هواساز یکی از تجهیزات تهویه مطبوع است که کاربرد بسیار زیادی دارد. برای آشنایی با نحوه کارکرد این محصول شما نیاز دارید تا با اصطلاحات مربوط به هواساز و نحوه عملکرد آن آشنا شوید. با توجه به همین موضوع در این مطلب از مقالات سایت ساینا تهویه رادمان به توضیح واژه ها و اصطلاحات هواساز می پردازیم.
هواساز: دستگاهی است که برای تنظیم کردن دما، رطوبت و فیلتراسیون هوای محیط استفاده می شود.
هواساز هایژنیک: این نوع هواساز هوای کاملا استریل و تمیز که عاری از گرد و غبار، ذرات معلق و مواد آلاینده است را، تامین می کند و هوا را تا ۹۹.۹۹ درصد از هر نوع آلودگی پاک می کند. (کاربرد هواساز هایژنیک در بیمارستان ها، کارخانه های داروسازی و اتاق های Clean Room و فضاهایی است که نباید ذرات میکرو اورگانیسم به آن ها وارد شود.)
هواساز سقفی: هواساز با ظرفیت هوادهی نسبتاً پایین که در سقف کاذب و داخل ساختمان قرار می گیرد.
هواساز با حجم هوادهی ثابت: در این نوع هواسازها (CAV)، همواره نرخ جریان هوای خروجی از دستگاه ثابت است و تغییر دمای فضای داخل ساختمان، با تغییر دمای هوای خروجی از دستگاه امکان پذیر می شود. به طوری که با کم و زیاد کردن دِبی آب عبوری از کویل سرمایش / گرمایش (بوسیله شیر سه راهه برقی) دمای هوای خروجی از کویل تغییر می کند.
هواساز با حجم هوادهی متغیر: در چنین هواسازهایی (VAV)، دمای هوای خروجی از دستگاه ثابت می ماند و با تغییر حجم هوادهی، دمای داخل ساختمان تنظیم می شود. به این ترتیب با تغییر سرعت چرخش فن (بوسیله اینورتر) دِبی هوای ارسالی توسط فن، کم و زیاد می شود.
هواساز تک منطقه ای (Single zone): به هواسازی گفته می شود که فقط یک خروجی هوا دارد. در واقع تنها یک جریان هوای مشخص را که دِبی، دما، رطوبت و تمیزی تعریف شده ای دارد را می تواند تولید کند.
هواساز چند منطقه ای (Multi zone): هواسازی که بیش از یک خروجی هوا دارد و می تواند بیش از یک جریان هوا، با مشخصه های متفاوت، مثلاً با دماهای مختلفی را تولید کند.
هواساز روبرو زن: هواسازی که در آن هوا به سمت جلو فوت می شود.
هوا ساز بالا زن: هواسازی که در آن هوا به سمت بالا فوت می شود.
هوا ساز پایین زن: هواسازی که در آن هوا به سمت پایین فوت می شود.
هواساز افقی: به آن دسته از هواسازها گفته می شود که یونیت آن بصورت افقی است و معمولاً در پشت بام یا اتاق هواساز نصب می شوند.
هواساز عمودی: هواسازی که یونیت آن بصورت عمودی است و معمولاً در داخل فضای مورد نظر نصب می شود.
هواساز ساختمانی: از هواساز ساختمانی می توان در اماکن مختلف مسکونی، اداری، تجاری، آموزشی و غیره استفاده کرد.
هواساز خانگی: به مدل های کوچکتر هواساز ساختمانی، دستگاه هواساز خانگی گفته می شود و از لحاظ عملکرد مشابه آن است.
هواساز صنعتی: از هواساز صنعتی در پروژه های بزرگ مانند سوله ها، سالن های ورزشی، انبارهای بزرگ و … استفاده می شود.
ظرفیت هواساز: بیانگر میزان حجم هوادهی دستگاه است و معمولا با Cfm که مخفف Cubic feet per minute یا فوت مکعب بر دقیقه است بیان می شود.
