دستگاه چیلر تراکمی
دستگاه چیلر تراکمی یکی از تجهیزات مهم در سرمایش است. چیلرها در انواع و اندازههای گوناگون تولید می شوند. در این مقاله به معرفی انواع چیلر می پردازیم.
دستگاه چیلر یکی از تجهیزات مهم در سرمایش است. چیلرها در انواع مختلف و اندازههای گوناگون طراحی و تولید می شوند. چیلر سیستمی است كه گرما را از مايع بر اساس سيكل تبريد تراكمي و يا جذبي دفع ميكند. اين مايع ميتواند جهت خنککاری دستگاهها و تجهیزات صنعتی و سرمایشهای فرآیندی استفاده شود. با توجه به این که امروزه چیلرهای تراکمی از استقبال خوبی در میان مهندسین مشاور و صاحبان ساختمانهای مسکونی و اداری برخوردار شدهاند بر آن شدیم تا در این مقاله به برخی از سوالات رایج در ارتباط با چیلر تراکمی پاسخ دهیم. این سوالها عبارتند از:
دستگاه چیلر تراکمی چیست؟
انواع دستگاه چیلر تراکمی کدام است؟
اجزا دستگاه چیلر تراکمی چیست؟
قیمت دستگاه چیلر تراکمی چقدر است؟
اگر شما هم به دنبال یافتن پاسخی برای پرسشهای زیر هستید در ادامه با ما همراه باشید.
دستگاه چیلر تراکمی
کاربرد چیلر تراکمی
یک چیلر تراکمی یا جذبی کاربردهای مختلفی دارد و می تواند در زمینه تهویه مطبوع و صنعت مورد استفاده قرار بگیرد. در استفاده تهویه مطبوع، آب خنکشده در مبدل حرارتی یا کویل هواساز پخش میشود تا فضای مورد نیاز را سرد و رطوبت زدایی کند. چیلر تراکمی صنعتی در صنایع پلاستیک، دایکاست، ابزارسازی، شیمایی، دارویی، غذایی، چاپ و غیره استفاده میشود.
انواع چیلر تراکمی
چیلر تراکمی در حالت کلی به دودسته چیلر تراكمي آب خنک و چیلر هوا خنک تقسيم ميشود.
چیلر آب خنک
سیکل تبرید در چیلر تراکمی آب خنک، تراکمی تبخیری است. مبرد در اواپراتور با گرفتن گرمای سیال واسط تبخیر میشود و به سمت کمپرسور حرکت میکند. مبرد بعد از متراکم شدن با سطح فشار و دمای بالاتری وارد کندانسور میشود. نوع کندانسور در چیلر آب خنک از نوع آبی است و مبرد داغ خروجی از کمپرسور از طریق تبادل حرارت با آب در گردش برج خنککننده تقطیر و سرد شده و به سمت اکسپنشن ولو هدایت میشود. اکسپنشن ولو با منبسط کردن مبرد یک دوره سیکل را کامل میکند. چیلرهای آب خنک برای تولید برودت و سرمایش زیر صفر در صنایع و سرمایشهای فرآیندی مورد استفاده قرار میگیرد. نکته قابل توجه در چیلر تراکمی آب خنک، داشتن محدودیت در انتخاب اقلیم است. استفاده از این نوع چیلر در شهرهایی با رطوبت بالا توصیه نمیشود. ابعاد کوچک، صدا و لرزش کم، راندمان بالا و مصرف برق پایین از مهمترین مزایای چیلر آب خنک است.
چیلر هوا خنک
سیکل تبرید در چیلر تراکمی هوا خنک با خروج مایع مبرد از کمپرسور آغاز میشود. مایع مبرد سپس وارد کندانسور شده و بعد از تبادل حرارت با هوای محیط از فاز بخار خارج میشود. این تبادل حرارتی توسط فنهای کندانسور انجام میشود و در نهایت مایع مبرد پر فشار وارد اکسپنشن ولو میشود.
چیلر هوا خنک باید در فضای باز و در معرض هوای آزاد قرار بگیرد. علت این امر این است که مبرد داغ در داخل کندانسور به وسیله گردش هوا روی کویل کندانسوری خنک میشود و امکان این که چیلر هوا خنک، داخل موتورخانه یا فضای بسته قرار بگیرد وجود ندارد. برای افزایش تبادل حرارتی بین مبرد و هوای آزاد از فن در کندانسور استفاده میشود. مهمترین مزیت چیلر هوا خنک استفاده از آن در شرایط آب و هوایی مختلف است. به عنوان مثال از این نوع چیلر میتوان حتی در شهرهایی شمالی یا جنوبی با رطوبت بالا نیز استفاده کرد. حذف برج خنککننده، سیستم پمپاژ برج خنککننده و سختی گیر آب جبرانی برج خنککننده از دیگر مزایای چیلر تراکمی هوا خنک است. از چیلر هوا خنک میتوان در تهویه مطبوع تابستانی، تامین آب سرد هواساز و فن کویل و خنک کاری تجهیزات صنعتی و سرمایشهای فرآیندی استفاده کرد.
