دستگاه چیلر
دستگاه چیلر از تجهيزات بسيار مهم در سرمايش است. با توجه به این که چیلر در انواع مختلفی تولید می شود، در این مقاله به معرفی چیلر می پردازیم.
دستگاه چیلر مهمترین بخش از سیستمهای سرمایش مرکزی است. چیلر به دستگاهی گفته میشود که از طریق چرخههای فشرده سازی بخار، گرمای مایع را از بین میبرد. سپس این مایع می تواند از طریق مبدل حرارتی به تجهیزات خنک کننده یا جریانهای دیگر منتقل شود. با توجه به این که چیلرها به عنوان بهترین دستگاههای تهویه مطبوع شناخته می شوند همواره مورد توجه طراحان و کارفرمایان ساختمانی بودهاند، در این مقاله در مورد عملکرد دستگاه چیلر و معایب و مزایای انواع چیلر صحبت خواهیم کرد. در ادامه با ساینا تهویه رادمان همراه باشید.
عملکرد دستگاه چیلر
چیلرها از تجهيزات بسيار مهم در سرمايش هستند. اساس کار چیلرها، بر مبنای تبخیر است و با کاهش فشار در دمای پایین عملیات تبخیر را انجام میدهند. چیلرها انواع مختلفی دارند که با توجه به نوع کاربردی که دارند مورد استفاده قرار میگیرند. طرز کار دستگاه چیلر با توجه به نوع آن دارای برخی از تفاوتها است. دستگاه چیلر از لحاظ عملکرد به منظور تهویه مطبوع(در فضاهای مسکونی، اداری، تجاری) و در صنعت( در کارخانهها) کاربرد دارد.
انواع دستگاه چیلر
چیلرها انواع مختلف دارند که از نظر عملکرد به دو دسته دستگاه چیلر تراکمی و جذبی تقسیم میشوند.
چیلر تراکمی طی یک عملیات مکانیکی و با استفاده از نیروی برق آب را سرد میکند. از این آب برای اهداف مختلفی مانند سرمایش هوای ساختمان، سرد کردن ماشین آلات و … استفاده میشود. در این سیستمها کمپرسورها با متراکم کردن مبرد چرخه را به حرکت در میآورند. انواع چیلر تراکمی عبارتند از: دستگاه چیلرآبی(چیلر آب خنک) و دستگاه چیلر هوایی(چیلرهوا خنک). چیلر تراکمی قسمت های مختلفی دارد که کمپرسور، کندانسور، اواپراتور، شیر انبساط، لرزه گیر و تابلو برق از مهمترین آنها هستند.
چیلرجذبی
وظیفه چیلر جذبی همانند چیلر تراکمی، تامین آب سرد است. اما سیکل چیلر جذبی دارای دو تفاوت زیر با سیکل چیلر تراکمی است که عبارتند از:
- ابزوربر، پمپ و ژنراتور به جای کمپرسور جایگزین شده است
- سیکل چیلر جذبی دارای مبرد ثانویه به نام ابزوربر است.
نکته قابل توجه در ارتباط با دستگاه چیلر جذبی این است که در حالی که چيلرهاي تراکمي از انرژي الکتريکي به عنوان منبع اصلي براي ايجاد سرمايش استفاده ميکنند، چیلرهای جذبی از انرژی حرارتی استفاده میکنند. در چيلرهاي جذبي از يک آب يا نمک ليتيوم برومايد به عنوان جاذب استفاده میشود. به همین دلیل هر چند دستگاه چیلر جذبی مصرف برق خیلی پایین تری نسبت به چیلرهای تراکمی دارند، اما استفاده از چیلر جذبی توجیه توجیه اقتصادی ندارد. ازطرف دیگر یکی از معایب چیلر جذبی این است که به دلیل کمتر بودن ضریب عملکرد( پارامتر ضريب عملکرد در دستگاههاي برودتي از جمله چيلرهاي جذبي شاخصي از بازدهي دستگاه است.) نسبت به چیلر تراکمی، راندمان پایینتری دارند. چیلرهای جذبی به سه نوع چیلر جذبی شعله مستقیم، چیلر جذبی تک اثره و چیلر جذبی دو اثره تقسیم میشوند.
