چیلر تراکمی آب خنک، بخشی از سیستم های تهویه مطبوع پیشرفته است که در اکثر مناطق استفاده می شود. این وسیله به دلیل مصرف انرژی بسیار پایین و بازدهی بسیار بالا یکی از پرطرفدارترین سیستم های خنک کننده به حساب می آید. استفاده از چیلرهای تراکمی آب خنک یکی از روش های جدیدی است که اکثر ساختمان ها از آن استفاده می کنند و از این طریق انرژی خنک کننده تهویه مطبوع خود را تامین می کنند. در این مطلب قرار است کارشناسان ساینا تهویه رادمان به این سوال پاسخ دهند که از چیلر تراکمی بهتر است در چه مناطقی استفاده شود. برای آشنایی بیشتر با چیلر تراکمی و بهترین مناطق برای استفاده از آن با ما همراه باشید.
چیلر تراکمی آب خنک چیست؟
چیلر تراکمی آب خنک در دسته تجهیزات مکانیکی تهویه مطبوع قرار دارد و عموما برای متعادل کردن دمای محیط، در یک سیستم سیکل تبریدی بکار می رود. این سیستم به دو روش می تواند مبرد داخل کندانسور را خنک نماید؛ از این رو به دو دسته چیلر تراکمی آبی و چیلر تراکمی هوایی تقسیم می شود. چیلر تراکمی آب خنک از طریق گردش آب در بخش های مختلف سیستم، موجب خنک شدن مبرد موجود در کندانسور می شود.
معرفی انواع چیلرهای تراکمی
چیلرهای تراکمی به دلیل کیفیت بالا و عملکرد بسیار خوب، طرفداران زیادی پیدا کرده است. تولید کنندگان مختلف سال ها است که انواع چیلرهای تراکمی را با کیفیت بسیار بالا تولید می کنند و در اختیار مصرف کنندگان قرار می دهند. در حال حاضر دو دسته از چیلرهای تراکمی آب خنک و هواخنک در بازار موجود است. هر یک از این چیلرها دارای ویژگی و قابلیت های آن خاصی بوده و بر اساس سلیقه و نوع نیاز کاربران استفاده می شوند.
مقایسه انواع چیلرهای تراکمی آب خنک و هواخنک
چیلرهای تراکمی آب خنک و هواخنک از نظر عملکرد شباهت زیادی به یکدیگر دارند. با این وجود تفاوت های کوچکی بین نحوه عملکرد و بخش های تشکیل دهنده آن ها وجود دارد که در ادامه به معرفی هر یک از آنها می پردازیم.
چیلر تراکمی آب خنک
انواع چیلرهای تراکمی از نظر مولفه های تشکیل دهنده شباهت زیادی به یکدیگر دارند. هر کدام از این سیستم ها به منظور خنک سازی مبرد موجود در سیستم سیکل تبریدی استفاده می شوند، با این تفاوت که چیلر تراکمی آب خنک برای خنک سازی مبرد، از روش گردش آب استفاده می کند. در واقع گردش آب در یک مسیر مخصوص برج خنک کننده، باعث متعادل شدن دمای آب موجود در داخل کندانسور و در نتیجه خنک شدن مبرد می شود.
چیلرهای تراکمی آب خنک، از بخش های مختلفی تشکیل می شوند که از مهم ترین آن ها میتوان به کندانسور حرارتی پوسته لوله مخصوص نیز اشاره کرد.
چیلر تراکمی هوا خنک
چیلرهای تراکمی هواخنک، برای ایجاد هوای مطبوع و خنک کردن مبرد داخل کندانسور، به جای آب خنک از هوا استفاده می کنند. این دسته از سیستم های برودتی برای کاهش دمای مبرد، نیازی به برج خنک کننده ندارند. چیلر تراکمی هواخنک نیز دارای لوله های فین داری است که برای متعادل کردن دمای مبرد داخل کندانسور، هوای خنک را از داخل کویل عبور داده و از این طریق باعث خنک سازی مبرد می شود.
بهترین منطقه جغرافیایی برای استفاده از چیلرهای تراکمی آب خنک
چیلر تراکمی آب خنک برای کاهش دما و تقطیر مبرد در کندانسور، دائما در حال چرخاندن آب از طریق لوله های مرتبط است. همین موضوع باعث شده طی این مراحل آب مورد نظر در سیستم تبخیر می شود و در نتیجه نیاز به آب جبرانی دارد. با توجه به این موارد می توان نتیجه گرفت که بهترین منطقه برای استفاده از چیلر تراکمی آب خنک، مناطقی از کشور است که دارای آب فراوان و ارزان باشند. به طور کلی چیلرهای تراکمی آب خنک بهترین عملکرد خود را در مناطقی با آب و هوای معتدل و رطوبت بسیار کم نشان می دهند.
