لوله کشی فن کویل
فن کویل ها یکی از پرطرفدارترین و پرکاربردترین وسایل تهویهی مطبوع هستند که قابلیت سرمایش و گرمایش را به صورت هم زمان دارند. فن کویل ها در انواع مختلف تولید می شوند به همین سبب سیستم لوله کشی فن کویل نیز می تواند متفاوت باشد. لوله کشی فن کویل با هدف تبادل حرارتی بین آب و هوا انجام می شود تا از این طریق دمای محیط به حد مطلوب برسد. در این مقاله به معرفی انواع لوله کشی فن کویل می پردازیم. در ادامه با ساینا تهویه رادمان همراه باشید.
تقسیم بندی لوله کشی فن کویل
لوله کشی در فن کویل ها به خاطر انتقال آب انجام می شود. آب با دمای مناسب بار گرمایشی و سرمایشی مورد نیاز فن کویل را فراهم میکند که این آب توسط دستگاههایی مانند چیلر و بویلر در موتورخانه یا پکیج تأمین می شود. در حالت کلی لوله کشی فن کویل به سه صورت دو لوله ای، چهار لوله ای و تک لوله ای انجام می شود.
لولهکشی تک لوله ای
لوله کشی تک لوله ای نسبت به سایر روش ها کاربرد کمتری دارد. بیشتر مخصوص فضاهای کوچک است که با حداکثر ۳ دستگاه انجام می شود. همان طور که از نام آن مشخص است از یک لوله جهت گردش آب استفاده می شود. تجهیزات در این روش لوله کشی می توانند به صورت سری در مدار قرار بگیرند. گاهی از خط اصلی یک لوله وارد دستگاه می شود و خروجی آب توسط یک قطعه به مسیر اصلی برگشت داده می شود.
لوله کشی فن کویل دو لوله ای
در این سیستم لوله کشی از دو لوله که یکی برای ورود آب و دیگری برای خروج آب است؛ استفاده می شود. نوع دستگاهی که به فن کویل متصل میشود تعیین کننده گرم بودن یا سرد بودن آب جریان یافته در این لوله ها است. به عنوان مثال اگر فن کویل به چیلر متصل شود آب ورودی به دستگاه خنک است و فن کویل برای سرمایش محیط به کار می رود. فن کویل های دو لوله با توجه به نحوه و مسیر برگشت آب به سه روش لوله کشی می شوند:
لولهکشی فن کویل دو لوله برگشت مستقیم
لوله کشی این نوع فن کویل ها شبیه به لوله کشی رادیاتورها در ساختمان های کوچک انجام می شود. در این روش آبی که وارد لوله برگشت می شود؛ به صورت مستقیم به سمت موتور خانه حرکت می کند. این روش لوله کشی از افت زیاد آب در مسیر جلوگیری میکند و برای دستگاه های پخش حرارت که با افت فشار مواجه هستند؛ بسیار کاربردی است.
لولهکشی فن کویل برگشت معکوس
این روش لوله کشی برای دستگاه های تهویه مطبوعی که افت فشار مساوی دارند، بسیار مناسب است. آب برگشتی در لوله ها جهت حرکت آب در لوله رفت حرکت میکند؛ بعد از این که آب آخرین دستگاه به لوله برگشت متصل شد، آب به سمت موتورخانه حرکت می کند. به دلیل افت فشار مساوی در دستگاه ها، آب جریان یافته با قطر لوله ها متناسب است.
لولهکشی فن کویل با برگشت مختلط
قسمتی از لوله کشی برگشت در این دستگاه به صورت مستقیم و قسمت دیگر آن به صورت معکوس انجام می شود. به عنوان مثال برگشت آب در لوله های عمودی فن کویل به صورت مستقیم و در لوله های افقی به صورت معکوس طراحی می شود.
لولهکشی فن کویل چهار لوله ای
در سیستم لوله کشی فن کویل لوله های آب سرد و آب گرم به صورت مجزا قرار داده می شوند؛ در این روش برای هرکویل سرمایشی و گرمایشی لوله های ورودی و برگشتی مخصوص در نظر گرفته می شود. به عنوان مثال کویل گرمایشی این فن کویل یک لوله ورودی آب گرم و یک لوله برگشتی آب گرم دارد. کویل سرمایشی فن کویل نیز یک لوله ورودی آب سرد و یک لوله برگشتی آب سرد دارد.
