مزایا و معایب فن کویل
فن کویل چیست؟ از مزایا و معایب این سیستم چه می دانید؟ فن کویل یکی از محبوب ترین وسایل برودتی و حرارتی است که امروزه در انواع مجتمع های مسکونی، اداری، تجاری و… کاربرد دارد. همچنین فن کویل ها مزایا و معایبی دارند که در ادامه به بررسی هر کدام از آن ها می پردازیم. در ادامه با ساینا تهویه رادمان همراه باشید.
فن کویل چیست؟
فن کویل از تجهیزات و سیستم های تهویه مطبوع هستند که هم برای گرمایش و هم برای سرمایش ساختمان ها از آن ها استفاده می کنند.
انواع فن کویل
فن کویل ها در انواع مختلفی تولید و عرضه می شوند. بر اساس محل نصب آن ها به دسته های مختلفی تقسیم بندی می شوند که در زیر به این تقسیم بندی اشاره می کنیم.
فن کویل سقفی (Ceiling Fan Coil):
فن کویل های سقفی برای انواع مجتمع های مسکونی مناسب هستند زیرا صدای فن ها بسیار کم است و قیمت مناسب تری نسبت دیگر فن کویل ها دارند. همچنین این مدل از فن کویل دارای دو نوع فن کویل سقفی توکار و فن کویل سقفی روکار است که مدل توکار آن به دلیل آن که اجزای فن کویل در سقف مخفی می شود، طرفداران بیش تری دارد.
فن کویل کاستی (Cassette Fan coil) :
این نوع فن کویل در دو مدل دو طرفه و چهار طرفه تولید می شود که در مدل دو طرفه، دو لوله وجود دارد که یکی برای رفت آب و دیگری برای برگشت آب طراحی شده است. همچنین در مدل چهار طرفه دو لوله برای رفت و دو لوله برای برگشت آب است. در این مدل چهار لوله همزمان قسمتی از محیط را گرم و قسمت دیگر را سرد می کنند که این قابلیت در مدل دو طرفه وجود ندارد.
فن کویل زمینی (Ground Fan Coil):
فن کویل زمینی همانطور که از اسم آن مشخص است روی زمین نصب می شود و از پشت به دیوار متصل می گردد. از این فن کویل زمانی استفاده می شود که فضای مناسب برای نصب فن کویل سقفی وجود نداشته باشد. امتیاز این فن کویل نسبت به دیگر فن کویل ها این است که به راحتی قابل جا به جایی هستند و تعمیر آسانی دارند.
مزایای فن کویل
• سرمایشی و گرمایشی بودن فن کویل بدون نیاز به سیستم های مکمل:
فن کویل ها در انواع مختلفی از جمله سقفی، کاستی، زمینی و دیواری ساخته می شوند که در کنترل دمای محیط از طریق سرمادهی و گرمادهی و همچنین فیلتراسیون هوا نقش دارند. ویژگی بسیار مهم فن کویل ها امکان استفاده در تابستان و زمستان است. در فصل سرما آب گرم از بویلر موتورخانه به کویل ها انتقال داده می شود و بعد از اینکه آب از کویل ها عبور می کند باد گرم تولید می شود و دمای محیط را بالا می برد.
در فصل تابستان که هوا گرم است آب سرد از طریق چیلرها به کویل وارد می شود و مشابه ترتیب قبل فن کویل باد خنک تولید می کند. فن کویل زمانی که به عنوان سیستم سرمایشی عمل می کند، باعث کاهش رطوبت هوا نیز می شود و رطوبتی را که از هوا می گیرد به آب تبدیل می کند و در سینی موجود که در زیر دستگاه نصب است می ریزد سپس توسط لوله کشی از آن خارج می شود.
برای تغییر کاربری سیستم بعد از اتمام فصل سرما یا گرما کافی است که مسئول تعمیرات و نگهداری موتورخانه سیستم را در داخل موتورخانه تغییر دهد. بدین ترتیب این تغییر در کل ساختمان اعمال می شود. از نظر نوع لوله کشی فن کویل ها دو شکل دو لوله ای و چهار لوله ای دارند. کویل های سرمایشی در مدل دو لوله ای یکسان هستند و فن کویل چهار لوله ای کویل های سرمایشی و گرمایشی به صورت جدا هستند.
• هزینه نصب کمتر نسبت به سیستم های مرکزی کانالی:
برای نصب دستگاه مرکزی همچون هواساز به یک سازه در خارج از ساختمان نیاز است. همچنین به کانال کشی هایی که برای قسمتهای مختلف ساختمان که هزینه بسیار بالایی نسبت به لوله کشی دارند نیاز است. اما در فن کویل نیازی به سازه سنگین نیست و به راحتی در داخل ساختمان قابل نصب است و توسط لوله کشی ساده آب را به طور مستقیم به چیلر یا مینی چیلر( جهت سرمادهی) و بویلر یا پکیج( برای گرما دهی) منتقل می کنند. در نتیجه هزینه نصب پایین تر نسب به سیستم های کانالی و همچنین هزینه تعمیر و نگهداری کمتر به دلیل ابعاد کوچک از دیگر مزیت های این سیستم ها است.
