دستگاه مینی چیلر
دستگاه مینی چیلر یا چیلر کوچک همان چیلر است که در ابعاد کوچکتر طراحی و تولید می شود. مینی چیلر ها در مصارف خانگی و صنعتی کاربرد دارند و در دسته چیلرهای تراکمی قرار می گیرند. انتخاب مینی چیلر مناسب برای محل کار یا منزل مستلزم شناخت نحوه عملکرد چیلر و آشنایی با اجزای چیلر است. با توجه به همین موضوع برآن شدیم تا در این مقاله در مورد مینی چیلر، مزایای دستگاه مینی چیلر، کاربرد مینی چیلر و مقایسه آن با چیلر بپردازیم. در ادامه با ما همراه باشید.
مقایسه چیلر و مینی چیلر
هر چند عملکرد دستگاه مینی چیلر مشابه چیلر است اما دارای برخی تفاوت ها با یکدیگر هستند. چیلر ها در ابعاد بزرگتر و ظرفیت بالاتر تولید می شوند، از این رو در مکان های بزرگ و مصارف صنعتی کاربرد دارند اما مینی چیلر ها به دلیل ابعاد کوچک تر و ظرفیت کمتر در ساختمان های مسکونی و کوچک مورد استفاده قرار می گیرند.
مینی چیلر ها هم به دلیل حجم کم و عدم نیاز به موتورخانه و تجهیزات اضافی، سیستم سرمایشی بهتر و مناسب تری برای محیط های کوچک تر محسوب می شوند. از دیگر تفاوت های چیلر ها و مینی چیلر ها می توان به نوع کمپرسور آن ها اشاره کرد. مینی چیلر ها دارای تناژ کمتری هستند از این رو نوع کمپرسور های آن ها از نوع هرمتیک اسکرال است. این نوع از کمپرسور ها بازده بالایی دارند و در طولانی مدت می توان از آن ها استفاده کرد. اما نوع کمپرسور در چیلر ها از نوع کمپرسور پیستونی، اسکرال، اسکرو و سانتریفیوژ است که می توان بر حسب نیاز و شرایط محیطی یکی از آن ها را انتخاب کرد.
کاربرد مینی چیلر
در واقع می توان یک دستگاه مینی چیلر را چیلر هوا خنک نامید که ظرفیت کمتری داشته و در ابعاد کوچک تر تولید می شود. کاربرد و فواید استفاده از چیلر فراوان است. از مهم ترین کاربرد مینی چیلر ها می توان برای ساختمان های مسکونی (بخصوص با تعداد واحدهای کمتر) اشاره کرد. البته در صورتی که در کنار مینی چیلر از ترمینال یونیت هایی به نام فن کویل استفاده شود(در فضاهای مختلفِ هر واحد از ساختمان تعبیه می گردند.) می توان از مینی چیلرها در ساختمان های اداری و تجاری نیز استفاده کرد.
مزایای مینی چیلر
استفاده از مینی چیلرها دارای مزایای زیادی است که مهم ترین آن ها عبارتند از:
کارکرد سیستم به صورت جداگانه و مستقل: اهمیت این موضوع در مجتمع های بزرگ به سادگی قابل درک است. جداسازی بخش تهویه هوا از سایر قسمت ها، کاهش هزینه وکاهش مشکلات دیگر را به دنبال دارد.
تبدیل سیستم تهویه هوای ساختمان به یک مجموعه واحد و یکپارچه: این موضوع هم موجب حل شدن بسیاری از مشکلات در رابطه با سیستم هوا می شود و راحتی کار را به دنبال دارد.
بی نیازی از برج خنک کننده آب (به دلیل بهره گیری از کندانسور هوایی): این موضوع موجب شده است تا فضای مورد نیاز مینی چیلر ها به حداقل برسد و سرویس آن در مقایسه با سایر چیلر ها، بسیار آسان تر باشد.
سایر مزایای استفاده از مینی چیلر ها عبارتند از:
- عدم نیاز به کابل کشی
- نصب و نگهداری آسان
- مناسب برای همه ی مناطق با شرایط آب و هوایی متفاوت
- کم حجم و قابلیت نصب در بالکن یا پشت بام ساختمان
- بهره گیری از فن کویل به منظور استقلال قسمت های مختلف یک واحد
نحوه عملکرد مینی چیلر
مینی چیلرها مانند چیلر تراکمی عمل می کنند و مبنای کار آن ها، سیکل تبرید بخار یا کارنو است. کمپرسور موجب تراکم بخار مبرد شده و دمای آن را افزایش می دهد. پس از این عمل، گرمای مبرد به وسیله ی کندانسور به هوای محیط دفع می گردد تا به مایع تبدیل شود. عبور مایع (خارج شده از کندانسور) از شیر انبساط، موجب کاهش شدید فشار مایع می شود. به این صورت که بخشی از مایع مبرد تبخیر و کاهش زیاد دمای مبرد را به دنبال دارد. در نهایت مبرد سرد ورودی به اواپراتور موجب خنک شدن جریان آب دریافتی شده و بعد از بخار شدن، دوبارهه به کمپرسور بر می گردد.