این فن کویل ها در ایران کمتر مورد استفاده قرار می گیرند؛ در ایران برای ساختمان هایی که نیاز است از قابلیت سرمایشی و گرمایشی به صورت همزمان استفاده شود؛ هواسازها ترجیح داده می شوند. در بسیاری از نقاط ایران ساختمان ها دارای واحدهای شمالی و جنوبی هستند که در فصل بهار و پاییز ممکن است بعضی از واحد ها نیاز به سرمایش و برخی از واحدها نیاز به گرمایش داشته باشند که در این صورت وجود فن کویل چهار لوله ای می تواند برای هر واحد به صورت مستقل عمل کند و هر نقطه را در حالت گرمایش یا سرمایش قرار دهد. این فن کویل ها به سنسور تغییر وضعیت نیازی ندارند.
مزایا و معایب فن کویل دو لوله ای
به دلیل اینکه در سیستم لوله کشی فن کویل دو لوله ای یک لوله رفت و یک لوله برگشت وجود دارد، تنها یک سیکل آب در سیستم لوله کشی جریان پیدا میکند که میتواند باعث سرمایش یا گرمایش شود؛ با توجه به این نکته هنگام نصب فن کویل دو لولهای باید به شرایط آب و هوایی محل زندگی توجه کرد. اگر سیستم برای گرمایش تنظیم شده باشد نمیتوان به صورت هم زمان از قابلیت سرمایش استفاده کرد؛ به همین سبب برخی از ساکنین ساختمان ها گاهی مجبور به تحمل نوسانات دمایی میشوند. فن کویل های دو لوله دارای قطعهای به نام ترموستات هستند که نحوه فعالیت فن کویل را تعیین می کند.
این فن کویل های نصب شده می توانند مزیت ها و معایبی به همراه داشته باشند. مهم ترین مزیت های فن کویل دو لوله ای عبارتند از:
- قابلیت تنظیم سرعت در سه حالت کم، متوسط و زیاد
- راندمان و عملکرد بالا
- داشتن ساختاری ساده
- هزینه پایین نصب و نگهداری
معایب فن کویل دو لوله عبارتند از:
- عدم امکان استفاده هم زمان از قابلیت گرمایش و سرمایش برای واحد ها به صورت مستقل
- سخت بودن تغییر وضعیت از حالت گرمایش به سرمایش
- زمان بر بودن تغییر وضعیت
مزایا و معایب فن کویل چهار لوله ای
لوله کشی فن کویل های چهار لوله ای طوری انجام می شود که دو سیکل آب به صورت مجزا در جریان باشد؛ یک سیکل آب برای گرمایش و سیکل دیگر برای سرمایش به کار می رود. مزیت های فن کویل چهار لوله عبارتند از:
- قابلیت تنظیم سرعت در سه حالت کم متوسط و زیاد
- تأمین هم زمان گرمایش و سرمایش برای هر واحد به صورت مستقل
- امکان شخصی سازی فعالیت فن کویل برای اتاق های مختلف یک واحد ساختمانی
- بازدهی بسیار بالا و بهره برداری ساده
- انعطاف پذیری در عملکرد
معایب فن کویل چهار لوله عبارتند از:
- هزینه بالای نصب و راه اندازی
- احتمال بالای خرابی لوله ها به دلیل وجود لولههای بیشتر
- لزوم انجام کالیبراسیون
لوله کشی چهار لوله برای ساختمان هایی مانند مراکز بزرگ درمانی و هتل های بزرگ، ساخت ساختمان هایی با تراکم جمعیت بالا و ساختمان هایی که واحدهای آنها به کنترل جداگانهای درمان نیازمند است؛ گزینه مناسبی است.
خرید فن کویل
فن کویل ها تجهیزاتی هستند که هم به عنوان سیستم سرمایشی و هم گرمایشی می توانند مورد استفاده قرار بگیرند. با توجه به پارامترهایی مانند کاربری ساختمان، تراکم جمعیت ساختمان، مساحت و شرایط فصلی منطقه، سیستم لوله کشی فن کویل تعیین می شود. لوله کشی دو لوله و چهار لوله رایج ترین سیستم های لوله کشی هستند که هر کدام از آنها ویژگی ها و مزیت های خاص خود را دارند. در لوله کشی چهار لوله می توان به صورت هم زمان از قابلیت سرمایشی و گرمایشی فن کویل بهرهبرداری کرد در حالی که در لوله کشی دو لوله فقط فن کویل میتواند حالت سرمایشی یا گرمایشی داشته باشد.
گروه صنعتی ساینا تهویه رادمان، سال های طولانی است که در حوزه طراحی و عرضه سیستم های برودتی و تهویه مطبوع خدمات تخصصی به مشتریان خود ارائه میدهد. جهت کسب اطلاعات بیشتر و نیز دریافت مشخصات فنی کامل و استعلام قیمت دستگاه فن کویل دیواری میتوانید با شمارههای درج شده در سایت تماس بگیرید و از کارشناسان ساینا تهویه رادمان مشاوره رایگان دریافت کنید.