تفاوت چیلر و هواساز
در کنار تجهیزات موتورخانه، سیستم چیلر و هواساز از مهم ترین تاسیسات ساختمان ها به شمار می روند. هر چند در مقاله های متفاوت به بررسی جداگانه دستگاه چیلر و دستگاه هواساز پرداخته ایم. اما در این مقالات به صورت تخصصی به بررسی این دو دستگاه و تفاوت های آن ها می پردازیم.
در صورتی که پس از مطالعه این مقاله نیاز به دریافت به راهنمایی بیشتر داشتید می توانید از طریق شماره های درج شده در سایت با کارشناسان ساینا تهویه رادمان در ارتباط باشید یا از قسمت بخش نظرات سوالات خود را مطرح کنید.
چیلر چیست؟
چیلر در دسته تجهیزات سرمایش مرکزی قرار دارد که به منظور تولید سرما و خنک سازی مورد استفاده قرار میگیرند. چیلر با خارج کردن گرما از مایع از طریق فشرده سازی بخار باعث ایجاد سرما میشود. سپس این مایع به وسیله مبدلهای حرارتی، سرما را بهصورت کنترل شده به محیط انتقال میدهد.
چیلر ها برای خنک کردن مایع مبرد خود از آب و هوا استفاده می کنند، تولید سرمایش در چیلر آب خنک بر اساس سیکل تراکمی – تبخیری است. از چیلر آب خنک میتوان برای سرمایش واحدهای مسکونی، تجاری، اداری و مجتمعهای فرهنگی – تفریحی، ورزشی و همینطور سرمایش فرآیندی در صنایع شیمیایی، دارویی، غذایی و … و همینطور خنککاری تجهیزات و دستگاههای صنعتی استفاده کرد.
سیکل تبرید در چیلر تراکمی هوا خنک با خروج مبرد از کمپرسور شروع میشود. در ادامه مبرد وارد کندانسور شده و بعد از تبادل حرارت با هوای محیط از فاز بخار خارج میشود. این تبادل حرارتی توسط فنهای کندانسور صورت می گیرد و در نهایت مایع مبرد پر فشار وارد اکسپنشن ولو میشود.
هواساز چیست؟
دستگاه هواساز برای فیلتر کردن، تنظیم دما، تنظیم رطوبت، کنترل سرعت، برای توزیع هوای ورودی به ساختمان، آپارتمان، سوله صنعتی و ساختمان دیگر مورد استفاده قرار می گیرد. دستگاه هواساز از نظر کاربرد به انواع هواساز ساختمانی (آپارتمانی یا همان هواساز خانگی) و نیز هواساز صنعتی دسته بندی می شود و از نظر عملکرد و فرایند ساخت به دو نوع هواساز استاندارد یا معمولی و هواساز هایژنیک تقسیم می شود.
دستگاه هواساز به دلیل اینکه تولید کننده حرارت و برودت نیست بلکه فقط دستگاه توزیع کننده هوای سرد و گرم است؛ به همراه سایر دستگاه های سرمایشی مانند چیلر، دستگاه های گرمایشی مانند بویلر یا دستگاه های سرمایشی گرمایشی دیگر مانند GHP , VRF و غیره مورد استفاده قرار می گیرد.
آب در چیلر سرد و در بویلر گرم می شود و با پمپ به کویل های (لوله های مسی فین دار) هواساز پمپاژ می شود. سپس با استفاده از یک فن، هوای تازه از اطراف کویل ها (لوله های مسی فین دار) دمیده شده و در نتیجه برخورد هوا با سطح سرد یا داغ کویل ها، هوا خنک یا گرم می شود. عمل فیلتر کردن هوا معمولا قبل از کویل ها انجام می شود تا از تجمع ذرات معلق و رسوب روی کویل ها جلوگیری شود.
از دستگاه هواساز در کارخانجات، واحدهای اداری و مسکونی، مراکز بهداشتی و بیمارستان ها و اتاق تمیز (کلین روم) استفاده می شود. فن، کویل، فیلتر، الکتروموتور و دمپر از مهم ترین اجزای هواساز هستند.
تفاوت دستگاه چیلر و هواساز
دستگاه چیلر و هواساز با یکدیگر دارای برخی از تفاوت ها هستند که مهم ترین آن ها عبارتند از:
1- یک تفاوت چیلر و هواساز این است که در ساختمان های بزرگ استفاده از هواساز توصیه نمی شود. زیرا هر چند می توان با اضافه کردن هواساز، به نتیجه مطلوب دست پیدا کرد اما اضافه کردن دستگاه های هواساز جلوه ی زیبایی به ساختمان نخواهد داد. از طرف دیگر دستگاه های هواساز باید فاصله کمی با یکدیگر داشته باشند تا بتوانند به راحتی بهترین عملکرد خود را ارائه دهند به ویژه داشتن فاصله زیاد بین هر هواساز باعث افت شدید جریان هوا خواهد شد.
این در حالی است که به راحتی می توان از دستگاه چیلر در ساختمان های بزرگ استفاده کرد. زیرا به تعداد واحد های ساختمان می توان چیلر اضافه کرد.
2- دومین تفاوت مهم چیلر با هواساز این است که دستگاه هواساز به همراه کندانسینگ یونیت برای فعالیت های خود به برق زیادتری نیاز دارد.
