انواع دستگاه چیلر
دستگاه چیلر در دسته دستگاههای تبریدی قرار دارند که به منظور تولید سرما و خنک سازی مورد استفاده قرار میگیرند. چیلر گرما را از طریق فشرده سازی بخار یا چرخه تبرید از مایع خارج میکند و باعث ایجاد سرما میشود. سپس این مایع از طریق مبدل حرارتی برای دیگر تجهیزات خنک کننده یا دیگر جریانها میتواند به گردش در آید. در این مقاله به معرفی انواع چیلر میپردازیم و دستگاه چیلر را با سایر دستگاههای تهویه مطبوع مقایسه میکنیم. در ادامه با ساینا تهویه رادمان همراه باشید.
دستگاه چیلر تراکمی و جذبی
چیلر به دو دسته تراکمی و جذبی تقسیم بندی میشود. چیلرهای تراکمی با استفاده از انرژی الکتریکی و چیلرهای جذبی با استفاده از انرژی حرارتی برودت و سرما ایجاد میکنند. چیلر تراکمی نسبت به چیلر جذبی به دلیل داشتن برخی از مزیتها کاربرد بیشتری دارد. این مزیتها عبارتند از:
- چیلر جذبی ضریب عملکرد (COP) بسیار پایینی نسبت به چیلر تراکمی دارد.
- وزن تجهیزات چیلر جذبی نسبت به چیلر تراکمی برای تولید برودتی یکسان تقریباً دو برابر است
- حجم تجهیزات چیلر جذبی بیشتر از حجم تجهیزات چیلر تراکمی است. به همین دلیل فضای بیشتری از کف موتور خانه را اشغال میکند.
- ارتفاع تجهیزات چیلر جذبی نسبت به تراکمی بلندتر است. به همین دلیل نیاز است که ارتفاع موتور خانه 6 تا 10 فوت بلندتر باشد.
- قیمت تمام شده چیلرهای جذبی نسبت به قیمت تمام شده چیلرهای تراکمی بیشتر است.
- راه اندازی چیلرهای جذبی نسبت به چیلر تراکمی نیاز به زمان و هزینه بیشتر دارد.
- سیستم فشرده سازی گاز در چیلر تراکمی الکتریکی است، به همین دلیل میتوان کنترل بیشتری روی فرایند داشت و در حالتی که بخشی از بار در مدار قرار میگیرد، با تمهیداتی، راندمان را افزایش داد. اما در چیلرهای جذبی در حالت نیمه بار، راندمان افت میکند.
انواع دستگاه چیلر تراکمی
دستگاه چیلر تراکمی به دو دسته چیلر هوایی (هوا خنک) و آبی (آب خنک) تقسیم میشوند. اصول کارکرد و قطعات این چیلرها بسیار شبیه به هم است. اما مهمترین تفاوت این دو دستگاه به نوع کندانسور مربوط است. در چیلر تراکمی هوا خنک (هوایی) کندانسور به صورت هوا خنک است. در حالی که در چیلر تراکمی آب خنک (آبی) کندانسور با استفاده از آب برج خنک کن خنک میشود.
دستگاه چیلر تراکمی هوا خنک یا چیلر هوایی یکی از مناسبترین تجهیزات برای سرمایش هوای ساختمانهای مسکونی، مراکز خرید و مجتمعهای تجاری، اداری، آموزشی، ورزشی و نیز تجهیزات، ماشین آلات و دستگاههای صنعتی است. به ویژه در مناطقی که مشکل تأمین آب وجود دارد چیلر تراکمی کاربرد بیشتری دارد زیرا چیلر هوایی بر خلاف چیلر آبی مصرف آب ندارد.
تفاوت دستگاه چیلر با سایر دستگاه های تهویه مطبوع
یکی از نکات مهم در خرید دستگاههای تهویه مطبوع آشنا بودن با ساختمان و کاربرد آنها است. در این بخش دستگاه چیلر را با دستگاههای فن کویل، هوا ساز، مینی چیلر میپردازیم.
