یکی از مشکلات شایع در استفاده از چیلرها کم بودن مبرد این دستگاه است و تشخیص سریع آن می تواند از بروز مشکلات بعدی یا هزینه های جانبی دیگر خودداری کند. کم شدن گاز چیلر به صورت تدریجی یا به سرعت می تواند ناشی از عوامل بسیاری باشد که هر کدام نقش موثری در ایجاد این مشکل دارند که در این مطلب به مهمترین عوامل آن می پردازیم. توجه به این عوامل و تشخیص سریع این مشکل بسیار مهم بوده و این مطلب به شما کمک می کند تا در این زمینه آگاهی لازم را کسب کنید. با توجه به اینکه این مطلب توسط کارشناسان متخصص در این حوزه به رشته تحریر درآمده است به شما توصیه می کنیم که این مطلب را تا انتها بخوانید. در صورت داشتن هرگونه سوال میتوانید از طریق شمارههای درج شده در سایت با کارشناسان پشتیبان ساینا تهویه رادمان در ارتباط باشید.
علل کم بودن گاز دستگاه چیلر
کم شدن گاز چیلر باعث خواهد شد تا دستگاه عملکرد صحیح خود را نداشته باشد و برخی مشکلات جدی به وجود بیاید. علل کم بودن میزان مبرد چیلر می تواند به دلایل مختلفی باشد که عبارتند از:
فرسوده بودن قطعات: از مهمترین علل کم بودن گاز چیلر میتوان به نشت گاز اشاره کرد. نشت گاز ممکن است بر اثر عواملی همچون فرسوده بودن قطعات به دلیل استفاده طولانی مدت، آسیب دیدن و ایجاد شکستگی یا سوراخ شدگی قطعات اتفاق بیافتد.
خرابی قطعات: خرابی برخی قطعات دستگاه میتواند از علل کم بودن گاز چیلر باشد. خرابی سنسور اواپراتور یا سنسور محیطی، اشکال در برد کنترل، اشکال در کنتاکتورها و تابلو برق که باعث عدم اتومات کردن سیستم و یکسره کارکردن آن میشود از مهمترین مواردی هستند که می توانند باعث کم شدن گاز شوند.
کثیفی فیلتر دستگاه: از دیگر عواملی که بر کم بودن گاز چیلر تاثیر گذار است کثیفی بیش از حد فیلترهای این دستگاه است. تمیز نکردن دراز مدت فیلتر چیلر باعث رسوب ناخالصی ها روی سطح فیلتر و در نتیجه مسدود شدن راه ورود و خروج گاز مبرد می شود. اگر این کار ادامه یابد به مرور باعث کم شدن گاز چیلر می شود. تمیز کردن فیلترهای چیلر یا تعویض آنها، این مشکل را حل خواهد کرد.
بسته بودن یا خرابی شیر انبساط: شیر انبساط چیلر از قطعاتی است که نقش مهمی در کاهش گاز چیلر دارد به طوری که بسته بودن یا خرابی این شیر باعث کاهش میزان گاز ورودی شده و در نتیجه خطای کاهش فشار گاز اعلام می شود.
پایین بودن دمای محیط: اگر دمای محیط از حد معمول پایینتر باشد، دمای روغن کمپرسور و دمای آب خنککننده نیز پایین است. در صورتی که در چنین شرایطی چیلر کار کند، دستگاه خطای کاهش فشار گاز را اعلام خواهد کرد.
علائم کم بودن گاز دستگاه چیلر
در صورتی که گاز چیلر کم شود با برخی علائم همراه خواهد بود. با توجه به اینکه کم بودن گاز چیلر، راندمان دستگاه را به صورت منفی تحت تاثیر قرار می دهد، توجه به این علائم بسیار مهم است. برخی از علائم کم بودن گاز دستگاه چیلر عبارت است از:
روشن بودن مداوم چیلر: سطح پایین گاز دستگاه چیلر ظرفیت سیستم را کاهش می دهد و دستگاه مجبور خواهد شد تا زمان بیشتری کار کند. در چیلرهای تهویه مطبوع درصورتیکه هوایی تازه از بیرون نیز به داخل وارد شود، دستگاه دائما در حال کار میماند.
