در سیستم های سرمایشی و گرمایشی شاخصه EER و SEER جمله اصلی ترین شاخص ها محسوب می شوند که می توان از آن ها در اندازه گیری ظرفیت و بهره وری این وسایل استفاده کرد. در ادامه همراه ساینا تهویه رادمان باشید تا با این دو شاخص آشنا شوید و کاربرد و تفاوت های موجود در بین آن ها را بشناسید.
شاخص EER چیست؟
برای دستگاه های خنک کننده یا سرمایشی نسبت بهره وری انرژی با استفاده از شاخص EER مشخص می شود. توسط این شاخص مشخص خواهد شد که یک دستگاه خنک کننده مثل فن کویل تا چه میزان انرژی گرمای محیط داخلی را به سمت محیط بیرونی منتقل می کند. هر چقدر مقدار این شاخص بیشتر شود، راندمان کاری دستگاه بیشتر و بهره وری آن در مصرف انرژی افزایش پیدا می کند؛ بنابراین ما با داشتن مقدار EER می توانیم توان مصرفی دستگاه های خنک کننده مدنظر را محاسبه کنیم. همچنین لازم است بدانید که بالاتر بودن این شاخص در مدت زمان طولانی موجب می شود تا هزینه های مربوط به مصرف انرژی کاهش پیدا کند.
شاخص SEER چیست؟
برای اندازه گیری بازده انرژی در سیستم های خنک کننده می توان از شاخص SEER استفاده کرد. در واقع توسط این شاخص میزان بهره وری انرژی فصلی مشخص می شود. برای استفاده از آن باید دمای داخل ساختمان را ثابت در نظر گرفت اما دمای خارجی را بین ۱۵ تا ۷ درجه سانتی گراد متغیر باشد. معمولاً کاربرد این شاخص در محاسبات بیشتر است؛ زیرا می توان با در نظر گرفتن موقعیت و منطقه نصب برای دستگاه آن را بدست آورد و به صورت گسترده از دماهای بیرون عملکرد دستگاه را اندازه گیری کرد؛ بنابراین توسط این شاخص عملکرد دستگاه در شرایط دنیای واقعی مورد بررسی قرار می گیرد. به همین خاطر باید در هنگام خرید چیلر یا وسایل سرمایشی دیگر حتماً به شاخص SEER توجه داشت.
نحوه اندازه گیری شاخص EER چگونه است؟
حالا که با شاخص EER آشنا شدید لازم است کمی هم در مورد نحوه اندازه گیری آن اطلاعات کافی را بدست آورید. شاخص EER با تقسیم توان خنک کاری دستگاه برحسب بی تی یو بر ساعت بر روی توان الکتریکی ورودی دستگاه برحسب وات محاسبه خواهد شد. در معادله توان خنک کاری دستگاه برابر است با مقدار انرژی گرمایی که در حالت سرمایشی از محیط داخل به سمت محیط خارج منتقل می شود.
توجه داشته باشید که اگر ظرفیت دستگاه یا همان سرمایشی آن و همچنین مقدار شاخص EER
بدانید، می توانید مطابق با رابطه موجود در بین این پارامترها توان الکتریکی مصرفی دستگاه را به دست آورید. تغییرات دمایی در طول یک فصل برای اندازه گیری شاخص EER در نظر گرفته نمی شود و اغلب اندازه گیری با شرایط دمایی ثابت و رطوبت ۵۰ درصدی محاسبه خواهد شد.
نحوه اندازه گیری شاخص SEER چگونه است؟
به طور کلی نحوه محاسبه SEER مشابه EER است اما تفاوت هایی نیز در بین آن ها وجود دارد. این تفاوت شامل میزان دمایی در نظر گرفته شده در خارج از ساختمان بوده که در بازه بین ۱۵ تا ۳۷ گاهی بیشتر یا کم تر خواهد بود. برای اندازه گیری شاخص SEER باید پارامتر توان خنک کاری دستگاه برحسب بی تی یو بر ساعت در کل فصل تقسیم بر توان ورودی دستگاه در کل فصل برحسب وات کرد.
تفاوت EER و SEER چیست؟
به طور کلی باید بگوییم که EER معیاری از بازده انرژی دستگاه در یک شرایط دمایی خاص و ثابت است. در حالی که به کمک شاخص SEER می توان در مورد بازده انرژی دستگاه به طول یک فصل اطلاعات کامل تری بدست آورد. در این شاخص تغییرات دنیای واقعی در نظر گرفته می شود. به همین خاطر بازتاب دقیق تری دارد و در هنگام خرید فن کویل می تواند کمک کننده باشد. در نتیجه مهم ترین تفاوت EER و SEER دمای در نظر گرفته شده در آن ها است.
سخن پایانی
زمانی که می خواهید سیستم سرمایشی موردنظر خود را انتخاب کنید، باید به شاخص های مهم و مؤثر EER و SEER توجه ویژه داشته باشید. در مطالب فوق سعی کردیم علاوه بر معرفی این دو شاخص، نحوه اندازه گیری آن ها و تفاوت موجود در میانشان را بررسی کنیم. اگر قصد خرید سیستم های گرمایشی و سرمایشی دارید، می توانید با کارشناسان مجموعه ساینا تهویه رادمان در ارتباط باشید تا شما را راهنمایی کنند.