تفاوت دستگاه چیلر و فن کویل
فن کویل (FCU) بخشی از سیستم تهویه مطبوع موجود در ساختمانهای مسکونی، اداری، تجاری و صنعتی و … است. این دستگاه شامل مبدل حرارتی و فن است و قابلیتهای گوناگونی دارد. دستگاههای فن کویل با آب سرد و گرم از دیگهای مرکزی و چیلر تغذیه میشوند. فن کویل برای آن که انرژی تولید شده توسط مولد انرژی (گرم کننده یا خنک کننده) را به محیط ارائه دهد، از دو لوله (گرم یا سرد) و چهار لوله (هر دو واحد گرمایش و خنک کننده به صورت هم زمان) استفاده میکند.
فن کویل در انواع مختلف موجود است که عبارتند از: فن کویل کاستی، فن کویل کاستی یک طرفه، فن کویل کاستی چهار طرفه، فن کویل سقفی توکار، فن کویل کانالی، فن کویل زمینی. دستگاهی است که وظیفه ی اصلی آن توزیع برودت و حرارت است. فن کویل در فصل گرم سال به همراه دستگاه چیلر و در فصل سرد سال به همراه دستگاه بویلر هوای محیط داخل را مطبوع میکند. هنگام انتخاب فن کویل باید به بار برودتی فضا توجه کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد دستگاه فن کویل مطالعه کاتالوگ شرکت سازنده الزامی است. رایجترین نوع فن کویلی که در پروژههای مسکونی استفاده میشود، فن کویل سقفی توکار است
تفاوت چیلر و فن کویل در این است که وظیفه دستگاه چیلر تولید سرمایش آب است و وظیفه فن کویل تولید سرمایش و توزیع هوا از طریق آب خنک شده در چیلر است.
تفاوت دستگاه چیلر و هواساز
هواساز دستگاهی است که به عنوان یکی از سیستمهای تهویه مطبوع یا HVAC شناخته میشود. این دستگاه به منظور تأمین و انتقال جریان هوای مناسب، تهویه (تأمین هوای تازه)، سرمایش (تأمین هوای خنک) و گرمایش (تأمین هوای گرم) مورد استفاده قرار میگیرد. هواساز در انواع مختلف تولید میشود که در حالت کلی در سه نوع معمولی، هایژنیک و سقفی تو کار در بازار موجود است. مهمترین تفاوت دستگاه چیلر و هواساز در این است که چیلر دستگاه تولید کننده برودت (سرما) آب است، در حالی که دستگاه هواساز توزیع کننده هوای سرد و گرم است. چیلر به دو حالت زیر به هواساز وصل میشود:
- دستگاه چیلر آب را در مداری بسته سرد میکند تا دما به نزدیک صفر یا زیر صفر برسد. آب سرد شده بهوسیله پمپ و از طریق لوله کشی عایقکاریشده به لولههای (کویل) هواساز فرستاده میشود. آب سرد درون لولههای پر پیچ و خم کویل گردش میکند و با گرفتن حرارت از هوای اطراف کویل هوا را خنک میکند. هوای خنک شده از فیلترهای داخل هواساز عبور میکند و در محیط داخل ساختمان پخش میشود. در صورتی که نیاز باشد در هواساز تجهیزات رطوبت زنی نیز نصب میشود تا علاوه بر دما بتوان رطوبت هوا را نیز تنظیم کرد.
هواساز علاوه بر سرمایش میتواند فرایند گرمایش هوا را انجام دهد. به این صورت که در فصول سرد به جای آب سرد، آب گرم ارسالی از طرف پکیج گازسوز یا بویلر در کویل های آن جریان پیدا میکند. هوای دمیده شده توسط فن، گرم میشود و در نهایت در محیط داخل ساختمان توزیع میشود. در نتیجه سیستم هواساز و دستگاه چیلر به همراه بویلر (یا پکیج) یک سیستم کامل تهویه مطبوع را تشکیل میدهند. دستگاه چیلر خود نیز بر اساس سیکل تبرید تراکمی، آب را سرد میکند. - در حالت دوم دستگاه چیلر به جای آن که آب را پس از سرد کردن به هواساز ارسال کند، به صورت مستقیم به هواساز متصل میشود. در واقع چیلر و هواساز در یک دستگاه یکپارچه کنار هم قرار میگیرند. به این دستگاه یکپارچه پکیج یونیت یا همان روف تاپ پکیج گفته میشود. منظور از اتصال مستقیم برداشتن کویل های آب سرد هواساز است. به جای کویل های آب سرد، کویل های اواپراتور چیلر مستقیماً در هواساز جاسازی میشود. هوای دمیده شده به وسیله فن از سمت اواپراتور (کویل DX) عبور میکند و در نهایت خنک میشود.
