سختی گیر برج خنک کننده یا رسوب گیر برج خنک کننده یک سیستم برای کاهش سختی آب در حال گردش داخل برج خنک کننده است. با توجه به این که برج خنک کننده دائماً در معرض جلبک، رسوب و خوردگی قرار دارد، باید با استفاده از چنین سیستمی از ایجاد آن ها جلوگیری کرد. برج خنک کننده وظیفه تولید سرمایش آب کندانسور چیلر و آب مدارهای فرآیندهای تولید را برعهده دارد. در واقع به کمک یک پمپ گردش آب در این خنک کننده ها انجام می شود. جالب است بدانید آب در برج خنک کننده مدار باز به صورت مستقیم با هوا در تماس است و همین جریان هوا باعث می شود که آب سرد شود. برای خرید سختی گیر برج خنک کننده بهتر است با کاربرد و مزایای آن آشنا شوید، در این مقاله از ساینا تهویه رادمان با ما همراه باشید.
بررسی عملکرد سختی گیر برج خنک کننده
برای تصفیه آب، سیستم سختی گیر برج خنک کننده یکی از مهم ترین دستگاه ها محسوب می شود. این دستگاه می تواند یون های کلسیم و منیزیم را از آب حذف کند و یک آب تصفیه شده و کاملاً نرم را برای صنایع گوناگون آماده سازد. از این آب در صنایعی مثل چرم سازی، نساجی، صنایع غذایی، رنگرزی، شستشو، ساخت بتن، دستگاه های حرارتی و برودتی و… استفاده می شود. از نظر ظاهری این دستگاه مثل یک استوانه عمودی است که جنس آن از فلز و فایبرگلاس ساخته می شود. توسط سختی گیر کولینگ تاور ترکیبات کلسیم و منیزیم دارند جدا می شوند و ترکیبات پتاسیم و سدیم جایگزین آن ها خواهند شد.
بنابراین آب حاصل بسیار نرم است و سختی آن تا حد زیادی کاهش می یابد. برج خنک کننده سختی گیر برج خنک کننده با انجام روند تصفیه آب می تواند عمر برج خنک کننده را افزایش دهد. آب تمامی نقاط توسط این دستگاه سختی گیر تأمین خواهد شد. معمولاً از رزین برای ساخت سختی گیرها استفاده می شود. پس از گذشتن آب از لایه های رزینی، دیگر یون های محلول در آب هیچگونه تبادل یونی با یکدیگر ندارند. در نتیجه این سیستم ها با هزینه ای بسیار کم با تصفیه شیمیایی آب ساختمان را نرم کرده و آن را برای مصارف صنعتی و برج های خنک کننده آماده می سازد.
انواع سختی گیر برج خنک کننده
سختی گیر آب برج خنک کننده در انواع مختلفی ساخته می شود که از جمله آن ها می توان به سختی گیر رزینی، مغناطیسی و الکترونیکی اشاره کرد. در ادامه هر کدام از انواع سختی گیر برج خنک کننده را معرفی خواهیم کرد.
- سختی گیر رزینی: در این نوع سختی گیر به روش یون زدایی شیمیایی و از طریق رزین های کاتیونی املاح آب برج خنک کننده حذف می شوند. در واقع در این سختی گیر یون های کلسیم و منیزیم آب برج با سدیم رزین جایگزین خواهند شد. این نوع سختی گیر به صورت نیمه اتوماتیک و اتوماتیک است. در مدل های نیمه اتوماتیک به منظور دستیابی به عملکرد بهینه لازم است به صورت هفتگی یا ماهانه رزین ها توسط اپراتور احیا شوند. در این سرویس رزین از محلول آب و نمک گذرانده خواهد شد.