اجزای تشکیل دهنده مینی چیلر
مینی چیلر ها از قطعات اصلی زیر تشکیل شده اند:
کمپرسور
کمپرسور استفاده شده در مینی چیلر ها عمدتا از نوع اسکرال یا روتاری است. مینی چیلر با توجه به ظرفیت خود می تواند دارای یک کمپرسور یا دو کمپرسور باشد. در واقع این قطعه وظیفه تامین انرژی مورد نیاز برای حرکت مبرد سرد در مسیر سیکل تبرید را بر عهده دارد. لازم به ذکر است که در صورت استفاده از مینی چیلر ها در پروژه های صنعتی که نیاز برودتی محدودی دارند می توان از کمپرسور های پیستونی استفاده نمود.
کندانسور
کندانسور استفاده شده در مینی چیلر ها از نوع کندانسور هوایی یا هوا خنک است، چرا که این سیستم ها عمدتا در ساختمان های مسکونی مورد استفاده قرار می گیرند و سهولت در نصب، سرویس و نگهداری از آن ها، بسیار حائز اهمیت است. کندانسور مینی چیلر ها دارای کویل هوا خنک و فن محوری هستند که وظیفه ی دفع گرمای بخار خروجی از کمپرسور را به هوای محیط بر عهده دارد. به همین دلیل محل قرارگیری مینی چیلر باید در فضای بیرون از ساختمان باشد.
شیر انبساط
شیر انبساط به منظور کنترل دما و میزان جریان مبرد ورودی به اواپراتور استفاده می شود. در واقع شیر انبساط تاثیر گذارترین قطعه در تعیین دمای آبی است که از اواپراتور خارج می شود. میزان سوپر هیت ایجاد شده در خروجی اواپراتور نیز توسط شیر انبساط تنظیم می گردد تا از ورود مایع مبرد به داخل کمپرسور پیشگیری به عمل آید.
اواپراتور
اواپراتور به عنوان مبدل حرارتی عمل می کند و وطیفه ی تامین آب سرد مورد نیاز فن کویل و سایر مصرف کننده ها را بر عهده دارد. به این شکل که حرارت آب گرم وارد شده به اواپراتور به مبرد سرد ورودی انتقال یافته و خنک می گردد.
محل نصب مینی چیلر
دستگاه مینی چیلر در ساختمان ها و آپارتمان های مسکونی در اغلب موارد در تراس یا بالکن نصب می شود. اما در صورتی که فضای بالکن برای نصب مینی چیلر کافی نباشد در چنین مواردی دستگاه در پشت بام نصب می شود. البته با توجه به این که صدای دستگاهی که در تراس ساختمان قرار گرفته می تواند برای ساکنین ساختمان آزاردهنده باشد، بهترین محل برای نصب مینی چیلر، پشت بام است.
مینی چیلر صنعتی
دستگاه مینی چیلر صنعتی همان چیلر آپارتمانی است و بین آن ها تفاوتی وجود ندارد. در برخی از پروژه های صنعتی که نیاز خط تولید به برودت، محدود است می توان از مینی چیلر استفاده کرد. در صورتی که مینی چیلر برای کاربردهای صنعتی خریداری می شود، کارفرمایان باید اطلاعات دقیقی از پروژه خود را در اختیار طراح یا تولید کننده مینی چیلر قرار دهند. سازنده با در دست داشتن اطلاعات پروژه، ممکن است با توجه به شرایط، تغییری در مشخصات فنی آن اعمال کند.
قیمت مینی چیلر
قیمت مینی چیلر به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد. شما می توانید جهت استعلام قیمت دستگاه مینی چیلر می توانید با کارشناسان مجموعه ساینا تهویه رادمان، متخصص در طراحی و عرضه مناسب ترین سیستم های برودتی و تهویه مطبوع در ارتباط باشید. این مجموعه آماده ارائه انواع مینی چیلر مطابق با نیاز واقعی مشتری و امکانات مالی کارفرمایان محترم است.