چیلرهای تراکمی آب خنک و هوا خنک امروزه به عنوان یکی از تجهیزات اصلی تولید برودت در ادارات، ساختمان های مسکونی و صنایع مختلف شناخته می شوند.
شناخت اجزای این سیستم تبرید می تواند به صاحبان آن کمک کند تا بتوانند عملکرد این دستگاه را بهبود ببخشند و از خراب شدن آن در کوتاه مدت جلوگیری کنند.
فیلتر درایر چیلر تراکمی از بخش های بسیار مهم این دستگاه است که می تواند با از بین برد رطوبت، ناخالصی ها و مواد زائد به بهبود کیفیت و عملکرد انواع چیلر کمک کند. با توجه به اهمیت این بخش از چیلر در این محتوا به بررسی کامل کاربرد، ساختار و نحوه تعویض آن می پردازیم؛ تا علاوه بر انتخاب بهترین فیلتر، بتوانید در زمان مناسب آن را تعویض کنید.
ساختار فیلتر درایر چگونه است و چه کاربردی در چیلر تراکمی دارد؟
فیلتر درایر که از آن در زبان انگلیسی به نام filter drier یاد می شود؛ یکی از اجزای فرعی چیلر تراکمی است. این قطعه در چیلر با جذب انواع ذرات آلوده ریز و درشت، رطوبت، اسید و… مانع از خراب شدن اجزای اصلی این دستگاه و اختلال در عملکرد آن ها می شود. چنانچه رطوبت در سیستم وجود داشته باشد، در فشارهای پایین تقطیر شده و بصورت مایع در می آید و همراه مبرد وارد كمپرسور شده و به آن آسیب می رساند و همچنین موجب مسدود شدن مسیر جریان مبرد می گردد. فیلتر درایر ساختاری شبیه به یک استوانه دارد. بخش داخلی فیلتر از سه قسمت مجزا به نام رطوبت گیر، صافی ریز و صافی درشت تشکیل می شود.
صافی درشت برای جدا کردن ذرات درشت و صافی ریز آن برای جدا کردن ذرات و ناخالصی های ریز کاربرد دارد. جنس هسته رطوبت گیر از مواد شیمیایی و برخی مواد متخلخل می باشد که متداول ترین آنها آلومینای فعال شده و سلیکاژل هستند که به صورت فشرده و به شکل کارتریج داخل پوسته قرار می گیرد
فیلتر درایرها دارای دو نوع هرمتیک و پوسته ثابت هستند. فیلترهای هرمتیک قابلیت تعویض ندارند و کاملاً بسته هستند؛ اما در فیلتر پوسته ثابت امکان تعویض مغزی آن وجود دارد. از میان این دو نوع فیلتر درایر، معمولاً فیلتر پوسته ثابت به دلیل قابلیت تعویض و سهولت در تمیز کردن و نگهداری، محبوبیت بیشتری نسبت به فیلتر هرمتیک دارد.
خصوصیات و الزامات فیلتر درایر
علاوه بر قدرت جذب اسید و رطوبت، فیلتر درایرها باید قابلیت های زیر را داشته باشند:
- سرعت واکنش جذب رطوبت بالا
- قابلیت فیلتراسیون مناسب ذرات مضر
- قابلیت تطبیق با مبردهای HFC و افزودنی های روغن و عدم تجزیه یا ترکیب شیمیایی با آنها
محل نصب فیلتر درایر در چیلر تراکمی
محل نصب فیلتر درایر در چیلرهای تراکمی با توجه به نوع چیلر ممکن است در محل های متفاوتی نصب شود. در اکثر مواقع این فیلتر در خط مایع سیکل تبرید قبل از شیر انبساط نصب می شود. علت نصب فیلتر قبل از این قطعه، جذب آلودگی ها و کثیفی ها از مبرد است. این اقدام باعث می شود تا چیلر سرمای بیشتری تولید کند. در برخی از چیلرها نصب فیلتر درایر چیلر تراکمی قبل از کمپرسور نصب می شود. این عمل موجب می شود تا رطوبت و آلودگی وارد کمپرسور نشود و احتمالاً سوختگی آن کاهش پیدا کند.