تفاوت چیلر و مینی چیلر
مینی چیلر در واقع یک چیلر کوچک با ظرفیت محدود است. این دستگاه در دسته چیلرهای تراکمی جای میگیرد. مینی چیلر به دلیل اهمیت راه اندازی و بهره برداری آسان از سیستمهای HVAC، کندانسور آنها عموماً از نوع هوا خنک و به شکل یکپارچه طراحی و تولید میشود.
مقایسه دستگاه چیلر و مینی چیلر از نظر تناژ تبرید
تناژ تبرید به ظرفیت خنک کاری دستگاه گفته میشود. دستگاه مینی چیلر معمولاً برای ظرفیتهایی تا حداکثر ۱۰ تن تبرید استفاده میشود. در حالی که تناژ تبرید دستگاه چیلر معمولاً از ۱۰ تن تبرید به بعد شروع میشود. البته توجه به این نکته حائز اهمیت است که دستگاه مینی چیلر تا تناژهای بالاتر از ۱۰ نیز قابل طراحی و ساخت است. از دستگاه مینی چیلر در ساختمانهای مسکونی، تجاری، اداری، صنعتی، اقامتی و … با متراژ کم تا متوسط استفاده میشود در حالی که در متراژها و ساختمانهای بزرگ دستگاه چیلر کاربرد بیشتری دارد.
مقایسه دستگاه چیلر و مینی چیلر از نظر نوع کمپرسور
با توجه به این که تناژ دستگاه مینی چیلر کم است از کمپرسورهای نوع اسکرال که در تناژهای کم، راندمان بسیار بالا و طول عمر زیاد دارند در مینی چیلر استفاده میشود. معمولاً در دستگاه چیلر از کمپرسورهای پیستونی، اسکرال، اسکرو و سانتریفیوژ استفاده میشود. نوع کمپرسور باید با توجه به نوع کاربری، گستره کاری، تناژ و … و متناسب با نیاز هر پروژهای انتخاب شود. برای دریافت مشاوره از کارشناسان ساینا تهویه میتوانید از طریق شمارههای درج شده در سایت با ما تماس بگیرید.
مقایسه دستگاه چیلر و مینی چیلر از نظر قطعات
قطعاتی که در دستگاه چیلر و مینی چیلر به کار میروند بسیار شبیه به یکدیگر هستند. اما با این تفاوت که پمپ آب سرد چیلر و منبع انبساط به صورت جداگانه از چیلر نصب میشوند. اما در مینی چیلر، پمپ آب و منبع انبساط، درون خود مینی چیلر جاسازی و نصب میشوند و به صورت یک پک کامل طراحی میشوند.
مقایسه چیلر و مینی چیلر از نظر نوع کندانسور
معمولاً در مینی چیلرها کندانسور هوا خنک به کار میرود ولی کندانسور دستگاه چیلر میتواند هوا خنک باشد و توسط فن خنک شود و هم از نوع آب خنک باشد و توسط آب برج خنک کننده، خنک کاری شود.
تفاوت دستگاه چیلر و دستگاه اسپلیت یونیت
دستگاه اسپلیت یک سیستم سرمایشی گرمایشی است که در فصل سرد زمستان محیط را گرم و در فصل گرم تابستان محیط را خنک میکند. این دستگاه از دو قسمت کندانسور و هواساز تشکیل شده است. کندانسور از قطعات زیادی مانند پروانه، کمپرسور، دینام، کویل کندانسوری و … تشکیل شده است. هواساز نیز شامل فیلتر، سینی، کویل، الکتروموتور، اواپراتور، پروانه و … است.
