تفاوت فن کویل با سایر دستگاه های تهویه مطبوع
فن کویل بخشی از یک سیستم HVAC به شمار می رود و امروزه در ساختمان های مسکونی، اداری و تجاری، بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. این دستگاه دارای یک فن دمنده و یک مبدل حرارتی (کویل) سرد و گرم است تا عمل انتقال حرارت و تهویه هوا را انجام دهد. با توجه به این که سیستم تهویه مطبوع از سری تجهیزات مهم و حائز اهمیت در سازه های ساختمانی به شمار می آید انتخاب دستگاه مناسب بسیار حائز اهمیت است. با توجه به همین موضوع بر آن شدیم در این مقاله به بررسی تفاوت های فن کویل با سایر دستگاه های تهویه مطبوع بپردازیم. در ادامه با ساینا تهویه رادمان همراه باشید.
تفاوت فن کویل و کولرگازی
کولر گازی هوای گرم داخل را جذب می کند و از طریق فرایند تبخیر مایع مبرّد به گاز در اواپراتور کولر هوای خنک و مطبوع تولید می کند. این دستگاه شامل یک اواپراتور (وظیفه بخار کننده جذب گرمای هواست)، یک کمپرسور (وظیفه کمپرسور افزایش فشار مبرد است)، یک کندانسور (وظیفه کندانسور دفع گرمای هواست) و یک فن دمنده تشکیل شده است. کولر های گازی به دو دسته کولرهای دو تکه یا همان اسپلیت یونیت ها و کولر گازی یک تکه (پنجره ای یا پرتابل) تقسیم بندی می شوند. برخی از تفاوت های مهم دستگاه فن کویل و کولر گازی عبارتند از:
تفاوت فن کویل و کولر گازی از نظر توان گرمایشی و سرمایشی
کولرهای گازی در اغلب موارد به عنوان سیستم سرمایشی مورد استفاده قرار میگیرند؛ زیرا اگرچه می توانند در حالت گرمایشی نیز کار کنند اما به علت مصرف برق بالا و محدودیت عملکرد در دماهای پایین تر محیط، استفاده از آن ها به عنوان سیستم گرمایشی مقرون به صرفه نیست و به یک دستگاه مکمل گازسوز معمولاً برای فصل زمستان نیاز است.
اما فن کویل ها با دریافت آب سرد از چیلر و آب گرم از پکیج یا موتورخانه در زمستان و تابستان می توانند مورد استفاده قرار بگیرند. البته مناطقی که تابستان خیلی گرم دارند این احتمال وجود دارد که فن کویل توانایی خنک کردن مطلوب فضا را نداشته باشد.
تفاوت فن کویل و کولر گازی از نظر مرکزی بودن سیستم ها
فن کویل و کولرهای گازی هر دو سیستم هایی دو قسمتی یا دو تکه هستند. دو تکه بودن به این معنا است که یک تکه یا واحد (یونیت) از آنها در درون ساختمان (یونیت داخلی) و یک تکه یا یونیت از آنها (که معمولاً ابعاد بزرگتری دارد) در بیرون از ساختمان (یونیت خارجی) قرار می گیرد.
در کولرهای گازی یک یونیت داخلی به یک یونیت خارجی متصل می شود و تنها برای سرمایش و گرمایش یک اتاق یا سالن یا یک واحد از یک آپارتمان استفاده می شوند؛ اما فن کویل ها به صورت چند تایی (در برخی پروژه ها چند ده یا چند صد تایی) در نقاط مختلف درون ساختمان قابلیت نصب دارند. تمام این واحدها با لوله کشی آب به یک دستگاه خنک کننده یا گرمایش مرکزی مانند مینی چیلر، چیلر، بویلر یا دیگ آبگرم موتورخانه و یا با لوله کشی مبرد به دستگاهی مرکزی مانند GHP وصل می شوند و هر کدام به عنوان یک واحد مستقل و جداگانه کنترل می شوند. لازم به ذکر است که در نسل جدید دستگاه های اسپلیت یونیت امکان اتصال چند یونیت داخلی به یک یونیت خارجی (سیستم VRF) وجود دارد.