اگر فیلتر درایر اشباع شود چه اتفاقی میافتد؟
در صورت اشباع شدن و گرفتگی فیلتر درایر موارد زیر اتفاق می افتد:
- فشار خط مکش کمپرسور کاهش پیدا کرده و کنترلر فشار مکش فرمان خاموش شدن چیلر را صادر می کند.
- فیلتر درایر یک مبدل حرارتی نیست و از همین رو دمای ورودی و خروجی فیلتر درایر باید یکی باشد. در صورتی که ورودی و خروجی فیلتر درایر اختلاف دما داشته باشد، مبین مسدود شدن فیلتر درایر می باشد و باید فیلتر تعویض شود.
قیمت خرید انواع فیلتر درایر چیلر تراکمی
قیمت این محصول بر اساس فاکتورهای متعددی مشخص می شود. اولین فاکتور تاثیر گذار در قیمت این محصول، نوع فیلتر درایر است. فیلتر درایرها با توجه به نوع چیلر تراکمی و مقدار ظرفیت آن ها در مدل های متفاوتی تولید می شوند؛ که برندهای تولید کننده قیمت خاصی را برای آن ها با توجه به نوعی که دارند، در نظر می گیرند.
دومین عامل تاثیر گذار در قیمت این محصول، مقدار ظرفیت آن برای از بین بردن ناخالصی ها، رطوبت و… است؛ که می توانند نقش کلیدی در عملکرد چیلر تراکمی هنگام تولید برودت داشته باشد. نکته ای که در هنگام خرید فیلتر درایر چیلر تراکمی باید به آن توجه شود؛ کیفیت آن است؛ که از قیمت آن اهمیت بیشتری دارد؛ بنابراین؛ بهتر است خرید این محصول از برندهای معتبر انجام شود که از متریال باکیفیت و درجه یک برای ساخت فیلتر درایر استفاده می کنند.
تعویض فیلتر درایر چگونه انجام می شود؟
تمام فیلترهایی که در چیلر تراکمی استفاده می شوند؛ بعد از مدتی به علت جذب آلودگی ها آسیب می بینند و نیاز به تعویض دارند. البته در بسیاری از موارد می توان با پاکسازی فیلتر، از آن ها مجددا در چیلر تراکمی استفاده کرد. فیلتر درایر بین کندانسور و شیر انبساط چیلر نصب می شود. برای اینکه فردی بخواهد به تعویض یا پاکسازی آن بپردازد؛ باید آن را از بین این دو قطعه خارج کند. برای این کار میبایست دستگاه خاموش شده و شیر سرویس بسته شود.
برای تمیز کردن و پاکسازی فیلترها تحت هیچ شرایطی نباید از آب یا مواد حاوی نفت استفاده شود؛ بنابراین بهتر است پاکسازی آن با یک دستمال خشک انجام شود. تعویض فیلتر از کارهای تخصصی است که باید توسط افراد ماهر در این زمینه انجام شود؛ چراکه تعویض توری فیلتر اگر در زمان کوتاهی انجام نشود؛ آلودگی ها و رطوبت هوای محیط را به خود جذب می کند و عملکرد مناسبی در چیلر نخواهد داشت.
جمع بندی
در مطلب بالا به شرح کامل این موضوع که فیلتر درایر چیلر تراکمی چیست و چه کاربردی در این سیستم برودتی دارد؛ پرداختیم. دانستیم که فیلتر درایر یک قطعه ضروری در این دستگاه است که با جذب و جدا کردن ناخالصی ها و مواد زائد، رطوبت و… به طول عمر چیلر و عملکرد بهتر آن کمک می کند؛ بنابراین باید نسبت به تعویض آن در اسرع وقت اقدام شود.
با توجه به اینکه ممکن است در بازار فیلترهای نامرغوبی وجود داشته باشد؛ بهتر است برای تهیه آن به مراکز معتبری مراجعه شود. ساینا تهویه رادمان به عنوان طراح و تولید کننده برتر و حرفه ای انواع چیلر و سیستم های تهویه مطبوع، یکی از مراکزی است که علاوه بر تهیه چیلر، می توانید تمام ملزومات مورد نیاز برای این دستگاه را با خیال آسوده از طریق سایت و بعد از مشاوره تخصصی از آن ها خریداری کنید.