مقایسه دستگاه چیلر با اسپلیت از نظر ظرفیت
از دستگاه اسپلیت معمولاً در واحدهای ساختمانی کوچک (کمتر از 200 متر) استفاده میشود. حتی در صورتی که متراژ واحدها کمتر از 200 متر باشد همچنان لازم است که به ازای اتاقهای خواب یا سالن یک اسپلیت در نظر گرفته شود تا بتوان به سطح آسایش مطلوب در همه آنها رسید. از اسپلیت بیشتر برای سرمایش استفاده میشود و برای گرمایش باید یک سیستم جداگانه مانند پکیج و رادیاتور (شوفاژ) یا موتورخانه و رادیاتور تهیه کرد. علت این موضوع این است که دستگاه اسپلیت قدرت گرمایشی ضعیفی دارد. از طرف دیگر استفاده از برق برای گرمایش (به جای گاز شهری) در ایران صرفه اقتصادی ندارد.
اما از دستگاه چیلر و دستگاه مینی چیلر برای سرمایش ساختمانهای مسکونی با چندین واحد کوچک تا بزرگ، به صورت مرکزی استفاده میشود. نحوه استفاده از دستگاه چیلر به این صورت است که دستگاه در فضای بیرون از ساختمان (روی بام یا حیاط یا موتورخانه) قرار میگیرد و به فن کویل و هواساز موجود در قسمتهای مختلف ساختمان با لوله کشی آب سرد متصل میشود. برای گرمایش نیز آبگرم پکیج یا موتورخانه را میتوان به فن کویل ها یا هواسازها متصل کرد. فن کویل ها یا هواسازها نیز در تابستان با آبی که توسط دستگاه چیلر سرد میشود، درجه حرارت و رطوبت هوای ورودی به ساختمان را تنظیم میکنند و هوای خنک و مطبوع را در محیط به گردش در میآورند. در صورتی که متراژ ساختمان بزرگ باشد به منظور فرایند گرمایش از بویلر موتورخانهای استفاده میشود.
مقایسه دستگاه چیلر با اسپلیت از نظر زیبایی ساختمان
در ساختمانهایی با طبقات زیاد معمولاً از یک دستگاه مینی چیلر یا دستگاه چیلر مرکزی استفاده میشود. زیرا این دستگاهها در دید نیستند و با لوله کشی به فن کویل ها و هواسازهای داخل ساختمان متصل میشوند. در صورتی که برای ساختمانهایی با طبقات زیاد از یک یا دو اسپلیت به ازای هر واحد استفاده شود، نمای ساختمان به صورت منفی تحت تأثیر قرار خواهد گرفت. زیرا در هر طبقه از نمای بیرونی ساختمان چندین کندانسور یا یونیت پشت پنجره کولر گازی در دید قرار خواهد گرفت.
مقایسه دستگاه چیلر و اسپلیت از نظر تنظیم رطوبت
چیلر و اسپلیت هر دو بر مبنای سیکل تبرید تراکمی کار میکنند. مبرد یا آب سرد جاری در کویل های پنلهای داخل ساختمان رطوبت هوا را کاهش میدهند. اما در صورتی که نیاز به تنظیم دقیق رطوبت (یعنی هم افزایش و هم کاهش آن به میزان دلخواه) باشد میتوان از مینی چیلر یا چیلر متصل به هواساز استفاده کرد. در هواساز متصل به دستگاه چیلر با نصب تجهیزات تنظیم کننده رطوبت میتوان، به میزان دلخواه و قابل کنترل، رطوبت را تنظیم کرد. در مکانهایی که به کنترل دقیق رطوبت نیاز داشته باشند، راه حل استفاده از دستگاه چیلر و هواساز است.
مقایسه دستگاه چیلر و کولر گازی از نظر فیلتراسیون هوا
در هر اسپلیت به ازای هر یونیت داخلی یک فیلتر وجود دارد. این فیلتر فقط توانایی فیلتر کردن هوای داخل ساختمان را دارد و نمیتواند هوای تازه ورودی به ساختمان را فیلتر کند. این در حالی است که در سیستم دستگاه چیلر و دستگاه هواساز میتوان هواساز را به انواع فیلترها مجهز کرد.
