چیلر های تراکمی آب خنک برای خنک کردن آب مورد نیاز در سازه ها و پروژه های خانگی و صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند. در واقع نحوه عملکرد این چیلر ها به گونه ای است که می توانند حرارت را از آب خارج کرده و آن را دوباره وارد چرخه عملیاتی نمایند.
در این مقاله می خواهیم به این سوال پاسخ دهیم که استفاده از چیلرهای تراکمی آب خنک در کدام مناطق جغرافیایی بهتر است؟ در ادامه با ساینا تهویه رادمان همراه باشید.
وظیفه چیلرهای تراکمی
وظیفه اصلی چیلر های تراکمی آب خنک این است که گرمای ناخواسته و نامطلوب را که به وسیله فعالیت های گوناگون ایجاد شده است به مکانی خارج از سیستم به شیوه راحت تری انتقال دهند. برای این چیلرها یک برج خنک کننده آب لحاظ می گردد، چرا که کندانسور های به کار برده شده در ساخت چیلر از آب به عنوان یک ماده خنک کننده و محرک بهره می برند. از آنجایی که انتقال گرما در سطوحی که مرطوب هستند راحت تر و بهتر صورت می گیرد راندمان چیلر های آب خنک نیز افزایش پیدا می کند.
چیلر های تراکمی آب خنک به چه صورت کار می کنند؟
اجزای اصلی چیلر های آب خنک کمپرسور، کندانسور، شیر انبساط و اپراتور می باشد که هر کدام از این قطعات مشغول به انجام فرایند ترمودینامیکی هستند. روش کار در این چیلرها به این شکل است که در ابتدا مبرد را در دما و فشار های مختلف به فاز های متفاوت ماده تغییر می دهند. تا به این شکل آب خنک شده و از چیلر خارج گردد. عملکرد اصلی چیلر ها بر مبنای تغییر فاز و یا وضعیت فیزیکی مبرد می باشد. همچنین چیلر های آب خنک بر پایه تراکم گاز و یا بخار کار می کنند. مراحل کار چیلر های تراکمی آب خنک به شرح زیر است:
مرحله اول
نقطه شروع فرایند عملیاتی چیلر های آب خنک جایی می باشد که آب گرم وارد اپراتور می گردد. در این مرحله از چرخه های عملیاتی گرمایی که توسط مبرد جذب شده است در ابتدای کار با تغییر فاز مایع به گاز خود را نشان می دهد. به این شکل که مبرد گرمای آب را جذب می نماید دمای محیط نیز به دلیل تماس با این قسمت کاهش پیدا می کند پس آب با دمای کمتری از چیلر خارج می شود. حال آب به فن کویل ها یا هواساز وارد شده و هوای سرد را به فضایی که باید برساند هدایت می نماید.
مرحله دوم
در کمپرسور به کار برده شده در چیلر های تراکمی آب خنک دما و فشار گاز متراکم شده افزایش پیدا می کند تا به این شکل گاز با فشار بالا به مرحله بعدی وارد گردد. چون گاز باید درون کندانسور تغییر فاز دهد، پس حتماً افزایش پیدا کردن فشار و دمای آن هنگام خروج از کمپرسور بسیار مهم می باشد.
مرحله سوم
این مرحله در داخل کندانسور چیلر های تراکمی آب خنک صورت می گیرد. گاز با دمای بسیار بالایی به کندانسور وارد شده به همین دلیل در کندانسور گاز به مایعی با فشار بالا تبدیل می گردد. این فرآیند یک فرایند فشار ثابت می باشد. پس از افزایش دما آب به برج خنک کننده وارد شده چرا که برج های خنک کننده در این چیلر ها وظیفه اصلی را برای خنک سازی آب مصرفی دارند و کندانسور نیز از این آب به عنوان ماده محرکه خود استفاده می کند. در این مرحله است که گرمای نا خواسته آب از بین می رود و دمای آب به دمای پایینی که مد نظر است می رسد.
