سیستم های تهویه مطبوع تاثیر بسیار زیادی در ارتقای کیفیت زندگی انسان در محیط های مختلف دارند. اما یکی از دغدغه های اغلب افراد، میزان مصرف انرژی این سیستم ها است. این در حالی است که با در نظر گرفتن برخی نکات می توان مصرف انرژی در سیستم های تهویه مطبوع را کاهش داد.
با توجه به همین موضوع قصد داریم تا در این متن راهکارهایی اساسی جهت عملکرد صحیح و بهینه و در نتیجه کاهش مصرف انرژی دستگاه های تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی ارائه می دهیم که در صورت رعایت آنها، هم طول عمر دستگاه ها افزایش می یابد و هم منجر به کاهش مبلغ قبض های انرژی می شود.
برخی از این راهکارها بسیار ساده است اما تاثیر بسیار زیادی در کاهش مصرف انرژی سیستم های تهویه مطبوع خواهد داشت.
کاهش مصرف انرژی در سیستم های تهویه مطبوع

برخی از راهکارهای مهم که باعث خواهد شد تا مصرف انرژی در سیستم های تهویه مطبوع به میزان قابل توجهی کم شود، عبارتند از:
سیستم تهویه مطبوع مناسب را انتخاب کنید
اولین گام برای کاهش مصرف انرژی سیستم تهویه مطبوع، انتخاب دستگاه مناسب است. ظرفیت دستگاه بر حسب Btu/hr یا کیلووات و یا تن تبرید باید متناسب با نیاز اتاق ها و سالن های یک ساختمان باشد.
یک سیستم تهویه مطبوع مناسب باید بتواند تمام نیازهای ساختمان را پوشش دهد. اگر ظرفیت کمتر از میزان مورد نیاز باشد، دستگاه سرمایشی و گرمایشی انرژی بیشتری برای پوشش اتاق یا سالن مورد نظر مصرف خواهد کرد.
از عایق کاری استفاده کنید
عایق کاری جداره های خارجی ساختمان، از اتلاف حرارت ناشی از سقف، کف و دیوارهای مجاور فضای آزاد جلوگیری می کند. عایق کاری یکی از عوامل بسیار مهم در گرم نگه داشتن ساختمان در فصل های سرد و خنک نگه داشتن آن در فصل های گرم است. زیرا به کمک عایق کاری می توان یک خانه را در زمستان گرم تر و در تابستان خنک تر نگه داشت.
عایق کاری روش های مختلفی دارد که انتخاب نوع عایق کاری به عوامل مختلفی مانند وضعیت جدار، نمای خارجی ساختمان و … بستگی دارد. از طرف دیگر باید توجه داشته باشید که عایق کاری ساختمان هایی که ساخت آن ها تمام شده است با عایق کاری ساختمان های در ساخت متفاوت است.
از مسدود شدن جریان هوا جلوگیری کنید
یکی دیگر از کارهایی که می تواند در بهبود کیفیت سیستم HVAC تاثیر داشته باشد جلوگیری از مسدود شدن جریان هوا است. در اغلب موارد افراد بدون آن که متوجه باشند در مسیر جریان هوا، مبلمان یا سایر اشیا را قرار می دهند که توزیع هوا در محیط را با مشکل مواجه می کند. به ویژه اگر این اشیا در مقابل دریچه های هوایی که در نقاط پایین نصب شده اند، قرار بگیرد.
در و پنجره ها را درزگیری کنید
اگر زمانی که کنار پنجره یا در می ایستید احساس می کنید که هوای سرد وارد ساختمان می شود نشان دهنده این است که پنجره و در نیاز به درزگیری دارد. زیرا نفوذ هوای سرد، باعث سرد شدن هوای داخل و مصرف بیشتر انرژی دستگاه های گرمایشی می شود. برای جلوگیری از این اتفاق بهترین راهکار استفاده از پنجره های دو جداره استاندارد و استفاده از دور شیشه های مخصوص است.
