وظیفه تجهیزات تهویه مطبوع این است که هوای بیرون از ساختمان را به داخل ساختمان انتقال دهند و هوای آلوده داخل ساختمان را به سمت بیرون هدایت کنند.
هدف کلی از نصب تأسیسات تهویه مطبوع فراهم کردن هوای سالم برای کار و زندگی و انجام فعالیت های روزانه است. در این مقاله به معرفی انواع تجهیزات تهویه مطبوع می پردازیم. در ادامه با ساینا تهویه رادمان همراه باشید.
1) چیلر
چیلر یکی از تجهیزات تهویه مطبوع بسیار پرکاربرد است. چیلر را می توان به عنوان تولید کننده برودت تعریف کرد. این دستگاه با استفاده از قوانین ترمودینامیکی، عمل تولید برودت را انجام می دهد. به علت کاهش فشار در اواپراتور، چرخه تبریدی تکرار می شود و این اصلی ترین نتیجه این چرخه محسوب می شود. کاهش فشار در داخل اواپراتور موجب به جوش آمدن زود هنگام مایع مبرد می شود. جوش آمدن این مایع مبرد نیاز به انرژی کافی دارد. این انرژی از طریق گرمای سیال انتقال حرارت، تامین می شود و باعث تداوم چرخه می شود. سیال واسط پس از انتقال حرارت از دستگاه چیلر خارج می شود و از طریق لوله ها و پمپ های آب سیرکولاتور به محیط های تهویه شده منتقل می شود. در ادامه وارد دستگاه های توزیع برودت مانند فن کویل، هواساز و… می شود. به این ترتیب سیستم های کنترلی و ترموستات فن کویل، می توانند دمای طرح داخلی را کنترل کنند.
انواع چیلر
چیلرهای تأسیساتی در انواع مختلفی ساخت و تولید می شوند. هر یک از این چیلرها دارای عملکردهای مشخصی هستند. در ادامه به بررسی چند چیلر پرکاربرد می پردازیم.
چیلر جذبی
سیستم چیلر جذبی طوری طراحی شده است که می تواند مبرد یا همان آب مقطر در اواپراتور با فشار پایین و دماهای پایین، به جوش آید. چرخه جوشیدن مبرد، نیاز به حرارت خارجی آب تقریباً 12 درجه سانتی گرادی دارد. این حرارت از طریق ورودی فن کویل ها و هوا رسان ها جذب آب می شود. بخاری که در پوسته زیرین اواپراتور تولید می شود، به کمک ابزوربر جذب می شود. در ادامه مخلوطی از مواد لیتیوم بروماید و مبرد، وارد ژنراتور می شود. حرارت داخل ژنراتور، آب مقطر را به بخار تبدیل می کند. پس از بخار شدن آب مقطر، لیتیوم بروماید با غلظت بالا حاصل می شود. سپس بخار آب وارد کندانسور می شود و حرارت خود را به برج آب خنک کننده، انتقال می دهد. در نهایت به سیال آب تبدیل می شود. مجدداً سیال آب وارد اواپرتور می شود و چرخه ادامه پیدا می کند. از سویی دیگر، لیتیوم بروماید از طریق ژنراتور، وارد ابزوربر می شود.
چیلر تراکمی
چیلر تراکمی دستگاهی است که عملکرد آن بر اساس تبرید و قوانین ترمودینامیکی پیش می رود. در این چرخه مایع مبرد باعث خنک شدن سیال انتقال حرارت می شود. چیلرهای تراکمی در دو نوع هواخنک و آب خنک تولید می شوند. برای راه اندازی و تامین انرژی چیلر تراکمی، معمولاً از برق سه فاز استفاده می شود. چیلرهای تراکمی موجود در بازار، بیشتر ساخت ایتالیا و چین هستند. ایران نیز با تولید چیلر تراکمی با کیفیت، وارد بازار رقابتی با تولیدات خارجی شده است.
