عایق چیلر چیست و انواع آن کدام است؟
جلوگیری از هدر رفت انرژی یک مساله مهم در استفاده از دستگاه های خنک کننده و چیلر است که همواره مورد توجه قرار می گیرد. یکی از راهکارها برای کاهش اتلاف انرژی عایق دستگاه است. در این مقاله از ساینا تهویه رادمان می خواهیم در مورد عایق چیلر و انواع آن صحبت کنیم. در ادامه با ما همراه باشید.
عایق چیلر چیست؟
چیلر نوعی سیستم خنک کننده و برودتی است که لوله های متعددی دارد و در محیط های مسکونی و صنعتی نصب می شود و آب سرد را تولید می کند. این دستگاه ها حاوی مبرد هستند و با متراکم سازی آن فرآیند خنک سازی و تولید آب سرد انجام می شود.
از نظر ساختار و شکل کلی چیلرها را می توان در انواع مختلف جذبی و تراکمی دسته بندی نمود که نوع جذبی فاقد کمپرسور بوده و به همین دلیل صدای کمتری دارند. این در حالی است که نوع تراکمی دارای کمپرسور و فن می باشد و به همین دلیل صدای بیشتری ایجاد نموده و لازم است عایق صوتی انجام شود.
علاوه بر صدا، این دستگاه ها دارای لوله های متعدد می باشند و عدم استفاده از پوشش مناسب برای آنها منجر به انتقال آب گرم به آنها و کاهش راندمان دستگاه می شود.
کاربرد عایق حرارتی چیلر
کاهش دمای لوله های خط مکش کمپرسور و نیز در اواپراتور منجر به ایجاد میعان می شود، صدای آزار دهنده در بخش های مختلف دستگاه و انتقال حرارت از لوله های انتقال آب همگی از مشکلات این دستگاه ها هستند. به منظور مقابله با این شرایط و افزایش راندمان دستگاه لازم است از عایق حرارتی استفاده شود.
انواع عایق چیلر
مواد عایق مورد استفاده در چیلرها را می توان به دو گروه تقسیم بندی کرد که عبارتند از:
عایق صوتی چیلر: کمپرسور دستگاه چیلر صدای زیادی تولید می کند. با توجه به اینکه چیلر در فضای آزاد نصب می شود برای جلوگیری از انتشار صدای اضافه از برخی راهکارها استفاده می شود که عبارتند از:
محصور سازی چیلر:
با پنل های مخصوص بدون سقف می توان چیلرهایی را که در فضای آزاد نصب می شوند محصور کرد. این دیواره ها عایق صدا هستند و امکان عبور امواج صوتی از آنها وجود ندارد. میزان اثرپذیری این روش در عایق سازی صوتی چیلر تا حد زیادی به نوع دیواره ها و جداره مورد استفاده بستگی دارد اما می توان گفت تاثیر قابل قبولی در کاهش صدای اضافه دارد.
اتاقک چیلر:
کمپرسور چیلرهای بزرگ صنعتی به دلیل کاربردی که دارند فن های بسیار پر سر و صدایی دارند. یک روش برای کاهش صدای فن کمپرسورهای چیلرهای صنعتی، تاسیس اتاقک مخصوص است. دیواره های این اتاقک ها اغلب از ساندویچ پنل بوده و بین دو جداره آنها از فوم های پلی اورتان که عایق صوت می باشند استفاده میشود. اتاقک های مورد استفاده برای چیلرها دارای سقف می باشند و به همین دلیل نسبت به روش محصورسازی این روش راندمان بهتری دارد.
کاهش صدا با مافلر:
نوع خاصی از تجهیزاتی که در بخش های صنعتی برای عایق سازی چیلر استفاده میشوند، با نام مافلر و سایلنسر شناخته شده هستند. این تجهیزات در قسمت خروجی مبرد در خط رانش کمپرسور نصب میشود و به همین دلیل می تواند از انتشار صوت و صدی زیاد سیال مبرد در حال گردش جلوگیری کند.
استفاده از پوشش عایق چیلر:
در دستگاه های کوچک تر که در موتورخانه ها مورد استفاده قرار میگیرند می توان از پوشش های مخصوص برای این منظور استفاده کرد. این پوشش ها حاوی پشم شیشه و پشم سنگ و مواد عایق صوتی می باشند و کاملا روی بخش هایی که صدای آزاردهنده ایجاد می کنند نصب میشوند. فضای این پوشش ها کاملا بسته می باشد و به همین دلیل امکان انتقال حرارت و صوت از آنها کاهش پیدا می کند و گزینه ای کاربردی برای چیلرهای موجود در مجتمع های مسکونی به شمار می رود.