• انعطاف پذیری بالا در موقعیت نصب:
سیستم مرکزی کانالی مانند هواساز و داکت اسپیلت ها با وزن زیاد به فضای زیادی نیز برای نصب نیاز دارند و بهترین گزینه برای ساختمان هایی که امکان و فضای کافی برای نصب آن ها را ندارند فن کویل ها هستند. فن کویل ها را با شکل مکعب مستطیل و ابعاد کوچک می توان به راحتی روی سقف، دیوار و یا روی زمین نصب کرد.
همانطور که می دانید این سیستم ها به کانال کشی نیازی ندارند و فقط به کمک دو لوله آب به چیلر و موتورخانه متصل می شوند. بدین ترتیب اپراتور تاسیسات ساختمان کار راحت تری خواهد داشت، زیرا لوله کشی در زیر سقف به مراتب راحت تر از کانال کشی در زیر سقف است.
• کنترل مستقل دما برای هر واحد:
می توان گفت یکی از مشکلات بزرگ سایر سیستم های تهویه مانند کولر آبی، ایرواشرها و هواسازها تنظیم دما توسط یک سیستم مرکزی است. در نتیجه در این سیستم ها امکان تنظیم دما برای هر واحد به صورت مستقل وجود ندارد. اما این مشکل در فن کویل وجود ندارد و همین موضوع یکی از مزیت های بزرگ این سیستم ها است. در فن کویل ها به این دلیل که امکان خاموش و روشن کردن و تنظیم سرعت فن هر دستگاه وجود دارد میتوان هر سالن یا اتاق را به طور مستقل کنترل کرد. با کمک این مزیت افراد میانسال یا دارای کسالت دمای اتاق خود را طبق نیاز تنظیم می کنند .
• آلودگی صوتی کم فن کویل:
از معیارهایی که در هنگام انتخاب سیستم اهمیت دارد صدای کارکرد دستگاه تهویه مطبوع است. داشتن صدای کم برای مکان هایی همچون مجتمع های مسکونی، سینما، سالن کنفرانس و سالن های مطالعه و کتابخانه یکی از مسائل مهم است. اما در کارخانه های صنعتی میزان صدای سیستم تهویه اهمیت خاصی ندارد و جزو معیارهای انتخاب محسوب نمی شود.
بی صدا بودن و یا داشتن صدای کم نسبت به داکت اسپیلت ها از مزیت های بسیار خوب فن کویل ها است. دلیل داشتن این مزیت به کار بردن فن هایی با اندازه کوچک و از نظر ائرودینامیکی بی صدا یا کم صدا است. همچنین عدم وجود کانال کشی باعث می شود صدا از یک قسمت به قسمت دیگر منتقل نشود.
معایب فن کویل
تعمیرات و نگهداری مداوم: این سیستم نسبت به دیگر سیستم های تهویه نیاز به سرویس و تعمیر بیشتری دارد. همچنین اجزاء فن کویل به دلیل فرسودگی نیاز به تعویض دارند.
عدم تامین هوای تازه: کار اصلی فن کویل تهویه هوا است. این سیستم ها این کار را با تصیفه هوای محیط انجام می دهند، یعنی هوای تازه وارد اتاق نمی کنند و همان هوای اتاق را تصفیه کرده و دوباره بر می گرداند. با این کار آلودگی محیط هم خارج نمی شود، بنابراین برای ایجاد هوای تازه در محیط باید از سیستم کمکی هوایی همانند دستگاه هواساز در کنار این سیستم استفاده شود.
کندانس آب در تابستان: وقتی از این سیستم در تابستان استفاده می شود به دلیل عبور جریان آب سرد از کویل ها باعث ایجاد کنداس آب می شود. برای رفع این مشکل می توانید از لوله های درین استفاده کنید تا قطرات آب روی لوله ها باقی نماند.
خرید و استعلام قیمت فن کویل
مجموعه تخصصی ساینا تهویه رادمان سالهای طولانی است که در حوزه طراحی و عرضه سیستمهای برودتی و تهویه مطبوع خدمات تخصصی به مشتریان خود ارائه میدهد. جهت کسب اطلاعات بیشتر و نیز دریافت مشخصات فنی کامل و استعلام قیمت فن کویل میتوانید با شمارههای درج شده در سایت تماس بگیرید و از کارشناسان ساینا تهویه رادمان مشاوره رایگان دریافت کنید..