تغییر فصل موتورخانه یکی از اقدامات موثر در عملکرد صحیح این سیستم و اجزای آن است؛ که توسط نیروهای متخصص در این حوزه، بعد از بررسی نوع موتورخانه و عملکرد آن انجام می شود. این عمل معمولاً به دلیل بهبود عملکرد موتورخانه در فصول سرد سال انجام می شود.
با این حال برخی از صاحبان تاسیسات موتورخانه مایل به تغییرات فصل موتورخانه در ماه های گرم سال هستند. در این مطلب به بررسی انواع تغییرات فصل موتورخانه و تاثیر آن روی عملکرد این سیستم می پردازیم؛ تا کسانی که از این عمل غافل هستند؛ در زمان تغییرات فصل برای انجام این کار اقدام کنند.
علت تغییر فصل موتورخانه چیست؟
ممکن است این سوال برای بسیاری از افراد ایجاد شود که چرا باید برای تغییر فصل موتورخانه اقدام کنیم؟ آیا انجام تغییرات فصل موتورخانه امری ضروری است؟ در پاسخ به این سوال و بررسی علت انجام این امر باید بگوییم که معمولاً بعد از هر تغییرات جدی دما، تغییرات متعددی در موتورخانه و اجزای آن ایجاد می شود که منجر به تغییراتی در بازدهی آن ها می شود.
برای اینکه تغییرات اجزای این سیستم نتوانند باعث کاهش کیفیت عملکرد و راندمان موتورخانه شوند؛ در زمان تغییر فصل، تغییراتی روی موتورخانه اعمال می شود؛ که احتمال پایین آمدن راندمان این دستگاه را به حداقل می رساند. در بسیاری از مواقع کسانی که اقدام به تغییرات فصل موتورخانه نمی کنند؛ با مشکلاتی مانند ایجاد صدای ناهنجار از موتورخانه، مصرف زیاد انرژی، اتلاف انرژی و… همراه هستند.
در خصوص تأمین سرمایش و گرمایش ساختمان دو روش اصلی وجود دارد:
الف – تأمین سرمایش و گرمایش بصورت متمرکز و تحت مدیریت واحد که بصورت مرکزی صورت می پذیرد.
ب – تأمین سرمایش و گرمایش بصورت غیرمتمرکز و در هر واحد که بصورت مستقل انجام می گردد.
در حالت اول عمدتا از دستگاه چیلر، دیگ آب گرم و متعلقات مربوطه استفاده می شود ولی در حالت دوم دستگاه های مینی چیلر یا کولر و پکیج کاربرد دارند.
در این مقاله به سیستم متمرکز یا مرکزی پرداخته می شود.
نحوه تغییر فصل موتورخانه در تابستان
برای اعمال تغییر فصل موتورخانه در تابستان ابتدا باید به خاموش کردن سیستم گرمایشی بپردازید. توجه داشته باشید که اگر از چیلر استفاده می کنید؛ باید برای فعال کردن سیستم سرمایشی اقدام کنید. در نهایت مطابق مراحل زیر به تغییر در فصل موتورخانه بپردازید.
- در مرحله اول باید به پیدا کردن مسیر لوله کشی سیستم گرمایشی و کلکتور آن روی دیگ موتورخانه بپردازید.
- در مرحله دوم تلاش کنید تا تمام پمپ های سیرکوله گرمایشی را درصورت جدا بودن از سیستم سرمایشی، خاموش شود.
- در مرحله سوم باید به بستن تمام شیرهای رفت و برگشتی که روی کلکتور دیگ قرار دارند، بپردازید.
- در نهایت برای تغییرات فصل موتورخانه در تابستان بهتر است دمای ترموستات روی دیگ موتورخانه را کمی کم کنید.
- نسبت به راه اندازی سیستم سرمایشی اقدام نمایید.
نحوه تغییر فصل موتورخانه در زمستان
تغییر فصل موتورخانه در ماه های سرد سال نسبت به فصل تابستان از اهمیت بیشتری برخوردار است؛ چراکه با پایین آمدن دما، تغییرات بیشتری روی موتورخانه و اجزای آن وارد می شود. برای تغییرات فصل موتورخانه در زمستان ابتدا باید شوفاژ را روشن کنید و به اعمال تغییرات مختلف در دمای دیگ موتورخانه خود بپردازید. برای اجرای تغییرات در این سیستم در فصل زمستان، بهتر است مطابق مراحل زیر اقدام کنید.
- در اولین مرحله باید بتوانید شیرهای رفت و برگشتی سیرکوله سیستم گرمایشی را پیدا کنید و آن را باز کنید.
- بعد از باز کردن شیرهای سیرکوله، باید تمام پمپ های سیرکوله را فعال کنید.
- چنانچه مسیر بای پس پمپ سیرکوله باز باشد، عملکرد موتورخانه مختل می شود؛ بنابراین؛ بهتر است از بسته بودن آن اطمینان حاصل شود.
- برای اینکه از صحیح بودن جریان آب در لوله ها اطمینان حاصل کنید؛ کافیست تا برای چند ثانیه دستتان را روی لوله نگهدارید؛ در صورتی که مشکلی در جریان آن وجود نداشته باشد، لوله ها گرم هستند. همچنین می توانید با ورود به فضاهای مختلف از فعال شدن شوفاژ و تولید گرما اطمینان حاصل کنید.
- از تعداد دیگ بیشتر برای تولید گرما استفاده کنید؛ چراکه در فصل زمستان گرمای زیادی برای گرمایش واحدهای مختلف یک ساختمان نیاز است.
- در نهایت باید تغییراتی را در دمای دیگ و پمپ سیرکوله ایجاد کنید. معمولاً دمای مناسب برای دیگ 70 درجه سانتی گراد و برای پمپ سیرکوله 15 واحد کمتر، یعنی 55 درجه سانتی گراد دما مناسب است.
لازم به ذکر است که درصورت وجود چیلر در سیستم سرمایشی ساختمان، حتما نسبت به تخلیه آب اواپراتور چیلر و نیز آب سیستم سرمایشی اطمینان حاصل کنید.
جمع بندی
در مطلب بالا به بررسی علت و نحوه تغییر فصل موتورخانه پرداختیم. دانستیم که این عمل یک اقدام موثر برای بهبود راندمان و عملکرد این سیستم در فصول مختلف سال است. با وجود آموزش های بالا، جالب است بدانید که موتورخانه ها با توجه به نوعی که هستند و اجزایی که دارند؛ در فصل تابستان و زمستان به شکل های مختلفی تغییر داده می شوند؛ بنابراین؛ پیشنهاد می شود برای انجام این عمل با افراد متخصص و حاذق در این زمینه مشورت شود.
شرکت ساینا تهویه رادمان طراح و تولید کننده انواع سیستم تهویه مطبوع، چیلر و… مفتخر است تا با استخدام مشاوران و کارشناسان متخصص در این حوزه، شما را در زمینه های مرتبط با موتورخانه، چیلر، سیستم های تهویه و… راهنمایی کند. کافیست تا از طریق راه های ارتباطی با مشاوران مجموعه ساینا تهویه رادمان تماس حاصل کنید و درخواست شرایط و نحوه تغییر فصل موتورخانه خود را داشته باشید.