برق در چیلرهای هوا خنک، مربوط به موتور الکتریکی کمپرسور است. در این دستگاه ها، مصرف انرژی توسط فن های کندانسور، کمپرسور و پمپ سیرکولاسیون آب سرد نیز صورت می گیرد. یکی از مزیت های این نوع چیلرها، این است که کندانسور با فن خنک می شود؛ به همین دلیل، فرآیند خنک سازی در آن ها کوتاه می باشد. این موضوع باعث شده که مصرف برق در چیلرهای هوا خنک نسبت به سایر نوع چیلرها کمتر باشد.
میزان مصرف برق چیلرهای هوا خنک با ظرفیت بالا
در چیلرهای هوا خنک با ظرفیت بالا، تعداد کویل و فن کندانسور بیشتر است و این امر موجب افزایش میزان مصرف برق آن ها می شود؛ همچنین، میزان مصرف برق چیلر هوا خنک به ویژگی های فنی و عملکردی آن نیز وابسته است. برای کاهش هزینه های مصرفی چیلر هوا خنک، می توان از تکنولوژی های مدیریت مصرف انرژی و کنترل هوشمند استفاده کرد؛ همچنین، انتخاب چیلر با کارایی بالا و بررسی مداوم وضعیت و نگهداری آن، می تواند به کاهش هزینه های مصرفی چیلر هوا خنک کمک کند.
برای محاسبه مصرف برق چیلرهای هوا خنک، توان الکتریکی کمپرسور، فن های کندانسور و پمپ های گردش آب با یکدیگر جمع می شوند. در چیلرهای تراکمی، مصرف برق بر اساس توان الکتریکی کمپرسورها و جریان الکتریکی مورد نیاز آن ها محاسبه می گردد.
روش های کاهش مصرف برق چیلر هوا خنک
کاهش مصرف برق می تواند تاثیر چشمگیری در هزینه ها داشته باشد. روش های متفاوتی برای رسیدن به این هدف وجود دارد که در ادامه به مهم ترین آن ها اشاره می کنیم:
انتخاب صحیح چیلر تراکمی
برای کاهش مصرف برق چیلر پیشنهاد می کنیم چیلر هوا خنکی را انتخاب کنید که با نیاز کاری شما تناسب داشته باشد. برای مکان هایی با مساحت کم می توانید از چیلرهای با ظرفیت پایین استفاده کنید. در واقع باید ظرفیت چیلر را با توجه به ابعاد محیط مورد نظر خود و متناسب با آن انتخاب نمایید. با افزایش راندمان نیز می توانید مصرف برق را بهینه نمایید.
کاهش میزان خنک کاری
برای بهینه سازی مصرف انرژی، می توان از روش های مختلفی استفاده کرد. یکی از این روش ها، کاهش میزان خنک کاری است؛ زیرا مصرف برق چیلرهای هوا خنک به میزان خنک کاری بستگی دارد. برای کاهش خنک کاری، می توان از راه های مختلفی استفاده کرد.
یکی از راه های کاهش خنک کاری، استفاده از عایق های حرارتی است. هر چه ورود و خروج هوا کمتر باشد، میزان خنک کاری چیلر نیز کاهش پیدا می کند؛ همچنین، حداقل کردن مقدار تجهیزات گرمازا و نور چراغ ها نیز می تواند به کاهش خنک کاری کمک نماید؛ زیرا تولید گرما باعث افزایش خنک کاری چیلر می شود.
بنابراین با اتخاذ روش های مختلف برای کاهش میزان خنک کاری، می توانید مصرف انرژی چیلر را بهینه کنید و از مصرف اضافی برق جلوگیری نمایید.