مینی چیلر
مینی چیلر همان چیلر کوچکی است که برای ظرفیت های کمتر از آن استفاده می شود. این ظرفیت ها معمولاً زیر 15 تن تبرید معادل 58.2 کیلو وات سرمایشی هستند. در سیستم های تاسیساتی کوچک با برودت پایین، از مینی چیلرها استفاده می شود. همچنین در سیستم هایی که سیستم سرمایشی مستقل از سیستم گرمایشی است، می توان از مینی چیلرها استفاده کرد. مینی چیلر ها در خارج از ایران با نام پکیج های مایع Liquid Packages شناخته می شوند.
چیلر سانتریفیوژ توربوکور
از مدل های پیشرفته چیلرها می توان به چیلر سانتریفیوژ توربوکور اشاره کرد. در کمپرسور این نوع چیلرها، یاتاقان های مغناطیسی و پروانه های دو مرحله ای تعبیه شده است. از آن جایی که این نوع کمپرسورها، قطعه درگیری بین سطوح ندارند، نیازی به روغن کاری با مبرد برای روان سازی وجود ندارد. روان سازی با عمل خنک کاری کمپرسور همراه است، از این رو این کمپرسورها از نوع بدون روغن هستند. با توجه به ویژگی هایی که این دستگاه ها دارند، از مهم ترین مزایای آن ها می توان به وزن بسیار کم، لرزش، صدای بسیار کم و عمر مفید بالای آن ها اشاره داشت.
2) بویلر
بویلر یا دیگ آب گرم و بخار یکی دیگر از تجهیزات تهویه مطبوع است که در دو نوع فولادی و چدنی ساخته می شوند. دیگ فولادی با محفظه ای دارای لوله ها و مشعل هایی داغ است. آتشی که از این مشعل ها خارج می شود به صورت غیر مستقیم باعث داغ شدن، جوشیدن و در نهایت تبدیل آن به بخار آب می شود. دیگ های فولادی به صورت یک یا چند پاس تولید می شوند. در تصاویر زیر می توانید تفاوت انواع آن ها را مشاهده کنید. دیگ های چدنی از پره های چدنی ساخته می شوند و ظرفیت های پایینی نسبت به دیگر دیگ ها دارند. به طوری که قابلیت تولید بخار آب در آن ها کمتر و فشار کاری بسیار پایین تر است.
به طور کلی دیگ ها وظیفه گرم کردن آب مورد نیاز در تهویه مطبوع ساختمان را بر عهده دارند. توزیع آب گرم به وسیله پمپ های سیرکولاتور به رادیاتورها، فن کویل ها، کویل کویل گرمایش داکت اسپلیت یا هوا رسان انجام می شود. مقدار آب گرم مورد نیاز در سیستم های سرمایشی بیشتر از سیستم های گرمایشی است؛ بنابراین در فصول سرد که از سیستم های گرمایشی استفاده می شود، تعدادی از پمپ ها از مدار تاسیساتی خارج می شوند. این نکته در طراحی سیستم های تمام آب، مورد توجه تکنسین های تأسیسات است.
3) پکیج گرمایشی
در سیستم های مستقل تهویه مطبوع، نیاز به تولید آب گرم برای سیستم تهویه مطبوع بیشتر از گذشته مورد توجه مصرف کنندگان است. برای رفع این نیاز، از پکیج های خانگی و تولید آب گرم آسان، استفاده می شود.
پکیج های خانگی در سه نوع دودکش دار، فن دار و محفظه احتراق بسته دسته بندی می شوند. اجزای اصلی پکیج ها، مبدل های صفحه ای برای تولید آب گرم مصرفی، مشعل گرمایشی، ترموستات، تجهیزات کنترلی و دریچه های هواگیری هستند. در صورتی که مصرف آب گرم بالا باشد، از مخزن های ذخیره ای با ظرفیت های بالایی استفاده می شود. این مخزن ها، باعث ارتقاء سطح رفاه و آسایش خانواده ها می شود.