عایق برودتی چیلر
یکی از نکات مهم در ارتباط با چیلر این است که لازم است لوله های آن در برابر انتقال حرارت و سرما نیز عایق شوند. عدم اجرای صحیح این کارها باعث انتقال حرارت از لوله ها شده و عملکرد دستگاه را تحت تاثیر قرار می دهد. همچنین لازم به ذکر است که در قسمت ورودی کمپرسور دما تا حد زیادی کاهش پیدا می کند و به همین دلیل در جداره بیرونی لوله ها در اثر میعان رطوبت ایجاد می شود و به مرور به دستگاه آسیب وارد می کند. به منظور جلوگیری از این شرایط، به شیوه های مختلف از قبیل موارد زیر می توان عایق کاری حرارتی و رطوبتی چیلر را انجام داد:
عایق بندی لوله های انتقال آب با پشم شیشه:
پشم شیشه یکی از بهترین موادی است که می توان برای عایق بندی چیلر استفاده کرد. پشم شیشه به عنوان عایق حرارتی و برودتی مورد استفاده قرار می گیرد. برای استفاده از این نوع عایق، ابتدا سطح لوله ها باید کاملا سمباده زده شده و پس از آن ضد زنگ روی آنها قرار می گیرد. پس از خشک شدن سطح، یک لایه از پشم شیشه تمام لوله را فرار گرفته و توسط پارچه کاملا محکم می شود. در آخرین مرحله برای ثابت کردن عایق و افزایش راندمان آن ممکن است از مل و ماستیک نیز استفاده شود.
عایق بندی با عایق ا الاستومری:
یکی از بهترین انواع عایق که به عنوان عایق حرارتی و رطوبتی مورد استفاده قرار می گیرد، عایق های الاستومری می باشد که دارای سلول های بسیار ریزی است. این عایق ها سطح لوله های چیلر، اواپراتور و دستگاه های خنک کننده را کاملا پوشش داده و راندمان بالایی دارند. لازم به ذکر است که عایق الاستومری ساده و شانه تخم مرغی به عنوان عایق صوتی نیز عمل می کنند و از نفوذ امواج صدا به بیرون تا حد زیادی جلوگیری می شود.
مهم ترین مزایای این نوع عایق شامل پایداری و انعطاف پذیری بالا و قابلیت اجرا بر روی سطوح مختلف، مقاومت و استحکام زیاد در شرایط محیطی مختلف با فشار و دمای بالا، نصب آسان و ضریب انتقال پایین می باشد. علاوه براین، این مواد عایق غیر سمی می باشند و در برابر تماس با مواد خورنده نیز کاملا مقاوم هستند.
نکات مهم در انتخاب عایق چیلر
هنگام انتخاب عایق چیلر باید به برخی نکات دقت کرد که عبارتند از:
- عایق کیفیت، طول عمر و ماندگاری بالا داشته باشد
- از ضریب تحمل حرارتی بالا برخوردار باشد
- قارچ و باکتری در سطح عایق با گذر زمان رشد نکند
- غیر قبل اشتعال باشد
- از قدرت تحمل بالا در برابر آتش سوزی برخوردار باشد
عایق کاری چیلر توسط کارشناسان متخصص
عایق کاری چیلر یک کار تخصصی است که باید توسط افراد مجرب در این حوزه انجام شود. برای عایق کاری صوتی و حرارتی چیلر باید به فاکتورهای متعددی توجه شود. به عنوان مثال، نوع چیلر، اندازه و ابعاد، شرایط محیط نصب و همچنین بودجه در دسترس همگی از جمله مواردی هستند که لازم است به آن توجه شود. در نهایت انتخاب عایق مناسب و اجرای صحیح و استاندارد آن باید به گونه ای انجام شود که اصول ایمنی کاملا رعایت شوند. شما می توانید برای دریافت مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر در مورد عایق کاری چیلر با شماره های درج شده در سایت تماس بگیرید و با کارشناسان ساینا تهویه رادمان در ارتباط باشید.