سیکل تبرید به معنای چرخه سرمایشی است که به صورت دائمی در حال تکرار است. در این فرآیند تکراری یک سیال مانند هوا یا آب به وسیله سیالی دیگر با نام مبرد مانند گاز فریون سرد می شود؛ و برای کاربردهایی چون سرمایش هوای یک ساختمان یا خنک کاری مدار یک دستگاه صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد. برای اینکه سیکل تبرید چیلر تراکمی صورت بگیرد باید تجهیزات مختلفی در کنار هم قرار بگیرند. در این مطلب از ساینا تهویه رادمان که توسط مهندسان و متخصصان این مجموعه آماده شده است به بررسی تجهیزات سیکل تبرید در چیلرهای تراکمی می پردازیم. در صورتی که در پایان این مطلب سوالی داشتید می توانید از طریق شماره های درج شده در سایت یا از قسمت نظرات با ما در ارتباط باشید.
تجهیزات اصلی سیکل تبرید در چیلرهای تراکمی
اصلی ترین تجهیزات سیکل تبرید در چیلرهای تراکمی عبارت است از:
کمپرسور: کمپرسور جز اصلیترین و مهمترین اجزای چیلر است. وظیفه کمپرسور ایجاد اختلاف فشار لازم جهت گردش مبرد در سیکل است. کمپرسورهای تراکمی در حالت کلی به چهار دسته کمپرسور پیستونی (reciprocating) یا رفت و برگشتی، کمپرسور اسکرال (Scroll) یا حلزونی، کمپرسور اسکرو (Screw) یا مارپیچی و کمپرسور سانتریفیوژ (Centrifugal) یا گریز از مرکز تقسیم می شوند.
کندانسور: کندانسور یک مبدل حرارتی است که در آن انتقال گرما بین مبرد و آب یا بین مبرد و هوا صورت می گیرد. در صورتی که مبرد گرما را به آب دهد، به آن کندانسور آب خنک گفته می شود و اگر مبرد گرما را به هوا دهد به آن کندانسور هوا خنک گفته می شود.
شیر انبساط: شیر انبساط (expansion valve) یکی دیگر از تجهیزات خط تبرید در چیلرهای تراکمی است. وظیفه شیر انبساط کنترل دبی ماده سرمازا یا مبرد در سیستم های تبرید است. انواع شیر انبساط که در سیستم های تهویه مطبوع از جمله چیلر تراکمی مورد استفاده قرار می گیرد عبارت است از:
- شیر انبساط حرارتی (Thermal Expansion valve)
- شیر دستی (Manual valve)
- لوله موئین (Capillary tube)
- شیر اتوماتیک (Automatic valve)
- شیر انبساط الکترونیکی (Electronic Expansion valve)
- شیر شناور فشار پایین (Low-pressure float valve)
- شیر شناور فشار بالا (Low-pressure float valve)
اواپراتور: یکی دیگر از اجزای سیکل تراکمی سیستم تبرید، اواپراتور است. وظیفه اواپراتور جذب گرمای محیط و انتقال این گرما به ماده مبرد است. ماده مبرد در حالت مایع وارد اواپراتور شده و سپس با جذب گرما، دمای آن افزایش یافته و به بخار تبدیل میشود. با توجه به نوع انتقال حرارت، نوع جریان ماده مبرد و صفحه انتقال حرارت، میتوان اواپراتور را به دسته های اواپراتور کویل DX، اواپراتور پوسته و لوله چیلر تراکمی (Shell&Tube)، اواپراتور صفحهای تقسیم کرد.
تجهیزات خط گاز سیکل تراکمی سیستم تبرید
تجهیزات خط گاز در واقع تجهیزاتی هستند که در حد فاصل خروجیِ اواپراتور تا ورودیِ کندانسور قرار می گیرند. تجهیزات خط گاز شامل موارد زیر است:
سنسور دما و سنسور فشار در خط مکش کمپرسور: این دو سنسور برای تشخیص میزان سوپرهیت در اواپراتور استفاده می شود تا شیر انبساط مقدار جریان عبوری به سمت اواپراتور را تنظیم کند.
