در چند سال اخیر تکنولوژی سختی گیری و رسوب زدایی مغناطیسی در صنایع مختلفی به خصوص صنعت تهویه مطبوع، بسیار جایگاه ویژهای پیدا کرده است و میتوان گفت جایگزین روشهای سنتی شده است. با توجه به اهمیت این موضوع تصمیم گرفتیم در این مقاله از ساینا تهویه رادمان در مورد سختی گیر مغناطیسی چیلر صحبت کنیم.
سختی گیر چیست و انواع آن
سختیگیر دستگاهی است که وظیفه آن کاهش سختی آب در گردش در دستگاه است. سختی گیر انواع مختلفی دارد که در حالت کلی به سه دسته سختی گیر مغناطیسی، سختی گیر الکترونیکی و سختی گیر شیمیایی تقسیم می شود.
مزایای سختی گیر مغناطیسی چیلر
استفاده از سختی گیر مغناطیسی مزایای بسیار زیادی دارد که برخی از مهم ترین آن ها عبارتند از:
- حذف آثار نامطلوب سختی و رسوب
- جلوگیری از تشکیل رسوب
- حذف رسوب های پیشین
- افزایش بازدهی مبدلهای حرارتی
- نصب و نگهداری آسان
همچنین به علت استفاده از میدان مغناطیسی در فرایند سختی گیری مغناطیسی هیچ ماده شیمیایی به آب اضافه نمی شود لذا کاملا سازگار با محیط زیست بوده و یک روش کاملا فیزیکی محسوب می شود و با توجه به اینکه از نوع مغناطیسی می باشد هیچ گونه نگهداری نیاز ندارد و دارای عمر طولانی می باشد.
اصول سختی گیری و رسوب زدایی مغناطیسی
در این تکنولوژی از میدان مغناطیسی بعنوان مانعی جهت جلوگیری از تشکیل رسوب بر دیواره سطوح حامل آبهای سخت استفاده می شود. برای تحلیل عملکرد رسوب زدایی لازم است که ساختار مولکولی آب مورد توجه بیشتر قرار گیرد. مولکولهای آب ذراتی دو قطبی هستند. اتم اکسیژن با جذب الکترونهای باند کوالانت خاصیتی منفی پیدا کرده و نقش قطب منفی را بازی میکند در حالی که اتمهای هیدروژن با داشتن هسته مثبت تنها یک الکترون در گردش دارد لذا هنگامیکه الکترون آن در باند کوالانت توسط اتم اکسیژن جذب می شود خاصیت مثبت پیدا کرده و نقش قطب مثبت دو قطبی را بازی میکند. به همین دلیل مولکولهای دو قطبی آب یکدیگر را از طرف قطبهای مخالف جذب کرده و تشکیل پیوندهای هیدروژنی یا نیروی واندروالس را میدهند.
اشکال سختی آب وابسته به همین پیوند است و در فاز بخار این پیوند بسیار ضعیف است در حالیکه در فازهای مایع و جامد این پیوند به ترتیب متوسط و قوی است. هنگامیکه یک نمک در آب حل میشود همین خاصیت دو قطبی بودن باعث تجزیه نمک به یونهای مثبت و منفی و جذب و احاطه آن توسط مولکول آب میشود به این فرایند حل شدن در آب یا هیدراته شدن می گویند هر چه تعداد مولکولهای آزادی که کم تر در پیوند هیدروژنی شرکت کرده باشند بیشتر باشد خاصیت هیدراته شدن بیشتر بوده و حلالیت آب بالاتر میرود.
هزینه سختی گیری مغناطیسی چیلر
یکی از چالش های اصلی افرادی که می خواهند از سختی گیری مغناطیسی استفاده کنند، در مورد قیمت آن است. از نظر هزینه اولیه و راهبردی به علت کوچک بودن دستگاه سختی گیر مغناطیسی و استفاده نکردن از برق شهر بسیار مقرون به صرفه است.
همچنین باید در نظر داشته باشید، از آنجایی که برای استفاده از یک سختی گیر رزینی نیاز به نصب تاسیسات اولیه، مخازن مربوطه، پیچیدگی های لازم در سیستم همچنین مواد شیمیایی جهت فرایند احیاء است، به این ترتیب از نقطه نظر اقتصادی، هزینه های اولیه روش مغناطیسی در مقایسه با روش های دیگر بسیار نازل و مقرون به صرفه است.
سختی گیرهای مغناطیسی و کاربرد آن در چیلر
دستگاه چیلر در دو نوع آب خنک و هوا خنک طراحی و تولید می شود. در صورتیکه دستگاه چیلر از نوع آب خنک باشد معمولا از یک برج خنک کن در کنار آن استفاده می شود که همین امر باعث انتقال مشکلات سختی و رسوب آب از برج خنک کن به چیلر می شود.
برخی از مهمترین مشکلاتی که سختی و رسوب در چیلرها باعث میشود عبارتند از:
- کاهش بازدهی چیلرها
- ایجاد رسوب در لوله های مسی کندانسور
- ایجاد خوردگی و فرسایش در چیلر
- نیاز به اسید شویی
این در صورتی است که در صورت استفاده از سختی گیری مغناطیسی در چیلرها به خصوص در ورودی کندانسور، نه تنها از بروز لایه های رسوب در آنها جلوگیری می شود بلکه به مرور زمان رسوب های موجود نیز از بین رفته و نیاز به سختی گیری شیمیایی یا اسید شویی برطرف می شود.
از طرف دیگر استفاده از سختی گیر مغناطیسی باعث خواهد شد تا بازده برودتی چیلر افزایش پیدا کند و با گذشت زمان شاهد افت راند مان سیستم نخواهیم بود.
سختی گیری و رسوب زدایی در چیلر توسط سختی گیر مغناطیسی
سختی گیر آب برای جلوگیری از رسوب در سیستم های حرارتی و برودتی در سایزهای متفاوت موجود است. برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد میتوانید از طریق شمارههای درج شده در سایت با کارشناسان ساینا تهویه رادمان در ارتباط باشید.