عیوب چیلر تراکمی
چیلرها بخش مهمی از هر ساختمان هستند که در صورت خراب شدن یا به وجود آمدن هرگونه اختلال در یکی از اجزای آن مشکلات زیادی به وجود خواهد آمد. هر چند بازرسی منظم دستگاه چیلر تراکمی و نگهداری در شرایط مناسب می تواند از به وجود آمدن مشکلات جلوگیری کند. اما باید توجه داشت که عملکرد چیلر به مرور زمان تحت تاثیر عوامل مختلف ضعیف شود.
خرابی کمپرسورها و پمپ های انتقال آب، انسداد خطوط فرآیند، نشت مایع مبرد و هر مشکلی که بر اثر گذشت زمان و مدت های طولانی استفاده از دستگاه و یا تغییر شرایط محیطی ممکن است رخ دهد تنها برخی از عواملی است که می تواند باعث شود دستگاه چیلر تراکمی عملکرد صحیح خود را نداشته باشد.
با توجه به این که اجزای دستگاه چیلر تراکمی از حساسیت بالایی برخوردار است عیب یابی دستگاه نیز باید توسط افراد متخصص در این حوزه انجام شود. همان طور که گفتیم چیلر تراکمی می تواند به دلایل مختلفی از کار بیافتد و نیاز به بازبینی داشته باشد. هشدار یخ زدگی و هشدار فشار بالا از عیوب چیلرهای تراکمی هستند. در این مقاله در مورد علت های احتمالی این هشدارها صحبت می کنیم. در ادامه با ساینا تهویه رادمان همراه باشید.
دستگاه چیلر چیست؟
چیلر دستگاهی است که دمای آب را برای مصارف مختلف پایین میآورد و به عبارتی آب را سرد میکند. با عبور این آب سرد از درون کویل های فنکویلها یا هواسازهای مختلف، می توان تمام فضاهای داخلی هر نوع ساختمانی را خنک کرد. چیلر تراکمی کاربردهای مختلفی دارد. به عنوان مثال از از چیلر تراکمی می توان در انواع فرایندهای تولید و همچنین ماشین آلات صنعتی که به خنک سازی نیاز دارند، استفاده کرد.
هشدار یخ زدگی چیست؟
هنگام استفاده از دستگاه چیلر تراکمی این احتمال وجود دارد که شما با هشدار یخ زدگی روبرو شوید. دلایل احتمالی برای این هشدار می تواند باعث ایجاد خرابی در کمپرسور و اواپراتور شود. به همین دلیل به محض این که هشدار به صدا درآمد باید دستگاه به دقت بررسی شود.
زیرا در موارد جدی تر انسداد اواپراتور می تواند باعث خرابی فاجعه بار در سیستم شود. برای مثال، اواپراتور سوراخ شده نه تنها میتواند کل سیستم چیلر را از کار بیاندازد، بلکه کل لوله کشی را با مبرد و روغن آلوده می کند.
برای حل این مشکل ابتدا سطح و حجم مایع مبرد را در لولهها و مخزن ذخیره بررسی کنید. البته توجه به این نکته حائز اهمیت است که حداقل سطح مخزن ذخیرهساز توسط تولیدکننده ها تعیین می شود و متغیر است.
شما باید اطمینان حاصل کنید که وقتی همه پمپ ها در حال کار هستند مایع کافی برای جلوگیری از مکش هوا توسط پمپ وجود دارد. زیرا اگر مقدار مایع کافی نباشد، جریان مایع متوقف شده و باعث توقف فوری دستگاه میشود.
متاسفانه برخی از افراد این هشدارها را نادیده می گیرند و به تنظیم مجدد کنترلهای آن، بدون چککردن مایع مبرد اکتفا می کنند. بدون شک این کار؛ یک روش تضمین شده برای نابود کردن کمپرسور، اواپراتور یا حتی پمپ است. این در حالی است که با یک آزمایش ساده یا بررسی مخزن مایع میتوان از همه این مشکلات جلوگیری کرد.
علت های هشدار یخ زدگی چیلر تراکمی
در صورتی که سطح و حجم مایع کافی بود، دستگاه نیاز به بررسی جدی تری دارد که در ادامه به اختصار در مورد هر کدام صحبت می کنیم.
• دور پمپ
یکی از علت های رایج هشدارهای یخزدگی مربوط به کمبود مایع است. متداولترین جهت دور پمپ ها در جهت عقربههای ساعت است. برای شروع بررسی عملکرد دور موتور پمپ باید از انتهای آن بازرسی را آغاز کنید؛ اگر متوجه چرخش اشتباه شدید، باید دور موتور را تغییر دهید.
توجه داشته باشید که برای این کار شما باید سیستم را خاموش کنید و از یک تکنسین برق برای انجام این کار کمک بگیرید.
• محدودیت جریان
محدودین جریان ممکن است به علت مشکل و انجام نادرست لولهکشی باشد، همچنین ممکن است پمپ خراب شده باشد که در نهایت همه اینها میتوانند باعث محدودیت جریان شوند که همه این موارد نیاز به بررسی جدی دارد.