شیر شارژ مبرد: برای شارژ مبرد چیلر در فاز گازی، شیر مخصوصی در خط مکش کمپرسور بنام شیر شارژ تعبیه می شود.
سنسور دما در خط دهش کمپرسور: در مسیر جریان مبرد خروجی از کمپرسور، سنسور دما برای تشخیص دمای دهش و نیز میزان سوپرهیت ایجادشده در کمپرسور (اختلاف دمای ورودی و خروجی کمپرسور) بکار گرفته می شود.
کنترلر فشار مکش و رانش کمپرسور: فشار خط مکش از طریق شلنگ های مخصوصی در صورت نیاز به یک سوئیچ مکانیکی تحت عنوان Low pressure controler منتقل می شود. در صورت کاهش فشار مکش کمپرسور این کنترلر فرمان خاموش شدن چیلر را صادر می کند و همینطور فشار رانش کمپرسور توسط High pressure controller کنترل می شود به این روش که در صورت افزایش فشار کمپرسور از عدد تنظیم شده، فرمان خاموشی کمپرسور صادر می شود. هر دو کنترل فوق الذکر میتواند بصورت یکجا توسط High&Low pressure controller صورت پذیرد.
تجهیزات خط مایع سیکل تراکمی سیستم تبرید
در حد فاصل خروجیِ کندانسور تا ورودیِ شیر انبساط تجهیزات خط مایع سیکل تراکمی سیستم تبرید قرار می گیرند که شامل موارد زیر است:
رسیور مایع: رسیور در واقع نوعی مخزن و جداکننده است که در خروجیِ کویلِ کندانسورهای هواخنک تعبیه می شود. در هنگام خاموش شدن چیلر و بعد از بسته شدن شیر برقی در خط مایع، مبرد موجود در سیکل تبرید، داخل رسیور انباشته می شود. در واقع رسيور دستگاه كه به منظور جمع آوري مبرد در فصل زمستان يا هنگام سرويس و تعمير احتمالي دستگاه نصب مي گردد.
فیلتر درایر: یکی دیگر از تجهیزات خط تبرید در چیلرهای تراکمی، فیلتر درایر است. این فیلتر به منظور جذب رطوبت موجود در مبرد مورد استفاده قرار می گیرد. البته، علاوه بر جذب رطوبت، فیلتر درایر می تواند بعنوان یک صافی عمل کند و به حذف و ذرات ناخالصی موجود در جریان مبرد کمک کند.
شير سرویس(Service valve): همانطور که از نام این شیر پیداست، برای جلوگیری از هدر رفتن مبرد هنگام سرویس چیلر و تعمیر آن به کار می رود.
سايت گلاس(Sight glass): از این وسیله برای رویت مبرد و بررسی میزان مبرد در سیک تبرید و تشخیص میزان رطوبت آن به کار می رود.
شیر برقی (Solenoid valve): شیر برقی در خط مایع برای قطع و وصل جریان مبرد استفاده می شود.
سنسور دما و فشار: سنسور دما و فشار برای تشخیص میزان سابکولِ کندانسور و نیز دمای کندانسینگ بکار گرفته می شود.
انتخاب تجهیزات سیکل تبرید در چیلرهای تراکمی
انتخاب تجهیزات سیکل تبرید در چیلرهای تراکمی و نحوه چیدمان آن در مدار چیلرهای تراکمی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. تصمیم گیری در مورد اینکه از کدام تجهیزات برای خط تبرید استفاده شود باید توسط افراد متخصص در این حوزه صورت بگیرد. ما در ساینا تهویه رادمان آماده هستیم تا به تمام سوالات شما در ارتباط با چیلرهای تراکمی پاسخ دهیم و با توجه به پروژه و نیاز شما چیلر تراکمی را طراحی و تولید کنیم.
برای دریافت مشاوره رایگان و خرید چیلر تراکمی و استعلام قیمت آن از طریق شماره های درج شده با کارشناسان پشتیبان مجموعه در ارتباط باشید.