تابلو برق یکی از بخش های با اهمیت انواع چیلر است. به همین علت است که از آن به عنوان قلب دستگاه چیلر نام برده می شود؛ اما چه عاملی موجب شده است تا تابلو برق در ساختار چیلر ها تا این اندازه با اهمیت باشد؟ بررسی های انجام شده نشان می دهد که تابلو برق و اجزای تشکیل دهنده آن یکی از فاکتورهای موثر بر عملکرد و طول عمر این دستگاه هستند. در این مقاله به بررسی کامل نقشه تابلو برق چیلر می پردازیم؛ تا بتوانید با نقش و اهمیت این جزء از چیلر بیشتر آشنا شوید.
وظیفه تابلو برق چیست؟
چیلرها برای تولید سرما در یک محیط از انرژی برق زیادی استفاده می کنند. بر این اساس در این سیستم از تابلو برق ها برای تامین برق، مدیریت مصرف برق و پخش برق در اجزای مختلف چیلر استفاده می شود. تمام سیم کشی ها و کابل کشی هایی که از میان مدارهای چیلر عبور می کنند، در نهایت به تابلو برق ختم می شوند. به همین دلیل امکان بررسی و مدیریت نیروی برق در تابلو برق چیلر امکان پذیر است.
تابلو برق می تواند به چیلر کمک کند تا توزیع برق در میان مصرف کنندگان یا اجزای مختلف این دستگاه به صورت منظم و دقیق انجام شود. همین موضوع سبب شده است تا احتمال آسیب دیدگی اجزای چیلر به دلیل مصرف برق بیش از اندازه یا کمتر از حد مجاز کاهش پیدا کند و طول عمر این دستگاه بیشتر شود. بعد از آشنایی با نقشه تابلو برق چیلر خواهید دانست که این بخش از چیلر با بررسی و کنترل ورودی و خروجی جریان برق مانع از مصرف بیش از اندازه آن توسط اجزای مختلف چیلر می شود.
تابلو برق چیلر از چه اجزایی تشکیل می شود؟
تابلو برق در چیلرها با توجه به نوع طراحی که دارند، از ساختار و اجزای متفاوتی برخوردار است؛ اما در حالت کلی اجزای نقشه تابلو برق چیلر با توجه به قطعات موجود در مدار قدرت و مدار فرمان این دستگاه به دو قسمت متفاوت تقسیم بندی می شود.
اجزای تشکیل دهنده مدار قدرت در نقشه تابلو برق چیلر
بخش های مختلف مدار قدرت در نقشه تابلو برق چیلر عبارت هستند از:
- فیوز: فیوزها به عنوان نوعی محافظت کننده در مدار قدرت چیلر نصب می شوند. وظیفه اصلی این قطعه در چیلر، محافظت کردن از انواع مصرف کننده ها در برابر نوسانات جریان برق، اتصال کوتاه و بار اضافه است.
- رله بی متال: رله بی متال قطعه ای است که به همراه کنتاکتور در مدار قدرت نصب می شود و از موتور الکتریکی در برابر بارهای اضافه مراقبت می کند.
- تایمر رله: در نقشه تابلو برق چیلر از تایمر رله به عنوان قطعه ای برای انتقال انرژی برق ورودی در یک بازه زمانی مشخص به دو ترمینال استفاده می شود.
- پی ال سی (کنترل کننده ها): از پی ال سی ها که به عنوان کنترل کننده نیز نام برده می شود، برای ارسال دستورات به بخش های مختلف دستگاه چیلر بر اساس دریافتی های سنسورهای دما و فشار مانند کندانسور استفاده می شود.
- کلید کامپکت: کلید اتوماتیک قطعه ای است که با قطع کردن مدار قدرت، از چیلر و تابلو برق در برابر اتصالات کوتاه یا اضافه بار محافظت می کند.
- رله کنترل فاز: رله کنترل فاز قطعه ای است در مدار قدرت چیلر که وظیفه محافظت از چیلرها را برعهده دارد. این قطعه درزمان بالا و پایین شدن ولتاژ برق و عدم توالی فازها مانع از آسیب دیدن الکتروموتورها می شود.
- میکروسوئیچ: معمولاً برای قطع و وصل کردن برق چیلر از میکروسوئیچ استفاده می شود. این قطعه نسبت به فشار حساس است و در کنار قطعه ای به نام رله مغناطیسی باعث روشن شدن برق موتور بعد از خاموشی آن می شود.
- ترمینال: ترمینال یکی از اجزای تابلو برق چیلر است که باعث ارتباط اجزای داخلی و خارجی آن می شود.
- چراغ سیگنال: چراغ سیگنال موظف است تا خاموش یا روشن شدن اجزای مختلف تابلو برق چیلر را نشان دهد.
- کابلشو: کابلشو قطعه ای است که به صورت غیر مستقیم مانع از بالا رفتن آمپر می شود؛ زیرا تمام اتصالات را در جای خود محکم می کند و مانع از شل شدن آن ها و افزایش مقاومتشان می شود.
- چراغ هشدار: چراغ هشدار در زمان بروز خطر با نشان دادن علائم مختلف مانند روشن شدن و چشمک زدن، مصرف کننده را از وجود مشکلی خاص در تابلو برق آگاه می کند.