برخی از پکیج های گرمایشی از نوع چگالشی هستند. این نوع پکیج ها، باعث بهینه سازی در مصرف بالای انرژی می شوند. عملکرد آن ها به طوری طراحی شده است که دود خروجی، حرارت پایینی دارد. زمانی که درجه حرارت دود به پایین تر از نقطه شبنم می رسد، عمل کندانس شکل می گیرد و مایع اسیدی تولید می کند. از این رو در ساخت پکیج های چگالشی از مواد ضد اسید و فولاد ضد زنگ استفاده می شود. به طوری که استفاده از این مواد، باعث افزایش هزینه پکیج های چگالشی می شود.
4) سیستم VRF
سیستم VRF به نوعی همان سیستم مرکزی اسپیلت و داکتد اسپیلت است که در یونیت های بیرونی متمرکز شده است. در طراحی این سیستم ها نسبت به دستگاه های مستقل، از ظرفیت های بالاتری استفاده شده است. یونیت داخلی و یونیت بیرونی را فقط می توان به کمک لوله های مسی به هم وصل کرد. از آن جایی که این دستگاه ها دارای توان بالایی هستند، لوله های مسی در طول های عمودی و افقی، محدودیت کمتری نسبت به سیستم مستقل دارند. شرکت های تولیدی سیستم های VRF، در کاتالوگ های خود از ظرفیت های کمتر خود رونمایی می کنند. این ظرفیت ها معمولاً بر مبنای دمای هوای بیرونی فصل زمستان یعنی 7 درجه سانتی گراد ارزیابی می شوند. برای انتخاب یک سایزینگ مناسب و استاندارد باید ظرفیت بالایی برای دستگاه ها در نظر گرفته شود. در این صورت سیستم گرمایش و سیستم سرمایش برای تمام فصول مجهز هستند و مشکل جدی ایجاد نمی کنند. رعایت کردن این نکته باعث افزایش هزینه ها در تولید مواد اولیه و اجرای تأسیساتی می شود.
برای استفاده از سیستم گرمایش مرکزی، لازم است کویل های آب گرم در مقابل دستگاه های داخلی نصب شوند. از این رو باید تمامی یونیت های داخلی در داخل سیستم نصب شوند. رعایت این موضوع در طراحی و معماری ساختمان های اداری و تجاری، به مراتب سخت تر است. به دلیل مشکلاتی که واردات، فروش و خدمات پس از فروش سیستم های VRF در کشور ایران دارند، استفاده از این تجهیزات پرکاربرد کاهش یافته است.
5) اسپلیت دیواری – کولر گازی
کولرهای گازی در انواع مختلفی تهیه و تولید می شوند. از انواع این کولرها می توان به سرد، سرد و گرم، اینورتر و معمولی اشاره کرد. هر یک از این انواع، دارای ظرفیت های متفاوتی هستند. اعداد و ارقام این ظرفیت ها به صورت 9000، 12000، 18000، 24000، 30000، 36000، 42000، 48000، 50000 و 60000 بی تی یو بر ساعت هستند. همچنین کولرهای گازی از لحاظ ظاهری در دو نوع دیواری و ایستاده تولید می شوند. اجزای اصلی ساختمان کولرهای گازی تشکیل شده از کندانسور، کمپرسور، اواپراتور و شیر انبساط یا همان لوله موئین هستند.
اسپلیت یونیت یا کولرهای گازی به عنوان دستگاه تهویه مطبوع عمل می کنند و عملکرد آن ها براساس چرخه تبرید است. همان طور که علم فیزیک بیان می کند، گرما از محیط هایی با دمای بالا به محیط هایی با دمای پایین، منتقل می شود. برای اجرای عکس این گردش دمایی، بایستی میزان مشخصی مصرف انرژی وجود داشته باشد. در این فرآیند، تبرید با جذب گرما در اواپراتور و با دفع گرما در کندانسور، مقدار انرژی لازم را محیا می کند. فرآیند تبرید در کولرهای گازی شباهت زیادی به فرآیند تبرید در چیلرهای تراکمی دارد.