مقایسه دستگاه چیلر و اسپلیت از نظر نوع مصرف انرژی
دستگاه چیلر و اسپلیت با انرژی الکتریسیته به عنوان انرژی محرک موتور الکتریکی کمپرسور، کار میکنند. البته نوع دیگری از دستگاه چیلر وجود دارد که با انرژی سوخت گاز طبیعی (گاز شهری) کار میکند و چیلر گازی (گازسوز) یا همان GHP نام دارد نحوه کار چیلر گازی دقیقاً مشابه چیلر است تنها با این تفاوت که برای گردش کمپرسور به جای موتور الکتریکی از یک موتور احتراق داخلی (شبیه موتور اتومبیل) استفاده میشود.
تفاوت دستگاه چیلر و برج خنک کننده
برج خنک کننده نوعی مبدل انرژی است که وظیفه تولید آب خنک برای سایر ماشین آلات صنعتی را به عهده دارد. هدف اصلی برج خنک کننده کاهش دمای آب برگشتی دستگاههایی مانند چیلر، کورههای ذوب فلزات و سایر فرایندهای تولیدی است. برج خنک کن برای کاهش دمای آب تا محدوده خاص بکار میرود. این تجهیز سرمایشی بهواسطه مایعی مانند آب حرارت مازاد و اضافی ماشینآلات را جذب و آن را به محیط هدایت میکند.
مقایسه دستگاه چیلر و برج خنک کننده از نظرمیزان مصرف برق:
برج خنککننده از پمپ برای به گردش درآوردن آب استفاده میکند. هر چند پمپ توان الکتریکی بسیاری را مصرف میکند با این حال، برجهای خنککننده ظرفیت خنککنندگی بیشتری را فراهم میکنند. دستگاه چیلر به وسیله کمپرسور و مبدل حرارتی هدایت میشود. به همین دلیل است که به اندازه کافی در مصرف انرژی مؤثر نیستند.
مقایسه دستگاه چیلر و برج خنک کننده از نظر قیمت:
یکی دیگر از تفاوتهای مهم چیلر و برج خنک کننده تفاوت قیمت بین دو دستگاه است. قیمت تمام شده برج خنک کننده بسیار پایینتر از دستگاه چیلر است.
مقایسه دستگاه چیلر و برج خنک کننده از نظر کاربرد:
خنک کننده نمیتواند دمای آب را کمتر از نقطه شبنم هوا برساند. به همین دلیل در مواقعی که نیاز باشد دما به کمتر از این میزان رسانده شود نمیتوان از برج خنک کننده استفاده کرد و باید از دستگاه چیلر بهره گرفت.
مزایای استفاده از دستگاه چیلر
از دستگاه چیلر به راحتی میتوان در فضاهای بزرگ مانند برجها و ساختمانهای تجاری بزرگ (معمولاً بیشتر از 200 متر و حتی بالاتر از 4000 متر) استفاده کرد. از طرف دیگر حجم این دستگاه نسبت به کولرهای آبی و گازی کمتر است و بهراحتی روی تراس، حیاط و یا پشت بام نصب قابل نصب است. یکی دیگر از مهمترین مزیتهای استفاده از دستگاه چیلر این است که سرمای مورد نیاز برای چندین اتاق را میتوان تنها با نصب یک چیلر و استفاده از فن کویل های جداگانه برای هر اتاق تأمین کرد. سایر مزایای دستگاه چیلر به همراه هواساز عبارتند از:
- از قابلیت فیلتر هوا و تصفیه آلودگیها برخوردار هستند.
- طول عمر مفیدی بیشتری در مقایسه با سیستمهای تهویه مطبوع دارند.
- در مقابل شرایط جوی متفاوت کارایی مناسب دارند.
خرید دستگاه چیلر
برای خرید دستگاه چیلر، استعلام قیمت و مشاوره رایگان برای انتخاب مناسبترین دستگاه برای ساختمان خود با کارشناسان فنی و فروش شرکت ساینا تهویه رادمان تماس بگیرید. هدف ساینا تهویه رادمان ارائه محصولات با کیفیت با قیمت مناسب است. این مجموعه به دلیل استفاده از تکنولوژیهای نوین در تولید محصولات در حال حاضر در عرصه خرید و فروش و تولید انواع سیستمهای تهویه مطبوع پیشرو است. شما میتوانید به راحتی از طریق شمارههای درج شده در سایت با ما در ارتباط باشید.