بالا رفتن مصرف انرژی: سطح پایین گاز چیلر منجر به کاهش ظرفیت برودتی و حرارتی دستگاه می شود. همین امر باعث افزایش مصرف برق شده و هزینه برق مصرفی را بالا می برد.
ایجاد صدای اضافه: یکی از علائم کم بودن گاز چیلر ایجاد مجموعه ای از صداهای مختلف مانند صدای خش خش و حباب است. در صورت شنیدن چنین صداهایی به احتمال زیاد نشت مبرد در سیستم رخ داده است.
مشاهده حباب در سایت گلاس: یکی از موارد تشخیص کاهش میزان مبرد دستگاه چیلر، مشاهده حباب زیاد در سایت گلاس خط مایع سیکل تبرید چیلر می باشد.
روشهای پیشگیری از کاهش سطح گاز چیلر و فشار آن
فشار گاز چیلر که به آن فشار ساکشن کمپرسور نیز گفته می شود به علت های مختلفی بالا می رود که میتوان از آن ها جلوگیری کرد:
- شارژ کردن زیاد یا دمای بالای آب ورودی چیلر اشاره کرد. به طور کلی شارژ کردن زیاد مبرد باعث افزایش تدریجی فشار گاز می گردد که بروز مشکلات جدی را به همراه دارد؛ پس باید از شارژ بیش از حد آن پرهیز کنید.
- بالا بودن دمای آب ورودی چیلر نیز ارتباط مستقیمی با بالا رفتن فشار ساکشن کمپرسور دارد همانطور که اگر دمای آب ورودی پایین باشد نیز از فشار کمپرسور کاسته می شود. تنظیم دمای آب به همین دلیل است که باید مورد توجه قرار بگیرد.
- دمای محیط نیز تاثیر مستقیمی بر افزایش فشار گاز چیلر می گذارد؛ به طوری که با بالا رفتن دما فشار گاز چیلر افزایش و با پایین بودن دما، فشار گاز کاهش می یابد. به همین دلیل است که دمای محیط باید همواره در شرایط استاندارد باشد.
- شیر انبساط نیز در افزایش فشار کمپرسور تاثیر گذار است به طوری که باید همواره آن را تنظیم کرده و همچنین از شیری متناسب با نوع دستگاه استفاده کنیم.
- سرویس دوره ای دستگاه چیلر توسط تکنسین مربوطه یکی دیگر از مواردی است که می تواند از کم شدن گاز چیلر به طور ناگهانی پیشگیری کند؛ زیرا در بازدیدهای دوره ای مشکلات احتمالی تشخیص داده می شوند و قبل از اینکه باعث بروز مشکلات مختلف شوند، عیب یابی می شوند.
شارژ گاز دستگاه چیلر
شارژ کردن گاز چیلر یا به عبارتی همان شارژ گاز سیستم های چیلر که مخصوص تبرید هستند یک کار کاملا تخصصی است که باید با دقت بالا انجام شود؛ زیرا کارکرد دستگاه های چیلر به نوع و میزانی که گاز آن شارژ می شود بستگی دارد. چندین روش برای شارژ کردن وجود دارد که هر روش بسته به نوع چیلر و مقدار گاز باقی مانده آن متفاوت است؛ به طور مثال نحوه عملکرد برای شارژ کردن دستگاهی که گاز آن کاملا خالی باشد با نوعی که فقط مقداری از گاز کاهش پیدا کرده است کاملا متفاوت است؛ همچنین بعد از شارژ کردن چیلر نیز باید نکاتی رعایت شود که توسط متخصص انجام می شود. به عنوان مثال بعد از شارژ کردن دستگاه باید حدود ۳۰ دقیقه روشن باشد تا اگر حبابی در سایت گلاس دیده نشد، فرایند شارژ کردن متوقف شود.