استفاده از موتورهای سرعت متغیر
یکی از راه هایی است که می توان با آن، میزان خنک کاری دستگاه های تهویه را بهبود بخشید. این موتورها با تغییر سرعت، می توانند میزان خنک کاری دستگاه را کاهش داده و بسته به نیاز و تقاضای شما، پمپ ها و فن ها با سرعت مختلفی کار کنند. برای بهره برداری بهینه از دستگاه تهویه، باید دمای مناسبی را انتخاب کرده و به دمای مورد نظر در فصل های مختلف دستگاه رسیدگی کرد. اختلاف دمای کوچکی می تواند به میزان مصرف برق دستگاه تأثیر بگذارد؛ به همین دلیل، انتخاب دمای مناسب و کنترل دمای دستگاه برای بهینه سازی مصرف برق، امری بسیار مهم است.
تفاوت مصرف برق چیلر هوا خنک با آب خنک
چیلر هوا خنک و چیلر آب خنک از نظر ساختاری مشابه یکدیگر هستند. هر دو دستگاه شامل قطعات مشترکی از قبیل کمپرسور، کندانسور، اواپراتور و شیر انبساط می باشند؛ اما تفاوت مهم این دو دستگاه چگونگی خنک کردن کندانسور است.
در صورتی که فن کندانسور با آب خنک شود به آن چیلر تراکمی آب خنک می گویند، در این صورت چیلر باید برج خنک کننده و پمپ داشته باشد. در چیلرهای تراکمی هوا خنک کندانسور با فن دمنده هوا خنک می شود، در اینصورت چیلرهای هوا خنک نیازی به برج خنک کننده و پمپ ندارند.
تفاوت های چیلر هوا خنک و چیلر آب خنک را می توان به شکل مقایسه ای بیان کرد. در این بین، کندانسورهای چیلر آب خنک از نوع مبدل حرارتی پوسته و لوله ساخته می شوند، در حالی که کندانسور چیلرهای هوا خنک شامل لوله های فین دار هستند. علاوه بر این، در ظرفیت برودتی یکسان، کمپرسور چیلر هوا خنک نسبت به چیلر آب خنک بزرگتر است و به همین دلیل مصرف برق چیلر هوا خنک بیشتر از چیلر آب خنک می باشد. به علاوه، برای خنک کردن کندانسور چیلر آب خنک از فن کندانسور و آب سرد استفاده می شود، در حالی که در چیلرهای هوا خنک، خنک کننده کندانسور فن دمنده هواست و نیازی به برج خنک کننده و پمپ ندارند.
با توجه به فشار کاری بیشتر در چیلر های هوا خنک، کمپرسور این نوع چیلر بزرگتر و بیشتر از چیلرهای آب خنک انرژی مصرف می کند. به دلیل وجود فن در کندانسور چیلر های هوا خنک، مصرف برق این نوع چیلر بیشتر از چیلرهای آب خنک است. در عوض، چیلرهای آب خنک کمپرسور کوچکتری دارند و فشار کاری آنها پایین تر است؛ به همین دلیل این چیلرها از انرژی کمتری برای کارکرد خود استفاده می کنند. علاوه بر این از آنجایی که چیلرهای آب خنک فن ندارند، مصرف برق کمتری نسبت به چیلرهای هوا خنک دارند.
جمع بندی
مصرف برق چیلر هوا خنک، یکی از موضوعاتی است که در حوزه صرفه جویی انرژی بسیار مهم است. چیلرهای هوا خنک، به دلیل وجود فن در کندانسور، نسبت به چیلرهای آب خنک بیشترین میزان مصرف برق را دارند؛ همچنین فشار کاری بیشتر چیلرهای هوا خنک نیز موجب افزایش مصرف برق آنها می شود.
در این مورد، ما به شما پیشنهاد می دهیم با کارشناسان ساینا تهویه رادمان تماس بگیرید تا در مورد راهکارهای صرفه جویی در مصرف برق چیلرهای هوا خنک مشاوره بگیرید. کارشناسان ما با دانش و تجربه خود، به شما راهکارهای مناسب و کارآمدی را برای صرفه جویی در مصرف برق چیلرهای هوا خنک پیشنهاد خواهند داد. در نهایت، با استفاده از راهکارهای مناسب، نه تنها می توانید صرفه جویی در مصرف برق چیلر هوا خنک خود داشته باشید بلکه به حفظ محیط زیست هم کمک خواهید کرد.