- سختی گیر مغناطیسی: در سختی گیر مغناطیسی تنها با وجود میدان مغناطیسی بدون هیچگونه مواد افزودنی فرایند سختی گیری انجام می شود. عملکرد این نوع سختی گیر به این صورت است که یون های منفی از املاح موجود در آب جدا می شوند و تحت تأثیر میدان مغناطیسی به صورت معلق در میآیند. با این روش دیگر املاح موجود و تمایلی به جذب یکدیگر ندارند؛ بنابراین رسوب تشکیل نمی شود.
- سختی گیر الکترونیکی: سختی گیر الکترونیکی نیز با ایجاد امواج الکتریکی باعث به وجود آمدن توازن بین یون های مثبت و منفی در آب می شود. در این روش یون های محلول در آب تحت تأثیر انرژی الکتریکی به صورت بلورهای ریز معلق در آب در می آیند و دیگر املاح در آب رسوب نخواهند کرد.
مشکلات عمده تشکیل رسوب در برج خنک کننده
در اثر تشکیل رسوب به داخل برج خنک کننده، مشکلات مختلفی ایجاد می شود که هر کدام آن ها در عملکرد این سیستم نقش دارند. از جمله مشکلات ایجاد شده در اثر رسوب داخل برج خنک کننده می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش دبی آب و فشار مسیر
- کاهش انتقال حرارت
- ایجاد خوردگی به واسطه الکترولیز میان فلز بدنه و لایه رسوب
- کاهش راندمان و افزایش مصرف سوخت
- کم شدن عمر تجهیزات
عوامل موثر در خوردگی و افزایش سختی آب در برج خنک کننده
خوردگی و سختی آب در برج خنک کننده وابسته به عوامل خاصی است که در ادامه برخی از آن ها را ذکر می کنیم:
- دمای آب در حال چرخش
- مقدار اکسیژن محلول در آب گردشی
- مقدار دی اکسید کربن آب
- میزان اسیدیته
- مواد جامد محلول
- مواد جامد سوسپانسیون
- سرعت جریان خطی سیال آب
مزایای سختی گیر در برج خنک کننده
استفاده از سختی گیر در برج خنک کننده مزایای بسیار زیادی دارد که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- میزان رسوب گرفتگی اجزاء داخلی برج خنک کننده را تا حد زیادی کاهش می دهد.
- هزینه های مربوط به بخش نگهداری برج خنک کننده را کاهش می دهد و همچنین باعث افزایش عمر قطعات داخلی سیستم خواهد شد.
- هزینه های مربوط به سرویس و شستشوی برج خنک کننده را نیز کاهش می دهد.
- باعث افزایش راندمان برج خنک کننده و بهبود عملکرد دمایی در آن خواهد شد.
نصب سختی گیر در برج خنک کننده
برای نصب سختی گیر محل های خاصی در نظر گرفته شدند که به واسطه آن ها آب تغذیه از سختی گیر عبور می کند و به داخل مدارها ارسال خواهد شد. لازم به ذکر است که شیر تخلیه به منظور برداشت آب در محل های مختلفی از مدار وجود دارد. جالب است بدانید که یک مخزن ذخیره آب به عنوان منبع تغذیه برای استفاده از آب های مختلف در ورودی مدارها وجود دارد.
خرید و نصب سختی گیر
با توجه به آنچه در بخش های قبلی ذکر شد می توانیم نتیجه بگیریم که وجود سختی گیر برای برج خنک کننده یک امر ضروری و لازم است که تا حد زیادی در افزایش راندمان و طول عمر آن نقش دارد. در مطالب فوق سعی کردیم هر آنچه لازم است پیش از خرید سختی گیر برج خنک کننده بدانید را بررسی کنیم تا شما با اطلاعات جامع تری برای خرید اقدام کنید. چنانچه پیش از تهیه این سیستم نیاز به مشاوره یا اطلاع از جزئیات بیشتر دارید، می توانید با کارشناسان مجموعه ساینا تهویه رادمان در ارتباط باشید تا شما را راهنمایی کنند.