امروزه سیستم های تهویه مطبوع متنوعی در بازار موجود هستند که بسته به شرایط می توان نوع مناسب آن را انتخاب کرد. چیلرها از جمله این سیستم ها هستند که در انواع مختلفی تولید و روانه بازار می شوند. یکسری از این دستگاه ها چیلرهای تراکمی هستند که برای خنک کردن آب و تامین آب مورد نیاز برای مدارهای سرمایشی کاربرد دارند. این چیلرها دارای قطعات مختلفی هستند که آنتی فریز چیلر تراکمی یکی از قطعات حفاظتی آن محسوب می شود. برای آشنایی بیشتر با آنتی فریز بهتر است در ادامه با ساینا تهویه رادمان همراه باشید.
آشنایی با آنتی فریز چیلر تراکمی
آنتی فریز دارای ساختمانی شبیه ترموستات است اما در نوع درجه بندی با آن متفاوت است. درجه بندی این بخش معمولا در چیلرهای بالای صفر که برای خروجی آب حدود 7 درجه سانتی گراد طراحی شده اند، روی 5 درجه سانتی گراد تنظیم می شود. زمانی که دمای آب اواپراتور به 5 درجه برسد آنتی فریز برق کمپرسور را قطع کرده و جلوی کاهش دما و ایجاد یخ زدگی در اواپراتور را می گیرد. این قطعه در بخش خروجی آب از اواپراتور نصب می شود و بیشترین کاربرد آن در کویل های حرارتی است. این قطعه به عنوان یک کنترل کننده عمل می کند و با تغییر پلاتین هایش بلافاصله سیستم را خاموش و جلوی کاهش حرارت اواپراتور را می گیرد. ترموستات آنتی فریز از طریق کنتاکت های NC به کنترل کننده های ایمنی در مدار فرمان وصل می شود.
نحوه تنظیم و عملکرد آنتی فریز چیلر تراکمی
عملکرد آنتی فریز مشابه عملکرد ترموستات های کانالی است و با سنسورهای مایع یا گاز میکروسوئیچ های ترموستات را قطع می کند. این قطعه دارای دکمه ریست بوده و در صورت خاموش کردن دستگاه به صورت خودکار وصل نمی شود. پس از تنظیم در این قطعه ضامن مکانیکی سبب قفل شدن و عدم تغییر رنج می شود.
نقش آنتی فریز در سیستم های مختلف
آنتی فریز نوعی کنترل کننده حفاظتی است. اگر در اواپراتورهای آبی دمای آب کمتر از حد مشخص شده برسد مشکلات زیادی ایجاد می کند. از طرفی اگر در سیستم های برودتی تراکمی نیز دمای آب داخل اواپراتور به نقطه انجماد نزدیک شود آنتی فریز مدار کمپرسور را قطع می کند؛ همچنین در ابزوربشن ها و سیستم های جذبی در صورت کاهش دمای آب اواپراتور امکان منجمد شدن آب و مبرد وجود دارد که سبب ایجاد مشکلاتی می شود. در سیستم های تبریدی که دارای اواپراتور آبی هستند این قطعه از سیستم محافظت کرده و از یخ زدگی و شکستگی لوله ها جلوگیری می کند.
یخ زدن آب داخل اواپراتور به دلایل مختلفی چون انسداد جریان، کاهش دبی آب و خرابی پمپ های آب رخ می دهد. لازم به ذکر است که برخی از سیستم های سرمایشی چند اواپراتور دارند و باید برای هر کدام یک آنتی فریز جدا نصب کرد. بعضی از سیستم های سرمایشی به گونه ای طراحی شده اند که در دمای زیر صفر کاربرد دارند. در این صورت باید در ترکیب سیال از اتیلن گلیکول استفاده شود تا دمای انجماد آب پایین آید. بدین صورت می توان رنج تنظیم آنتی فریز را تا دماهای زیر صفر درجه نیز پایین آورد.