6) داکت اسپلیت
داکت اسپلیت همان اسپلیت یونیت کانالی یکی از انواع تاسیسات تهویه مطبوع است که در تمام نقاط دنیا استفاده وسیعی از آن می شود. از نظر عمومی نیز داکت اسپلیت نوعی کولر گازی است. حداقل ظرفیت این نوع کولر گازی 1.5 تن تبرید است. یونیت داخلی آن شباهت زیادی به فن کویل دارد و تنها تفاوت آن ها اتصال کویل DX به یونیت خارجی با استفاده از لوله های مسی است. یونیت داخلی در سقف کاذب نصب می شود و به کمک کانال های توزیع هوا و دریچه های مختلف، هوای سرد و مطبوع را وارد فضای اطراف کولر می کند. در ایران، استفاده از گاز طبیعی هزینه های پایین تری به همراه دارد. در نتیجه در جلوی یونیت داخلی دستگاه داکت اسپلیت، یک کویل گرمایشی نصب می کنند. این کویل گرمایشی می تواند ارتباط مستقیمی با موتورخانه مرکزی یا پکیج گرمایشی خانگی داشته باشد. با این اجرا در فصول سرد می توان گرمایش مطبوعی در فضا ایجاد کرد.
7) فن کویل
فن کویل یکی دیگر از تجهیزات تهویه مطبوع است و به منظور توزیع برودت و حرارت، از آن استفاده می شود. عملکرد فن کویل در انواع سیستم ها به کمک شیرهای کنترل و ترموستات تکمیل می شود. محل نصب کویل در جعبه هایی انجام می شود که در داخل آن ها کویل ها دارای 2 یا 4 ورودی و خروجی هستند. این ورودی ها و خروجی ها به سیستم لوله کشی ساختمان متصل هستند. فن کویل ها از نظر اتصال به 2 لوله ای و 4 لوله ای دسته بندی می شوند. این تجهیزات از نظر نصب نیز در انواع مختلفی تولید می شود. انواع نصب کویل فن ها به صورت سقفی توکار، سقفی روکار، کانالی، کاستی یک طرفه، کاستی چهار طرفه، دیواری و زمینی هستند.
8) هوا ساز
یکی از تاسیسات تهویه مطبوع، هوا ساز است. هوا ساز دستگاهی است که از آن به منظور کنترل دما، تنظیم دما، رطوبت هوا و ارتقاء کیفیت هوا استفاده می شود. از هوا ساز می توان برای تهویه مطبوع محیط های باز و ساختمان های بسته استفاده کرد. دستگاه هوا ساز قابلیت ایجاد هوایی مطبوع از نظر کیفیت، میزان رطوبت و درجه حرارت مطلوب در محیط را دارد. در سیستم تهویه مطبوع، دستگاه هوا ساز به همراه دستگاه های چیلر، بویلر و… نصب می شود. به کمک این دستگاه می توان فیلتراسیون و کیفیت هوا را به سطوح بالاتری افزایش داد. دستگاه هوا ساز در سیستم ها برای توزیع برودت و حرارت به کار گرفته می شود.
خرید تاسیسات تهویه مطبوع
برای خرید تاسیسات تهویه مطبوع لازم است از تجربه های افراد متخصص استفاده شود. برای داشتن پروژه های ساختمانی موفق، باید تجهیزات مربوطه را از شرکت های معتبر تهیه کرد. برای خرید انواع تاسیسات تهویه مطبوع، استعلام قیمت و مشاوره رایگان برای انتخاب مناسبترین دستگاه برای ساختمان خود با کارشناسان فنی و فروش شرکت ساینا تهویه رادمان تماس بگیرید. هدف ساینا تهویه رادمان ارائه محصولات با کیفیت با قیمت مناسب است. این مجموعه به دلیل استفاده از تکنولوژیهای نوین در تولید محصولات در حال حاضر در عرصه خرید و فروش سیستمهای تهویه مطبوع پیشرو است. شما میتوانید به راحتی از طریق شمارههای درج شده در سایت با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
در صورت نیاز به راهنمایی بیشتر می توانید سوالات خود را از بخش نظرات بپرسید کارشناسان ساینا تهویه رادمان در اسرع وقت به شما پاسخ خواهند داد.