رطوبت زن در هواساز: سیستم رطوبت زن هواساز برای افزایش میزان رطوبت هوای محیط مورد استفاده قرار می گیرد و مدل های مختلفی همانند رطوبت زن الکتریکی، بخار و آبی دارد
دمپر هواساز: وسیله ای برای تنظیم یا انسداد هوای عبوری در مسیر ورودی یا خروجی هواساز است.
کویل های حرارتی و برودتی هواساز: به عنوان مبدل عمل کرده و مبرد سرمایی و یا گرمایی را دریافت و سرمایش و گرمایش هوای محیط را تامین می کند.
الکتروفن هواساز: با مکش هوا و عبور از قسمت های گفته شده هوای مطبوع را به داخل فضا می دمد. انواع فن های هواساز شامل بکوارد، فوروارد و پلاگ فن ها می شود.
کنترلر هواساز: دستگاهی است که تمام سرویس های کنترلی مورد نیاز از جمله کنترل دما، رطوبت، پاکسازی هوا، دبی هوای ورودی به یک ساختمان را ارائه می دهد.
فیلتر هواساز: وظیفه فیلتر، تامین میزان اکسیژن لازم و برطرف کردن آلودگی های موجود در هوا است.
فیلتر سیمی هواساز: معمولا از جنس آلومینیومی بوده و از ورود قطعات، شاخ و برگ به داخل هواساز جلوگیری می کند.
بگ فیلتر هواساز: فیلتر کیسه ای از ورود گرد و خاک و موارد ریز به داخل دستگاه جلوگیری می کند و بر اساس راندمان فیلتراسیون طبقه بندی می شود.
فیلتر پلیتد: فیلتر پلیتد یکی از پیش فیلترهاست که معمولا بین فیلتر آلومینیومی و فیلتر کیسه ای قرار می گیرد.
فیلتر هپا: آخرین بستر فیلتراسیون دستگاه هواساز بوده و بالاترین راندمان را دارد.
کویل هواساز: نوعی مبدل حرارتی است که به انتقال برودت یا حرارت به محیط اطراف کمک می کند.
کویل سرمایش/گرمایش مستقیم هواساز: کویل هایی هستند که مستقیماً از جریان سرد مبرد (DX Coil) برای سرمایش و از گازهای حاصل از احتراق سوخت (Fired Heater Coil) برای گرمایش استفاده می کنند.
کویل سرمایش/ گرمایش غیر مستقیم هواساز: کویل هایی هستند که از جریان آب سرد تولیدی چیلر با دمای 7 درجه سانتی گراد برای سرمایش در کاربری تهویه مطبوع و از جریان آب گرم تولیدی دیگ با دمای 82 درجه سانتی گراد برای گرمایش استفاده می کنند.
محفظه اختلاط کننده هوای تازه و هوای برگشتی هواساز: محفظه ای است که اجازه می دهد مقدار مشخصی هوای تازه از بیرون وارد و با هوای برگشتی از داخل ساختمان مخلوط شود.
لرزه گیر در هواساز: برای جلوگیری از ایجاد لرزش در سیستم هواساز ساختمانی و صنعتی بکار می رود.
فن دمنده هواساز: با ایجاد اختلاف فشار مناسب، هوا را در هواساز به گردش درآورده و به کانال های توزیع هوا انتقال می دهد.
فن سانتریفیوژ هواساز: فن هایی که با چرخش پره های آن، هوا به موازات محور پروانه (Impeller) وارد فن شده و با حرکت شعاعی (بواسطه نیروی گریز از مرکز) در جهت عمود بر محور تخلیه می شود.
فن پلاگ هواساز: فن هایی هستند که با کمک نیروی گریز از مرکز، باعث گردش هوا در مسیر انتقال می شوند. با این تفاوت که هوا از یکطرف وارد شده و پس از حرکت شعاعی، به اطراف پرتاب می شود.
فن برگشت (Return Fan) هواساز: فنی که وظیفه به گردش درآوردن هوای برگشت را به سمت دستگاه هواساز بر عهده دارد. (در پروژه هایی با مسیر برگشت طولانی)
پولی فن و الکتروموتور: ایجاد دور مناسب و مطلوب فن دستگاه هواساز و انتقال قدرت الکتروموتور به فن با پولی و تسمه صورت می گیرد.