تفاوت فن کویل و کولر گازی از نظر ورود اکسیژن کافی به داخل ساختمان
یونیت داخلی کولرهای گازی در اغلب موارد درون اتاق یا سالن نصب می شود و فقط جریان هوای داخل را به گردش در می آورد و دمای آن را تنظیم می کند؛ اما فن کویل ها در دو مدل بدون کانال و کانالی تولید می شوند. در نوع کانالی، فن کویل با یک کانال به هوای آزاد بیرون راه پیدا می کند و فن تعبیه شده در فن کویل اکسیژن کافی و تازه را از بیرون مکیده و پس از تنظیم دمای آن، درون ساختمان پخش کند. از نظر رطوبت گیری، کولر گازی و فن کویل سیستم های رطوبت گیر هستند و سطح سرد لوله های آنها در تابستان موجب تقطیر بخار آب (رطوبت) موجود در هوا می شود و میزان رطوبت را کاهش می دهند.
تفاوت فن کویل با اسپلیت یونیت از نظر مصرف برق و گاز
یونیت های داخلی و هم یونیت های خارجی کولرهای گازی، فقط مصرف برق دارند و مصرف برق آنها نیز به طور قابل توجهی بالا است. در حالی که یونیت های داخلی فن کویل ها با انرژی برق و یونیت های خارجی آن با شکل های مختلفی از انرژی کار می کنند. به همین دلیل مصرف برق فن کویل ها نسبت به اسپلیت ها کمتر است. همچنین با مدیریتی مرکزی می توان به اندازه مورد نیاز، هوای سرد و گرم را در ساختمان پخش کرد و از طرف دیگر به دلیل این که انواع تکنولوژی ها در آنها به کار رفته است دارای، راندمان بسیار بالا هستند.
تفاوت فن کویل و چیلر
چیلر از مهم ترین تجهیزات سرمایشی و تولید برودت در ساختمان ها و کارخانه های صنعتی است. این دستگاه در طی یک سیکل آب را به دمای نزدیک صفر یا زیر صفر میرساند. سپس با استفاده از پمپ، آب سرد را به سمت تعدادی فن کویل ارسال می کند که داخل ساختمان نصب شده است. جریان آب سرد در کویلهای فن کویل به گردش در میآید و فن با وزیدن هوا به کویلها هوا را سرد می کند. در نهایت هوا داخل ساختمان به جریان در می آید. به طور خلاصه تفاوت چیلر و فن کویل این است که چیلر دستگاه تولید کننده سرمایش هوا است و فن کویل وظیفه پخش آن را به عهده دارد.
تفاوت فن کویل و هواساز
هواساز یکی از تجهیزات تهویه مطبوع است که برای تأمین هوای تازه با دما و رطوبت استاندارد برای مکان های مختلف طراحی و تولید شده است. هواساز در انواع مختلفی در بازار موجود است که در حالت کلی به سه دسته هواساز آپارتمانی، هواساز صنعتی و همچنین هواساز هایژنیک تقسیم بندی می شوند. دستگاه هواساز به نوعی طراحی شده است که دارای قابلیت ایجاد هوای سرد و گرم باشد تا بتواند عمل تهویه تابستانی و زمستانی را انجام دهد. اجزا تشکیل دهنده هواساز عبارتند از: کویل سرمایشی و گرمایشی آبی، فیلتر تصفیه هوا، رطوبت زن، محفظه تأمین و تولید هوا و… برخی از تفاوت های فن کویل با دستگاه هواساز عبارتند از:
- فیلترهای هواسازهای صنعتی دارای راندمان بالاتری نسبت به فیلترهای فن کویل هستند. به این دلیل که محوطه های صنعتی آلاینده های بیشتری در هوا دارند؛ اما فیلترهایی که برای انواع فن کویل به کار می روند مدل های ساده تری هستند.