عوامل تحریک شدن ترموستات آنتی فریز
در سیکل تبرید سیستم های برودتی عواملی وجود دارد که آنتی فریز را تحریک و فعال می کند. زمانی که دبی جریان آب پمپ کاهش یابد این ترموستات فعال می شود؛ همچنین گرفتگی صافی های پمپ و پایین بودن دبی آب پمپ ها از دیگر عواملی هستند که منجر به تحریک این قطعه می شوند. زمانی که فشار LP زیاد از حد کم شود؛ نیز محرک است. چنانچه آنتی فریز اشتباه تنظیم شود و یا ترموستات اصلی روی دماهای پایین تنظیم شود آنتی فریز فعال می شود.
آشنایی با عملکرد آنتی فریز چیلر تراکمی
در صورت عدم کارکرد درست آنتی فریز در کنترل درجه حرارت آب برگشتی آبی که در اواپراتور وجود دارد سرد شده و سبب انجماد آن می شود؛ همچنین در صورتی که این ترموستات درست کار نکند مایع مبردی که از طریق شیر انبساط وارد اواپراتور می شود، کم می گردد؛ بنابراین مکش فشار گاز با کاهش فعل و انفعالات مواجه شده و دمای خط مکش نیز کاهش می یابد؛ در نتیجه سرد شدن آب اواپراتور و کاهش مبرد و کاهش فشار و دما آب داخل اواپراتور منجمد می شود. وقتی در کمپرسور با فشار مکش پایین روبرو می شوید؛ امکان انجماد آب در اواپراتور وجود دارد و برای مانع شدن از این اتفاق باید از کلید LOW PRESSURE SWITH استفاده کنید. این کلید در خاموش کردن کمپرسور در صورت کاهش فشار مکش کمپرسور کاربرد دارد.
اثرات سرد شدن آب اواپراتور در چیلر تراکمی
از مهمترین اثرات سرد شدن آب اواپراتور در چیلر تراکمی می توان به موارد زیر اشاره داشت:
کاهش دمای آب اواپراتور: با کاهش دمای آب اواپراتور در بخش کم فشار اواپراتور فشار پایین می آید. این شرایط باعث حل شدن مبرد در روغن شده و اثرات نامطلوبی بر روی عملیات روغن کاری دستگاه می گذارد.
سرد شدن زیاد اواپراتور: وقتی اواپراتور بیش از حد مشخص شده سرد شود سبب کاهش فشار LP شده و در چرخه تبرید سرعت حرکت مبرد کم می شود. در این شرایط در سیکل تبرید روغن وجود داشته و سرعت لازم برای بازگشت به کمپرسور را ندارد و به تدریج سطح روغن کم می شود. در این حالت در روغن کاری اختلال ایجاد شده و احتمال عمل نکردن کلید کنترل فشار روغن وجود دارد.
کاهش دمای اواپراتور: یکی دیگر از اثرات سرد شدن آب اواپراتور در این سیستم کاهش دمای اواپراتور است. میزان عملکرد این سیستم به دمای اواپراتور وابسته است و در صورت کم شدن دمای آن ضریب عملکردی سیستم نیز کاهش می یابد.
برگشت مایع به کمپرسور: وقتی دمای آب اواپراتور از حد مشخص شده کمتر شود؛ سبب عدم تبخیر مبرد به طور کامل می شود؛ در نتیجه بخشی از آن به کمپرسور برگشته و در سیستم مشکلاتی ایجاد می شود.
آشنایی با محل نصب بالب آنتی فریز و تنظیم آن
در اواپراتورهای آبی آنتی فریز در قسمت خروجی گاز و زیر پوسته که سردترین بخش اواپراتور است نصب می گردد؛ به همین دلیل آب سرد از بخش پایین اواپراتور یخ زدن را شروع می کند. معمولا تنظیم این سنسور در فشاری حدود ۵ الی ۷ درجه سانتی گراد بالاتر از نقطه انجماد انجام می شود.
سخن پایانی
در این مطلب درباره آنتی فریز چیلر تراکمی اطلاعاتی را در اختیار شما کاربران عزیز قرار دادیم. شرکت ساینا تهویه رادمان ارائه و عرضه کننده انواع سیستم های تهویه مطبوع است. کارشناسان ما همواره سعی می کنند تا شما کاربران گرامی را در انتخاب بهتر این سیستم ها یاری کنند. تمامی سیستم های قابل عرضه توسط شرکت ساینا تهویه رادمان دارای گارانتی و خدمات پس از فروش معتبر هستند.