3- دستگاه های چیلر به نسبت هواساز نیاز به نگهداری بیشتری دارند و باید به صورت منظم تحت نظارت باشند.
ویژگی های چیلر تراکمی ساینا تهویه رادمان
• چیلر تراکمی در دو نوع آب خنک و هوا خنک با کندانسور آبی و هوایی به ظرفیت ۵ الی ۲۴۰ تن تبرید
• کمپروسورهای اسکرو(Screw) ساخت کارخانه Bitzer و کمپرسورهای بسته (Hermetic) و یا نیمه بسته (Semihermetic) ساخت کارخانه Copeland, Bitzer, Danfoss
• اواپراتور و کندانسور از نوع لوله پوسته ای (Shell and Tube) و یا صفحه ای (Plated Heat Exchanger) با راندمان مناسب
• تست هیدرو استاتیک مطابق استاندارد Ashrea
• قطعات سیکل تبرید، تجهیزات کنترلی و اقلام برقی از مارکهای معتبر اروپایی
• امکان بهره گیری از سیستم کنترل میکرو پروسسوری ، الکترو مکانیکی و سیستم کنترل هوشمند (PLC) با قابلیت اتصال به سیستم BMS
• قابلیت کار با مبردهای R410a ,R404a, R407c, R134a, R22
• بهرهگیری از نرم افزارهای به روز مطابق با استانداردهای جهانی در انتخاب اجزای سیستم و امکان ارائه خروجی مربوطه
ویژگی های هواساز ساینا تهویه رادمان
• با ظرفیت هوادهی ۱۰۰۰ الی ۵۰۰۰۰ فوت مکعب در دقیقه
• به صورت یک منطقه ای و یا چند منطقه ای
• کویلهای سرمایشی به صورت آب سرد و یا انبساط مستقیم (DX) از لوله مسی و با فین آلومینیومی یا مسی (بر حسب سفارش ) با راندمان بالا
• کویلهای گرمایشی به صورت آب گرم، بخار یا الکتریکی
• ستون بندی دستگاه از پروفیلهای آلومینیومی طرح AROSIO ایتالیا به صورت اتصالات پیچ و مهره ای
• فن های سانتریفوژ Forward Blade و در صورت لزوم Backward Blade با بالانس استاتیکی و دینامیکی و حداقل شدت صدا و الکتروموتر با کلاس حفاظتی و حرارتی بالا
• نصب فنر بندی مناسب و Flexible Connector اروپایی جهت جلوگیری از انتقال صدا و لرزش احتمالی فن و الکتروموتور به دستگاه
• پوشش بدنه رنگ پودری الکترواستاتیک
• دمپرها از جنس آلومینیوم واز نوع پره های متقابل (Opposite Blade) با قابلیت نصب موتور دمپر
• امکان نصب انواع فیلترهای خاص نظیر پلیتد،کیسه ای و هپا
• امکان ساخت هواساز هایژنیک(Hygienic) برای کاربری های بیمارستانی، داروسازی و…
• امکان ارائه اینورتر (Inverter) جهت کنترل دور فن
• امکان ارائه تابلو کنترل مجهز به PLC جهت کنترل پمپ، شیر تدریجی کویل، دور فن و …
• امکان نصب کلید اختلاف فشار (Differential Pressure Switch) بعنوان نشانگر پاره شدن تسمه ها و کنترل کننده ضد یخ زدگی (Antifreeze Switch) برای جلوگیری از یخ زدگی کویل های دستگاه
• بهرهگیری از نرم افزارهای به روز مطابق با استانداردهای جهانی در انتخاب اجزای سیستم و امکان ارائه خروجی مربوطه
تعمیر و نگهداری دستگاه چیلر و هواساز
مسئله تعمیر و نگهداری برای هر دو دستگاه چیلر و هواساز بسیار حائز اهمیت است. اما یکی از تفاوت های مهم دستگاه چیلر و هواساز مربوط به هزینه تعمیر و نگهداری است. هزینه های مربوط به تعمیر و نگهداری هواساز نسبت به چیلر کمتر است. کارشناسان ساینا تهویه رادمان به شما پیشنهاد می کنند تا تعمیر و نگهداری این دستگاه ها به صورت دوره ای کنترل شود. زیرا هرگونه بی احتیاطی در این مورد می تواند خسارات جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد.
خرید چیلر و هواساز
برای خرید دستگاه چیلر و هواساز باید به شرکتهای معتبر مراجعه کرد. متاسفانه برخی از افراد بدون بررسیهای لازم اقدام به خرید دستگاه های تهویه مطبوع میکنند که نتیجه چیزی جز خسارات مالی سنگین نیست. شرکت ساینا تهویه رادمان با هدف ارتقای سطح کیفی صنعت تاسیسات کشور و بهرهگیری از نیروهای مجرب در حوزه طراحی و ساخت دستگاه های تهویه مطبوع سالهای طولانی است که مشغول به فعالیت است. شما میتوانید جهت خرید انواع دستگاه چیلر و هواساز از مشاوره رایگان کارشناسان پشتیبان مجموعه بهرهمند شوید. طراحی بهینه، دقت در ساخت و خدمات پس از فروش تنها بخشی از مزیتهای رقابتهای این مجموعه است.