- هواساز با قرار گرفتن در محیط خارج از ساختمان از طریق کانال کشی هوای مورد نیاز را در بخش های مختلف پخش می کند. در حالی که فن کویل ها به طور مستقل و در قسمت های مختلف ساختمان نصب و اجرا می شوند و از طریق لوله کشی آب مورد نیاز را تأمین می کنند. به همین دلیل است که هزینه های لوله کشی و اشغال فضا را باید هنگام نصب فن کویل در نظر داشت.
- فن کویل ها برای فضاهای کوچک تر مناسب هستند؛ اما هواساز در فضاهایی با متراژ بالاتر نیز می تواند مورد استفاده قرار بگیرد.
- ابعاد دستگاه هواساز نسبت به فن کویل ها بزرگتر است.
- فن کویل ها در بیرون از ساختمان در فضای باز نصب و اجرا می شوند؛ اما فن کویل ها در محیط داخلی نصب می شوند بنابراین حین عملکرد صدای بیشتری تولید می کنند
- هواساز نسبت به فن کویل دارای ساختار و سیستم پیچیده تری است.
- اجزای تشکیل دهنده ی هواساز نسبت به فن کویل بیشتر است.
- هواساز کاربری های متنوع تری دارد، به طور مثال از یک هواساز برای پرورش قارچ ها می توان استفاده کرد اما فن کویل ها برای این کار مناسب نیستند.
تفاوت فن کویل و رادیاتور
رادیاتورها گرما را از درون سیال جذب کرده و سیال را خنک میکند. این گرما از طریق تماس سطحی با محیط و تابش گرمایی انتقال پیدا می کند و محیط اطراف را گرم می کند. رادیاتورها در انواع مختلفی طراحی و تولید می شوند که عبارتند از: رادیاتور برقی، رادیاتور آلومینیومی (پرهای)، رادیاتور پنلی (فولادی) و رادیاتور شیشهای برخی از مهم ترین تفاوت های فن کویل و رادیاتور عبارتند از:
تفاوت فن کویل با رادیاتور از نظر سرمایی یا گرمایی بودن سیستم
رادیاتورها تجهیزاتی هستند که صرفاً برای گرمایش مورد استفاده قرار می گیرند. آبگرم وارد لوله های رادیاتور شده و به صورت طبیعی (بدون فن) و از طریق انتقال حرارت هوا را گرم می کند و برای سرمایش میبایست دستگاه دیگری در نظر گرفته شود؛ اما فن کویل سیستمی دو کاره (هم گرمایی و هم سرمایی) است. در فصل گرم، آب سرد وارد لوله های فن کویل شده و در فصل سرد، آبگرم وارد آن می شود. در برخی از انواع فن کویل ها هم به جای آب، مبرد (گاز فریون) وارد آن می شود؛ بنابراین در ساختمان هایی که هم به گرمایش و هم به سرمایش نیاز است، بهتر است که فن کویل به جای رادیاتور استفاده شود.
تفاوت فن کویل و رادیاتور از نظر محل نصب
یکی از مهم ترین ویژگی های رادیاتورهای برقی قابلیت جابهجایی آن ها است زیرا نیاز به لوله کشی ندارند. محل نصب رادیاتورهای پنلی، پرهای و شیشهای روی دیوار است و در لولهکشی آنها هیچ محدودیتی وجود ندارد. هرچند هنگام نصب رادیاتورها بهتر است این موضوع در نظر گرفته شود که نصب رادیاتورها، در نقاطی از محیط باشد که هدر رفت انرژی به حداقل برسد؛ اما محل نصب فنکویلها با توجه به نوع آن متفاوت است. در مکان هایی که امکان جاسازی دستگاه در سقف وجود ندارد از فن کویل زمینی استفاده می شود. فن کویل های دیواری همان طور که از نام آن مشخص است روی دیوار نصب می شود. فنکویلهای کاستی که انواع یک طرفه، دو طرفه و چهار طرفه دارند، روی سقف کاذب نصب میشوند.