درجه حرارت را درست تنظیم کنید
درجه حرارت پیشنهادی هوای خروجی از دستگاه هایی مانند فن کویل یا هواساز و … در زمستان (وقتی دستگاه در حالت گرمادهی است) بین ۱۹ تا ۲۲ درجه سانتی گراد است. هر چه درجه حرارت را در فصل زمستان کمتر کنیم (کمتر از ۱۹ درجه سانتی گراد) به مقدار بسیار زیادی در مصرف انرژی صرفه جویی خواهد شد. درجه حرارت پیشنهادی هوای خروجی از دستگاه ها در تابستان (وقتی دستگاه در حالت سرمادهی است) بین 24 تا 26 درجه سانتی گراد است که هر چه درجه حرارت بیشتری را انتخاب کنیم، باعث کاهش مصرف انرژی در سیستم های تهویه مطبوع خواهد شد.
با گزینه های مختلف کنترل دستگاه آشنا شوید
در سال های اخیر سیستم های تهویه مطبوع پیشرفت زیادی کرده است و دارای قابلیت های بسیار زیادی است. برخی از افراد از این قابلیت ها استفاده نمی کنند. در حالی که استفاده صحیح از دستگاه و کمک گرفتن از قابلیت های موجود در دستگاه تاثیر بسیار زیادی در کاهش مصرف انرژی سیستم های تهویه مطبوع خواهد داشت.
برای آشنایی با این موارد بهتر است که دفترچه راهنمای دستگاه را به دقت مطالعه کنید. در دفترچه راهنمای سیستم های تهویه مطبوع اغلب این موارد به صورت کامل توضیح داده شده است.
فیلترهای هوا را در بازه های زمانی مناسب تعویض کنید
در آن دسته از تجهیزات تهویه مطبوع که از فیلترهای هوا استفاده می کنند، تجمع گرد و غبار و گرفتگی فیلتر ها می تواند منجر به تحت فشار قرار گرفتن موتور فن ها شود. به همین دلیل، تعویض به موقع فیلترها، می تواند از اتلاف انرژی در این بخش پیشگیری کند، چرا که عدم تعویض فیلتر ها سبب استفاده بیشتر انرژی دستگاه می شود و حجم هوای درخواستی در سیستم را کاهش می دهد که باعث اختلال در سیستم تهویه مطبوع می شود.از جمله مزیت های تعویض فیلتر در زمان مناسب نیز می توان به کاهش هزینه ها، کمک به محیط زیست و دیگر مزایای بهداشتی اشاره کرد.
سرویس های دوره ای را انجام دهید
مطابق کاتالوگ و دستورالعمل های شرکت سازنده دستگاه، اگر به سرویس های تخصصی دوره ای نیاز است، حتما در زمان های تعیین شده، سرویس ها را به افراد متخصص واگذار کنید. این سرویس ها به عیب یابی به موقع قطعات آسیب دیده کمک می کند. وجود ایراد در برخی قطعات می تواند در افزایش میزان مصرف انرژی تاثیر زیادی داشته باشید. به همین دلیل توصیه می شود که سرویس های دوره ای را جدی بگیرید.
کسب مشاوره و اطلاعات بیشتر در خصوص سیستم های تهویه مطبوع از کارشناسان ساینا تهویه رادمان
شرکت ساینا تهویه رادمان با هدف ارتقای سطح کیفی صنعت تاسیسات کشور توسط تیمی از کارشناسان مهندسی مکانیک و الکترونیک با بیش از بیست سال تجربه تاسیس گردید، تا با استفاده از آخرین دستاوردهای تکنولوژی و بهره گیری از دارائی های فکری در زمینه مشاوره، طراحی و ساخت دستگاه های تهویه مطبوع گامی در پیشرفت صنعت و رسیدن به اهداف و ایده آل های جهانی بر دارد.
در ارتباط با سیستم های تهویه مطبوع هر سوالی که دارید می توانید از طریق شماره های درج شده در سایت با کارشناسان ساینا تهویه رادمان در ارتباط باشید.