مرحله آخر
شیر انبساط به کار برده شده در چیلر های تراکمی آب خنک منجر به انبساط و کاهش فشار مبرد می گردد. فرایندی که در این مرحله بر روی مبرد انجام می گیرد باعث می شود تا یک مخلوطی از مایع و گاز ایجاد گردد. که در نتیجه این ترکیب دوباره وارد اپراتور می شود تا با آب داغی که از جهت دیگر مجدد وارد اپراتور شده است، فرآیند چیلر های تراکمی دوباره آغاز شود.
چیلر های تراکمی آب خنک چه مزایا و معایبی دارند؟
مزیت بزرگ چیلر های آب خنک نسبت به چیلر های هواخنک مربوط به این نکته است که آن ها فضای کمتری را اشغال می کنند و می توان آن ها را در داخل خانه به راحتی نصب کرد. همین امر منجر می گردد تا هزینه های نگهداری چیلر های آب خنک و تعمیر آن ها تا مقدار بسیار زیادی کم گردد و عمر مفید آن ها طولانی شود. از طرف دیگر چیلر های آب خنک به دلیل عمر بالا و پایداری بیشتر در مقایسه با دیگر چیلر ها دارای طرفدار بیشتری هستند.
چیلر های تراکمی آب خنک به نسبت چیلر های دیگر عملکرد بهتر و راندمان بالاتری دارند. اگر از هزینه های نصب و تامین آب در چیلر های آب خنک صرف نظر کنیم این چیلر ها نسبت به مدل های دیگر مقاوم و به صرفه تر هستند. اما اگر هزینه های اولیه برای افراد بسیار مهم باشد بهتر است که از چیلر های هوا خنک بهره ببرند. از معایب اصلی چیلر های آب خنک مربوط به مصرف بسیار آب است.
در چه مناطق جغرافیایی می توان از چیلر های تراکمی آب خنک استفاده کرد؟
به دلیل آن که کندانسور این چیلر ها برای تهویه و خنک سازی مبرد از آب بهره می برند باید توجه داشت که این آب موجود در سیستم که برای خنک سازی مورد استفاده قرار می گیرد ممکن است بعضاً تبخیر گردد. پس حتماً باید در زمان های مشخص مقداری آب به دستگاه اضافه کنید. با توجه به مصرف زیاد آب دستگاه، از چیلر های تراکمی آب خنک باید در مناطقی استفاده شود که آب به نسبت زیاد بوده و دارای قیمت ارزان تری می باشد. همچنین در مناطق گرم و خشک که در فصول گرم سال رطوبت کمتری دارند، بهتر است که از چیلر آب خنک که یک وسیله تهویه بسیار خوب است استفاده شود.
چیلر تراکمی ساینا تهویه رادمان
- چیلر تراکمی در دو نوع آب خنک و هوا خنک با کندانسور آبی و هوایی به ظرفیت ۵ الی 360 تن تبرید
- کمپروسورهای اسکرو(Screw) ساخت کارخانه Bitzer و کمپرسورهای بسته (Hermetic) و یا نیمه بسته (Semihermetic) ساخت کارخانه Copeland, Bitzer, Danfoss
- اواپراتور و کندانسور از نوع لوله پوسته ای (Shell and Tube) و یا صفحه ای (Plated Heat Exchanger) با راندمان مناسب
- تست هیدرو استاتیک مطابق استاندارد Ashrea
- قطعات سیکل تبرید، تجهیزات کنترلی و اقلام برقی از مارکهای معتبر اروپایی
- امکان بهره گیری از سیستم کنترل میکرو پروسسوری ، الکترو مکانیکی و سیستم کنترل هوشمند (PLC) با قابلیت اتصال به سیستم BMS
- قابلیت کار با مبردهای R410a ,R404a, R407c, R134a, R22
- بهرهگیری از نرم افزارهای به روز مطابق با استانداردهای جهانی در انتخاب اجزای سیستم و امکان ارائه خروجی مربوطه