تفاوت فن کویل و رادیاتور از نظر سرعت و توان
فنکویلها از سرعت هوادهی بالایی برخوردار هستند. این سیستم مناسب افرادی است که مدت زمان زیادی را بیرون از منزل سپری می کنند. در روزهای سرد زمستان محیط منزل را می توان تنها پس از ۵-۱۰ دقیقه روشن کردن دستگاه گرم کرد. به همین دلیل با توجه به این که در مصرف برق صرفه جویی می شود، فن کویل ها از نظر اقتصادی بسیار مقرون به صرفه هستند. سرعت و توان فنکویلها با توجه به نوع آن متفاوت است.
همان طور که اشاره کردیم رادیاتورها در انواع مختلفی طراحی می شوند که سرعت و توان گرمادهی با توجه به نوع دستگاه متفاوت است. رادیاتورهای آلومینیومی فضای اطراف را نسبت به انواع دیگر به سرعت گرم میکنند. البته اگر سیستم گرمایشی قطع شود، به همان سرعت نیز دمای رادیاتور کاهش پیدا خواهد کرد. البته این کاهش دما در رادیاتورهای فولادی دیرتر اتفاق می افتد.
تفاوت فن کویل و رادیاتور از نظر مصرف برق
فنکویلها به علت سرعت هوادهی بالا، دمای محیط را به سرعت تنظیم میکنند. به همین دلیل که انرژی کمی مصرف میکنند، مقرون به صرفه هستند. میزان مصرف برق رادیاتور ها با توجه به نوع آن متفاوت است. انرژی مصرفی رادیاتورهای برقی (که بیشترین مصرف برق را دارند) در حدود ۲۰ تا ۳۰ کیلو وات در ساعت است.
تفاوت فن کویل و رادیاتور از نظر سیستم کنترل
رادیاتورها در بیشتر موارد دارای شیر کنترل جریان هستند. جریان آب گرم ورودی به رادیاتور توسط شیر و به طور دستی کنترل می شود؛ اما فن کویل ها به طور هم زمان دارای سیستم کنترل دستی و دیجیتالی هستند. به این صورت که که یک ترموستات در محل نصب فن کویل، تعبیه می شود. سپس اطلاعات دمایی اتاق یا سالن را به سیستم کنترلی ارسال می کند. زمانی که با استفاده از کنترل، دمای کار دستگاه را روی مقدار دلخواه تنظیم می شود، کنترلر دیجیتال، سرعت فن و یا جریان ورودی آب (مبرد) به لوله ها را کم و زیاد می کند تا دمای هوای خروجی از آن برابر دمای مورد نظر باشد؛ بنابراین در ساختمان هایی که به کنترل دیجیتال و اتصال آن به BMS نیاز است، بهتر است که از فن کویل به جای رادیاتور استفاده شود.
تفاوت فن کویل و یونیت هیتر
یونیت هیتر یک سیستم گرمایشی با راندمان بسیار بالا است. این دستگاه برای ایجاد گرمایش و تثبیت دمای مطلوب در فصل های سرد سال بسیار مناسب است. یونیت هیتر دارای کویل آب گرم متشکل از لوله های مسی و فین های آلومنیومی می باشو و در برخی شرکت ها از تعدادی لوله های فولادی با فین های مارپیچ (اسپیرال) درست شده است که در یک جعبه فلزی قرار گرفته اند. در پشت کویل آب گرم یا بخار، یک فن نصب شده است. وقتی آب گرم یا بخار داغ و در برخی انواع آن آب سرد درون لوله های کویل یا لوله های مارپیچ به گردش در می آید سطح لوله و پره ها گرم و سرد شد می شود. زمانی که لوله ها گرم یا سرد شدند، فنی که در پشت کویل قرار دارد هوا را با یک دبی مناسب از روی لوله ها عبور می دهد. عبور کردن هوا از روی لوله های گرم و یا سرد باعث گرم و یا سرد شدن هوا خواهد شد. تفاوت فن کویل و یونیت هیتر عبارتند از:
تفاوت فن کویل و یونیت هیتر از نظر توان گرمایشی و سرمایشی
طراحی یونیت هیتر به نوعی است که قابلیت پرتاب باد قوی تری نسبت به فن کویل دارد. به همین دلیل در واحد زمان کوتاه تری حجم وسیعی از هوا را به فضای اتاق منتقل می کند. با توجه به همین موضوع در فضاهایی با متراژ بالاتر و دارای سقف های مرتفع مانند کارخانه ها، سالن های ورزشی، نمایشگاه ها، کارگاه های صنعتی، واحد های تولیدی یونیت هیتر کاربرد بیشتری دارد. درحالی که فن کویل در ساختمان های مسکونی، اداری و تجاری که به طور معمول ارتفاع سقف کوتاه تر است، مناسب تر است.