مزایای چیلر تراکمی آب خنک
این دسته از وسایل تهویه مطبوع که در اکثر ساختمان ها و مراکز استفاده می شوند می تواند دمای مبرد را به خوبی کاهش دهند. از مهم ترین مزیت های این سیستم برودتی می توان به بازدهی بسیار خوب آن هنگام خنک سازی مبرد و تهویه مطبوع اشاره کرد. حتی زمانی که بار سرمایشی نیز زیاد باشد.
به طور کلی از این سیستم تهویه مطبوع می توانید در مکان های مختلف بسته استفاده کنید و محدودیت های ناشی از شرایط محیطی را برطرف بسازید. یکی دیگر از مزیت های این سیستم تراکمی قیمت به صرفه و ارزان آن است. چیلر تراکمی آب خنک علیرغم عملکرد و کیفیت خوبی که دارد، ارزان بوده و یکی از بهترین سیستم های برودتی موجود در بازار به حساب می آید.
نقاط ضعف چیلرهای تراکمی آب خنک
چیلر تراکمی آب خنک مانند سایر سیستم های موجود در بازار دارای معایب و نقاط ضعفی است که هنگام خرید باید به آن دقت داشته باشید. یکی از معایب این سیستم برودتی، هزینه بالای نصب و نگهداری آن نسبت به انواع دیگر است. در ضمن چیلر آب خنک به دلیل حجم نسبتاً زیادی که دارد فضای زیادی از ساختمان را اشغال میکند و در نتیجه می تواند باعث آلودگی صوتی و ایجاد ارتعاش در داخل ساختمان ها شود.
این نوع سیستم ها دارای برج خنک کننده بوده و برای خنک سازی مبرد، به مقداری زیادی آب نیاز دارند؛ در نتیجه امکان استفاده از آن در مناطق کم آب کشور نیز وجود ندارد. چیلر تراکمی آب خنک، معمولاً در داخل ساختمان ها نصب می شود؛ از این رو برای تهویه هوا به موتورخانه و دستگاه های مخصوص نیاز خواهد داشت. فراهم کردن این شرایط از نظر هزینه کمی دشوار خواهد بود.
مصرف آب و برق در چیلرهای تراکمی آب خنک
چیلر تراکمی آب خنک به دلیل استفاده از کمپرسور مربوطه میزان زیادی از برق را استفاده می کند، با این وجود مصرف برق آن در مقایسه با نوع هوایی بسیار ناچیز است. این سیستم تراکمی برای خنک سازی مبرد کندانسور به مقداری از آب نیز نیاز دارد. همانطور که می دانید برای خنک شدن مبرد، نیاز است که آب داخل لوله ها دائما چرخش داشته باشد و درنهایت بخشی از آن تبخیر گردد. این موضوع باعث شده تا مصرف آب این سیستم برودتی، کمی بالا باشد و تنها در برخی از مناطق استفاده گردد.
نحوه کار چیلرهای تراکمی آب خنک
نحوه عملکرد چیلر تراکمی آب خنک به این صورت است که در آغاز مقداری از گاز مبرد توسط کمپرسور مکش شده و از طریق افزایش فشار و دما به کندانسور منتقل می گردد. در این مرحله کندانسور از طریق تبادل حرارتی، باعث خنک شدن گاز مبرد شده و در نتیجه آن را تبدیل به مایع می کند. مایع سرد شده با فشار زیادی از شیر انبساط موجود بین اپراتور و کندانسور عبور می کند و طی این مرحله، فشار خود را از دست می دهد و سپس وارد اپراتور می شود.
مایع موجود در اپراتور چیلر شروع به گرم شدن کرده و در نتیجه تبخیر می گردد. تبخیر شدن آب خنک باعث گرفتن گرمای محیط شده و در نتیجه موجب به وجود آمدن برودت می شود. گاز گرم شده مجدداً وارد کمپرسور می شود و مراحل پیشین را تکرار می کند. به طور خلاصه آب سرد موجود در کندانسور باعث خنک شدن مبرد می شود و مجددا به بخش برج خنک کننده منتقل می گردد. زمانی که در این قسمت به دمای مطلوب برسد مجددا وارد کندانسور می شود و کار خود را ادامه می دهد.
جمع بندی
چیلر تراکمی آب خنک، به دلیل ویژگی هایی که دارد یکی از پرفروش ترین سیستم های برودتی به حساب می آید. همانطور که از نام این سیستم پیداست برای خنک سازی محیط و مبرد داخل کندانسور، از روش چرخش آب در داخل لوله ها استفاده می کند. این سیستم عملکرد بسیار خوبی دارد به شرطی که در محیط مناسبی نصب و استفاده گردد. چیلر تراکمی آب خنک برای انجام وظیفه خود به آب نیاز دارد؛ از این رو استفاده از آن تنها در مناطقی امکان پذیر است که دارای آب فراوان باشد. به طور کلی بهترین مناطق برای استفاده از چیلر، مناطقی با آب کافی و شرایط آب و هوایی خشک یا معتدل است. لازم به ذکر است که استفاده از این سیستم در مناطق مرطوب می تواند بازده سیستم را کاهش دهد.