- داکت کابل: داکت ها محفظه ای برای نظم دهی، نگهداری و محافظت تمام سیم ها و کابل های موجود در تابلو برق هستند.
اجزای تشکیل دهنده مدار فرمان در نقشه تابلو برق چیلر
مدار فرمان در چیلرها وظیفه تقسیم کردن برق میان اجزای مختلف این دستگاه را برعهده دارد. این مدار در نقشه تابلو برق چیلر دارای اجزای مختلفی است که عبارت هستند از:
- شینه ها: شینه ها نوعی هادی الکتریکی مسی هستند که باعث ایجاد اتصال در مدارهای مختلف می شوند. یکی از وظایف مهم شینه ها در مدار فرمان تابلو برق چیلر، انتقال جریان الکتریکی از کلید به مصرف کننده ها است.
- کنتاکتور: کنتاکتور ارتباط میان مدار فرمان و مدار قدرت را در نقشه تابلو برق چیلر فراهم می کند. این کلید مغناطیسی وظیفه قطع یا وصل کردن مدار قدرت را برعهده دارد.
- کلیدهای ورودی: کلیدی ورودی برق نوعی محافظت کننده جریان الکتریکی در چیلر است؛ که از اجزای مختلف آن در برابر نوسانات شدید جریان برق، اتصالات کوتاه و… محافظت می کند.
- آنتی فریز: آنتی فریز به منظور جلوگیری از یخ زدن آب اواپراتور در تبلو برق چیلرمورد استفاده قرار می گیرد.
- ترموستات: کنترل دمای آب خروجی چیلر در بازه تنظیم شده مطلوب، توسط ترموستات انجام می گیرد.
- کنترل فشار بالا و پایین سیکل تبرید (High & Low PressureController): چنانچه فشار مکش و رانش کمپرسور از حد تنظیم شده زیادتر یا کمتر گردد، کمپرسور از مدار خارج می شود.
- کنترل فشار بالای سیکل تبرید در کندانسور هواخنک (High PressureController): الکتروفن های کندانسوربا فرمان این کنترلر بر اساس فشارهای تنظیم شده، در مدار قرارمی گیرند و یا از مدار خارج می شوند.
- کنترل فشار روغن (Oil Pressure Controller): این کنترلر اختلاف فشار بالا و پایین پمپ روغن کمپرسور را در حد تنظیمات کارخانه سازنده کمپرسور نگه میدارد. چنانچه اختلاف فشار روغن از این حد کمتر گردد، کمپرسور خاموش میشود.
- هیتر روغن کمپرسور: هیتر قبل از روشن شدن چیلر روغن را گرم و آماده کار میکند و در زمان روشن بودن چیلر هیتر از مدار خارج می شود، فرآیند گرمایش کمپرسور قبل از را اندازی به منظور جدا کردن مبرد از روغن و تسهیل برگشت روغن به کمپرسور صورت می گیرد.
در هنگام نصب تابلو برق چیلر باید به چه نکاتی توجه شود؟
نصب تابلو برق از اقدامات اولیه ای است که باید بعد از نصب چیلر انجام شود. ایراد در نصب این بخش از چیلر باعث می شود تا در کار سایر بخش های آن اختلال ایجاد شود؛ بنابراین نصب تابلو برق باید با دقت بالایی انجام شود. برخی از نکاتی که برای نصب تابلو برق چیلر باید به آن توجه شود عبارت است از:
- اجزای اصلی تمام چیلرها باید قبل از نصب با دقت کنترل و بررسی شوند.
- نصب چیلر به دلیل وزن بالایی که دارد، بهتر است روی یک سطح بتنی و صاف بصورت کاملا تراز انجام شود.
- تابلو برق در چیلر آب خنک باید به دور از برج خنک کننده این دستگاه نصب شود.
- تابلو برق باید در جایی نصب شود که گرما و حرارت به آسانی در هوا گردش داشته باشند.
- تامین برق تابلو برق از چیلر باید به وسیله کابل به همراه محافظ آن باشد.
جمع بندی
در توضیحات بالا به بررسی نقشه تابلو برق چیلر پرداختیم. دانستیم که تابلو برق در این دستگاه از اهمیت بسزایی برخوردار است؛ چراکه می تواند در کارکرد بهتر چیلر و افزایش طول عمر آن نقش قابل توجهی داشته باشد. هرچه قدر کیفیت قطعات به کار رفته در تابلو برق چیلر بهتر باشد، این بخش از چیلر عملکرد مناسب تری از خود نشان می دهد؛ بنابراین؛ باید در هنگام خرید چیلر از کیفیت تابلو برق اطمینان حاصل شود.
اگر قصد خرید چیلر و سایر سیستم های تهویه مطبوع از مرکزی معتبر و به نام دارید، می توانید به شرکت ساینا تهویه رادمان مراجعه کنید. این مجموعه با استخدام کارشناسان و مهندسان حاذق و تهیه متریال درجه یک و با کیفیت، بهترین و باکیفیت ترین انواع چیلر و سیستم های برودتی را متناسب با نیاز مشتری طراحی و تولید می کند.