کاربردهای چیلر
هر کدام از انواع دستگاه چیلر تراکمی و جذبی کاربردهای مختلفی دارند. اما در حالت کلی از دستگاه چیلر در
- صنعت ساختمان (تامین سرمایش مجتمع های اداری، تجاری، مسکونی، تفریحی و …)
- صنایع داروسازی
- صنایع غذایی
- تهویه مطبوع بیمارستانی
- و …
استفاده میشود. مهمترین مزیت استفاده از دستگاه چیلر صرفه جویی در مصرف انرژی الکتریکی، کاهش هزینههای مختلف و مرتبط با خدمات برق و برق اضطراری، کسب نتیجه ای چند برابر سرمایه گذاری اولیه به منظور راه اندازی چیلرها، کاهش آلودگیهای صوتی، کاهش تولید گازهای گلخانه ای و … است.
محاسبه ظرفیت چیلر
ظرفیت چیلر بسته با توجه به نوع کاربری آن تعیین میشود. اما در حالت کلی برای محاسبه ظرفیت چیلر به اطلاعات زیر نیاز است:
- اقلیم ساختمان
- متراژ مفید جهت تهویه
- جنس و ضخامت مصالح ساختمانی
- نورگیر بودن یا نبودن ساختمان
- تعداد افراد ساکن یا در رفت و آمد به محیط مورد تهویه
- و…
مینی چیلر
مینی چیلر دستگاهی است که برای مصارف خانگی طراحی شده است. کارایی مینی چیلر دقیقا همان کارایی چیلر در ابعاد کوچکتر است. برخی از ویژگیهای مینی چیلرها عبارتند از:
- نگهداری و تعمیرات آسان
- صدای کم
- ابعاد کوچک و یکپارچه
- کاربری آسان برای آپارتمانهای مسکونی و اداری، کارخانجات تولید لوله، تزریق پلاستیک و …
- عدم نیاز به برج خنک کننده به دلیل استفاده از کندانسور هوایی
- استقلال فضاهای داخل واحد از یکدیگر با استفاده از فن کویل
تعمیرات و نگهداری چیلر
تعمیر و نگهداری صحیح از چیلر بسیار حائز اهمیت است. زیرا با توجه به افزایش نرخ ارز و مواد اولیه ساخت، تعویض چیلر مقرون به صرفه نخواهد بود. تعمیرات و نگهداری از چیلرها باید توسط نیروی متخصص صورت بگیرد تا از بروز هرگونه حوادث احتمالی جلوگیری کرد. اما در حالت کلی برای پیادهسازی یک برنامه کاربردی برای نگهداری و تعمیرات چیلر موارد زیر ضروری است:
- تاریخچه عملیاتی دستگاه به صورت روزانه ثبت شود.
- لولههای داخلی دستگاه تمیز نگه داشته شود.
- سختی آب تغذیه برج خنککن رفع شود.
- سختی آب گردشی در کندانسور کنترل شود.
- دمای آب ورودی به کندانسور پایین نگهداشته شود.
- سرعت جریان آب در قسمتهای مختلف بین ۳ تا ۱۲ فوت بر ثانیه حفظ شود.
- از کاهش راندمان به واسطه افزایش گازهای غیر قابل تقطیر جلوگیری شود.
- روغن کمپرسور بررسی و آزمایش شود.
- عملکرد موتورها و قطعات الکتریکی به صورت منظم بررسی شود.
- درایوهای دور متغیریا اینورتر نصب شود.
قیمت چیلر
قیمت چیلر به فاکتورهای زیادی مانندنوع کمپرسور، نوع کندانسور، نوسانات ارزی، برند تولید کننده و متریال اولیه در ساخت این محصولات بستگی دارد. اما در حالت کلی میتوان گفت قیمت چیلرهای جذبی در مقایسه با قیمت چیلر تراکمی بیشتر است. همچنین چیلرها در دو نوع خارجی و ایرانی در بازار موجود هستند. قیمت چیلرهای ایرانی کمتر از چیلرهای خارجی است.
خرید دستگاه چیلر
برای خرید دستگاه چیلر باید به شرکتهای معتبر مراجعه کرد. متاسفانه برخی از افراد بدون بررسیهای لازم اقدام به خرید دستگاه چیلر میکنند که نتیجه چیزی جز خسارات مالی سنگین نیست. شرکت ساینا تهویه رادمان با هدف ارتقای سطح کیفی صنعت تاسیسات کشور و بهرهگیری از نیروهای مجرب در حوزه طراحی و ساخت دستگاه های تهویه مطبوع سالهای طولانی است که مشغول به فعالیت است. شما میتوانید جهت خرید انواع دستگاه چیلر از مشاوره رایگان کارشناسان پشتیبان مجموعه بهرهمند شوید. طراحی بهینه، دقت در ساخت و خدمات پس از فروش تنها بخشی از مزیتهای رقابتهای این مجموعه است.