تفاوت فن کویل و یونیت هیتر از نظر عملکرد سرمایشی و گرمایشی
فن کویل ها برای تامین هوای گرم و یا سرد مورد استفاده قرار می گیرند به همین دلیل کویل، دارای آبگرم و آب سرد است. در بیشتر موارد یونیت هیتر به منظور تأمین هوای گرم طراحی می شود البته با توجه به درخواست مشتری امکان انتقال آب سرد نیز در کویل وجود دارد. به همین دلیل در سالن ها و سوله های بزرگ که از یونیت هیتر برای تأمین گرمایش محیط استفاده شود، از هواساز و یا سایر سیستم های تهویه مطبوع برای تأمین هوای سرد کمک گرفته می شود.
تفاوت فن کویل و یونیت هیتر از نظر فیلتراسیون
هیچ نوع فیلتری برای تصفیه هوا در دستگاه یونیت هیتر وجود ندارد. در حالی که فن کویل ها دارای فیلترهای آلومینیومی یا پلیمری هستند.
تفاوت فن کویل و داکت اسپلیت
داکت اسپلیت یکی از رایج ترین سیستم های تهویه مطبوع در دنیا است که به اسپلیت های خانگی هم معروف است. این دستگاه از یک هواساز و یک کندانسور تشکیل شده است که توسط دو لوله مسی به هم متصل شده اند. داکت اسپلیتها دارای انواع مختلفی هستند که از نظر نوع نیرو محرکه کمپرسور به دو دسته اینورتر و معمولی تقسیمبندی می شوند. برخی از تفاوت های فن کویل و داکت اسپلیت عبارتند از:
- فن کویل ها در مدل های مختلف دیواری، زمینی، سقفی، داکتی و کانالی طراحی و ساخته می شوند. به همین دلیل می توان با توجه به شرایط و موقعیت ساختمان بهترین نوع آن را انتخاب و پیاده سازی کرد. البته از این دستگاه تنها می توان تنها برای یک فضا استفاده کرد اما داکت اسپلیت ها می توانند چندین فضا را به طور هم زمان پوشش می دهند.
- فن کویل از آب و داکت اسپلیت از گاز فریون به عنوان عامل های طبیعی سرمایش و گرمایش بهره می برند.
- سرویس فن کویل به نسبت داکت اسپلیت آسان تر است.
- داکت اسپلیت دارای دو مدل اینورتر و معمولی است، در صورتی که این تقسیم بندی برای فن کویل وجود ندارد.
- فن کویل ها در اغلب موارد با یک سیستم مرکزی مورد استفاده قرار می گیرند اما داکت یک سیستم کاملاً مجزا است و اجزای آن برای هر واحد تفکیک شده است.
- به دلیل امکان استفاده و کنترل تک به تک دستگاه های فن کویل در یک مجموعه، مصرف برق کمتر بوده و ذخیره انرژی در فن کویل ها بهتر صورت می گیرد.
خرید فن کویل
گروه صنعتی ساینا تهویه رادمان، سالهای طولانی است که در حوزه طراحی و عرضه سیستمهای برودتی و تهویه مطبوع خدمات تخصصی به مشتریان خود ارائه میدهد. جهت کسب اطلاعات بیشتر و نیز دریافت مشخصات فنی کامل و استعلام قیمت دستگاه فن کویل میتوانید با شمارههای درج شده در سایت تماس بگیرید و از کارشناسان ساینا تهویه رادمان مشاوره رایگان دریافت کنید.