مقایسه چیلر هوا خنک و چیلر آب خنک
- هزینه نگهداری چیلر هوا خنک نسبت به چیلر آب خنک پایینتر است. (البته توجه به این نکته حائز اهمیت است که قیمت چیلر هوا خنک نسبت به چیلر آب خنک بیشتر است.)
- ابعاد چیلر هوا خنک بزرگتر از چیلر آب خنک است.
- مصرف برق چیلر تراکمی هوا خنک بیشتر از چیلر تراکمی آب خنک است.
- در ظرفیت نامی یکسان راندمان چیلر آب خنک بیشتر از چیلر هوا خنک است.
- سطح صدا و لرزش چیلر تراکمی هوا خنک بیشتر از چیلر تراکمی آب خنک است.
- چیلر تراکمی آب خنک قابلیت استفاده در هر نوع شرایط آب و هوایی را ندارند ولی چیلر تراکمی هوایی را در آب و هوای گرم و مرطوب نیز میتوان به کار برد.
اجزا چیلر تراکمی
در ساخت چیلر تراکمی، قطعات و اجزای مختلفی به کار میرود که مهمترین آنها عبارتند از:
کمپرسور: کمپرسور قلب تپنده چیلر تراکمی است. وظیفه کمپرسور متراکم کردن مبرد خروجی از اواپراتور و افزایش فشار آن است.
کندانسور: کندانسور مبدل حرارتی است که وظیفه آن تقطیر و کاهش دمای مبرد خروجی از کمپرسوراست. کندانسور می تواند از نوع هوا خنک یا آب خنک باشد.
اکسپنشن ولو: شیر انبساط یا اکسپنشن ولو میزان مبرد ورودی به اواپراتور را با توجه به تغییرات بار برودتی تنظیم میکند. به بیان سادهتر اکسپنشن ولو در چیلرتراکمی مبرد خروجی از کندانسور را منبسط کرده و پس از کاهش فشار، آن را به اواپراتور ارسال میکند. انواع شیر انبساط عبارتند از: شیر انبساط ترمال، شیر انبساط الکترونیکی
اواپراتور: اواپراتور یک مبدل حرارتی است که حرارت را بین مبرد و سیال واسط تبادل میکند. مبرد پس از عبور از اکسپنشن ولو و کاهش فشار جهت تبخیر وارد اواپراتور میشود.
ضریب عملکرد چیلر تراکمی
ضریب عملکرد در چیلر تراکمی به نسبت سرمایش مفید تولید شده در اواپراتور به انرژی خالص ورودی چیلر، گفته میشود. نوع کمپرسور، دمای محیط و دمای آب خروجی از چیلر از فاکتورهای تاثیرگذار در ضریب عملکرد چیلر هستند.
مقایسه چیلر تراکمی و چیلر جذبی
چیلر ها با هدف ایجاد بستر تهویه مطبوع و در صنعت مورد استفاده قرار می گیرند. علاوه بر چیلرهای تراکم، چیلرهای جذبی نیز وجود دارند که دارای برخی تفاوت های مهم هستند که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم:
چیلر تراکمی: حرکت گازها تحت اثر کمپرسور، منبع انرژی الکتریکی، هزینه اولیه کم، احتیاج به انرژی برق به صورت پیوسته.
چیلر جذبی: استفاده از گرما یا بخار آب به عنوان منبع انرژی، هزینه اولیه بالا، حداقل بودن انرژی الکتریکی مورد نیاز در شرایط اضطراری، امکان قابلیت استفاده در سیستم تولید همزمان .
قیمت چیلر تراکمی
قیمت چیلر تراکمی به فاکتورهای زیادی بستگی دارد. اما در حالت کلی هزینه تولید چیلر، متناسب با ظرفیت سرمایشی آن است. متریالهای مورد استفاده در چیلر و برند تولید کننده از دیگر موارد تعیین کننده قیمت چیلر تراکمی هستند. شرکت ساینا تهویه رادمان پیشرو در صنعت تاسیسات کشور خدمات فروش سیستم های تهویه مطبوع را به مشتریان خود ارائه میدهد. هدف این مجموعه عرضه محصولات با کیفیت با قیمت بسیار مناسب است. در صورت نیاز به هرگونه مشاوره در حوزه ساخت و راه اندازی سیستم چیلر تراکمی میتوانید با کارشناسان پشتیبان مجموعه در ارتباط باشید.