• شارژ مبرد
هشدار یخزدگی می تواند به دلیل شارژ کم مبرد باشد. سیستم چیلرهای تراکمی به سایتگلاس مجهز هستند؛ همزمان با شروع به کار کمپرسور، حبابهایی در این سایتگلاس مشاهده می شود که باید به سرعت از بین بروند. در صورتی که بعد از گذشت ۹۰ ثانیه همچنان این حباب ها از بین نرفته باشند، نشان از کم بودن شارژ مبرد در سیستم است. البته باید توجه داشت که آثارروغن روی لولههای مسی، حاکی از نشت مبرد است.
نباید از توجه به این نکته غافل شد که مبرد بسیار خطرناک است. به خصوص اگر دستگاه در محیط های بسته نصب شده باشد. در این صورت به راحتی می تواندباعث مسمومیت شود.
به همین دلیل افرادی که دانش کافی در این حوزه ندارند نباید برای تعمیر دستگاه اقدام کنند. زیرا نه تنها باعث خواهند شد که دستگاه آسیب ببیند بلکه می توانند خود را نیز در معرض خطر قرار دهند.
تکنسینها معمولا از دستگاه نشت یاب مبرد برای پیدا کردن نشتی استفاده میکند، یا تمام اتصالات را با حبابهای صابون می پوشانند و به روش سنتی، نشتی را تشخیص میدهند. البته اگر تکنسین نتواند با یکی از این دو روش نشتی را پیدا کند، لازم است که تمام مایع مبرد را از سیستم خارج کرده و آن را با نیتروژن پر کند.
• شیر برقی
معمولا ترموستات به صورت اتوماتیک شیر برقی را باز و بسته میکند. گاهی اوقات ممکن است این دریچه به صورت کامل بسته نشود و باز بماند؛ این شرایط موجب خنک شدن بیش از حد سیستم می شود که در نهایت برای جلوگیری از آسیب دیدن چیلر باید آن را خاموش کنید.
هشدار فشار بالا چیست؟
یکی از هشدارهایی که در زمان اوج بار دیده میشود، هشدار فشار بالا است. کنترل هشدار فشار بالا معمولاً توسط کمپرسور انجام میشود و در صورت بالا رفتن فشار، کمپرسور و فن بلافاصله شروع به کار میکنند.
علت های هشدار فشار بالا در چیلر تراکمی
برخی از دلایل احتمالی فعال شدن هشدار فشار بالا در چیلر تراکمی عبارتند از:
• کندانسور کثیف
در صورتی که هشدار فشار بالا را در سیستم مشاهده می کنید قبل از هر چیزی، کندانسور را بررسی کنید چرا که سطح کندانسور بعضی اوقات با کثیفیهایی مسدود شده است که شما به راحتی متوجه آن نمیشوید.
برای رفع این مشکل بهترین کار، کمک گرفتن از تکنسین و متخصص این امر است. اگر کندانسور خیلی کثیف شده باشد؛ عملا مسیر جریان هوا مسدود خواهد شد که باید از یک تکنسین بخواهید تا آن را به صورت حرفهای برای شما تمیز کند، معمولا تکنسینها با استفاده از پمپ کارواشی شست و شوی آن را انجام می دهند؛ البته هنگام شست و شو، چیلر باید خاموش باشد و مراقبت شود تا آب به فن و موتور وارد نشود.در غیر اینصورت امکان آسیب به سیستم وجود دارد.
• موتور فن ناکارآمد
کندانسورها حداقل دو عدد موتور فن دارند به همین دلیل یک موتور معیوب بدون اینکه شناسایی شود، میتواند تا هفته ها و حتی ماه ها در سیستم دوام بیاورد؛ اما در روزهای گرم تابستان یک موتور فن معیوب به سرعت آشکار می شود زیرا به احتمال زیاد به علت فشار بالا، سیستم خاموش میشود.
• جریان هوا
سیستمهای خنک کننده به هوای تازه نیاز دارند، بنابراین هرگونه گرفتگی در مسیر جریان هوای سیستم باعث میشود تا کندانسور به جای هوای تازه از همان هوای گرم اطراف خود استفاده کند. این معمول ترین مشکل سیستم های خنککننده خانگی است.
• کمپرسور معیوب
کمپرسور به عنوان قلب یک سیستم خنک کننده به شمار می رود. هرگونه اختلال در کمپرسور می تواند باعث مشکلات جدی شود. به همین دلیل شرکت های تولید کننده چیلر تراکمی باید از کمپرسورهای اورجینال استفاده کنند. کمپرسور معیوب یکی از دلایل هشدار فشار بالا است. عیب یابی کمپرسور باید توسط افراد متخصص انجام شود.
عیب یابی چیلر تراکمی
تمام راههای گفته شده در این مقاله برای پیدا کردن هرچه زودتر منشاء مشکل و جلوگیری از خراب شدن دستگاه چیلر تراکمی است. اما برای برطرف کردن مشکلات و عیب یابی چیلر تراکمی، بهتر است از یک متخصص ماهر و کاربلد کمک بگیرید.
شما می توانید برای خرید و عیب یابی چیلر تراکمی و کسب اطلاعات بیشتر در این باره از طریق شماره های درج شده در سایت با کارشناسان ساینا تهویه رادمان در ارتباط باشید.